Osvežující letní klasika: Recept na těstovinový salát s tuňákem, který si zamilujete
Oblíbený a rychlý recept
Tenhle těstovinovej salát s tuňákem je fakt bomba klasika ze studený kuchyně, kterou si prostě zamiluješ. Je to tak easy udělat, že to zvládne fakt každej, a v tom vedru nemusíš trčet věčnost u sporáku. Prostě hoď do hrnce nějaký těstoviny - nejlíp fungujou ty kratší jako kolínka, vrtulky nebo penne, aby držely tvar. Mezitím si udělej fakt dobrou omáčku z kvalitního tuňáka, majolky, zakysanky a trochy hořčice. Pro svěží šmrnc tam nasekej okurku, jarní cibulku a hoď tam kukuřici. Všechno to promíchej s těstovinama a šoupni to aspoň na hoďku do lednice, ať se to pěkně rozleží a chutě se spojí. Můžeš to mít jako samostatný jídlo, ale mega dobře to pasuje i jako příloha ke grilovanýmu masu nebo rybě.
Výběr těstovin na salát
Když děláš těstovinovej salát s tuňákem, máš fakt spoustu možností, co použít. Hlavně koukej na to, aby těstoviny držely tvar a nerozpadaly se ti tam. Fakt dobře fungujou třeba kolínka, vrtule nebo ty mušličky - prostě kratší kousky. Snadno je promícháš se všema ostatníma věcma a navíc super nasáknou zálivku, takže salát nebude suchej. Špagety nebo nudle tam radši nedávej, ty se ti akorát slepí a polámou, to by byla otrava.
Tuňák: V oleji nebo ve vlastní šťávě?
Když si děláš těstovinovej salát s tuňákem, můžeš vzít konzervu buď v oleji nebo ve šťávě. Ten v oleji je fakt šťavnatější a víc chutná, ale je tam víc kalorií, no. Tuňák ve šťávě je zas hubenější varianta, ale je celkem suchej. Když ho použiješ, radši tam šoupni víc dresinku, ať to není jak piliny. Každopádně, ať už vybereš kterejkoliv, koukej hlavně na to, aby všechno bylo fresh a kvalitní.
Vlastnost | Těstovinový salát s tuňákem |
---|---|
Hlavní ingredience | Těstoviny, tuňák |
Typ jídla | Salát, hlavní chod / příloha |
Obtížnost přípravy | Snadná |
Zelenina pro svěží chuť
Hele, do těstovinovýho salátu s tuňákem fakt patří hodně zeleniny. Klidně tam dej, co ti chutná. Okurka je super, protože je svěží a krásně křupe. Rajčata tam šoupni taky, jsou sladký a šťavnatý. Cibule tam musí bejt, ta tomu dá grády - můžeš vzít normální, jarní nebo červenou, to je fuk. Jestli máš rád pikantní věci, hoď tam rukolu. A když chceš něco extra, zkus grilovanou papriku - ta je parádně sladká a má takovej kouřovej nádech. Vlastně tam můžeš nacpat cokoliv - ředkvičky, mrkev nebo třeba avokádo. Jen koukej, ať je ta zelenina fakt čerstvá a kvalitní, ať je salát dobrej a ještě ti udělá něco pro zdraví.
Těstovinový salát s tuňákem je jako letní den: svěží, barevný a plný energie.
Radomír Dvořák
Tajemství lahodné zálivky
Když děláš těstovinovej salát s tuňákem, tak je fakt důležitý trefit tu správnou zálivku. S dobrou zálivkou bude i obyčejnej salát chutnat jako z luxusní restaurace. Vezmi si pořádnou majolku, ale ne tu nejlevnější z krámu. Aby to nebylo tak těžký, šoupni tam bílej jogurt, kterej to hezky odlehčí. Pak tam hoď trochu dijonský hořčice, ať to má říz, a pořádně to zakápni citronem, to tomu dodá šťávu. Můžeš tam nasypat různý bylinky - třeba pažitku, petržel nebo kopr, to tomu dodá super vůni. Jestli máš rád výraznější věci, nakrájej tam najemno červenou cibulku nebo přihoď pár kaparů. Nakonec to dolaď solí a pepřem, jak ti to bude chutnat.
Tipy na další ingredience
Těstovinovej salát s tuňákem je fakt super věc, a když k tomu přidáš tuňáka, máš super základ pro různý experimenty v kuchyni. Můžeš si to vylepšit podle toho, co máš rád - hoď tam třeba na kostičky nakrájenou okurku, to ti to pěkně osvěží. Jestli ti nevadí ostřejší, tak červená cibulka tomu dá šmrnc. A kukuřice? Ta je tam jak doma, s tuňákem a těstovinama si prostě sedne. Tak se do toho pusť a zkus něco novýho!
Servírování a skladování
Tuňákový salát s těstovinami je fakt super, ať už ho dáš teplej nebo studenej. Když ho hodíš aspoň na půl hodinky do lednice, bude chutnat ještě líp. Všechny ty chutě se pak parádně spojí. Navrch můžeš hodit čerstvou petržku nebo bazalku. V lednici v krabičce ti vydrží v pohodě tři dny. Je to bezva jídlo, když nestíháš - hodí se na oběd, lehkou večeři nebo když jedeš někam na výlet.
Publikováno: 22. 01. 2025
Kategorie: jídlo a pití