Tajemství křehkého masa: Kapoun na svátečním stole
Kapoun: Tradiční pochoutka
Když se řekne kapoun, většina z nás si vybaví sváteční tabuli a vůni Vánoc. Tenhle vykastrovaný kohout není jen tak ledajaká drůbež - je to opravdová lahůdka našich předků. Díky kastraci se v něm dějí hotové zázraky - maso změkne, získá šťavnatost a hlavně tu nezaměnitelnou chuť, kterou jinde nenajdete. Je pravda, že jeho příprava dá trochu práce, ale věřte mi, že když vytáhnete z trouby zlatavě upečeného kapouna s křupavou kůrčičkou a voňavou nádivkou, budete si olizovat všech deset. I když dneska už kapouni nejsou tak běžní jako kdysi, pořád najdete nadšence, kteří je chovají postaru. A díky těmhle zapáleným chovatelům si můžeme i v dnešní době dopřát tuhle vyhlášenou pochoutku, která patří k našemu kulturnímu dědictví.
Výroba a historie kapounů
Kapoun je vlastně vykleštěný kohout, kterého gurmáni milují pro jeho výjimečnou chuť a měkoučké maso. Tahle stará řemeslná tradice vyžaduje šikovné ruce a pořádné zkušenosti. Když se mladým kohoutkům udělá tenhle zákrok, jejich tělo se začne měnit - hormony pracují jinak a maso roste úplně odlišně. Takový kapoun pak přibírá na váze pomaleji než normální kohout, ale zato má báječně prorostlé maso, které se jen rozplývá na jazyku. Je to vlastně taková drůbeží lahůdka, která si našla místo už ve starém Římě nebo císařské Číně. I středověcí králové si na kapounech rádi pochutnávali. Dřív to bylo jídlo pro ty nejbohatší, ale teď ho znovu objevují moderní kuchaři, kteří dokážou ocenit jeho jedinečnou kvalitu.
Charakteristika masa kapouna
Kapoun není jen tak obyčejný opeřenec. Jeho maso má naprosto jedinečné vlastnosti, které běžné drůbeží maso nemá. Když ochutnáte kapouna, poznáte ten rozdíl - jeho chuť je výraznější než kuřecí, ale zároveň jemnější než kohoutí. Díky speciální úpravě se v mase krásně rozloží tuk, který mu dává tu správnou šťavnatost a dělá ho neskutečně křehkým. A co je skvělé - kapoun je mnohem zdravější volba než vepřové nebo hovězí. Je plný kvalitních bílkovin a vitamínů B. V kuchyni s ním můžete kouzlit - ať už ho upečete, podusíte nebo usmažíte, vždycky si na něm pochutnáte. Ne nadarmo je tahle delikatesa už odjakživa hvězdou slavnostní tabule.
Kapoun, král všech drůbeží, se pyšně procházel dvorem, jeho peří se lesklo na slunci jako tisíc zlatých mincí.
Bořivoj Krupa
Výživové hodnoty a benefity
Kapoun, ten vykastrovaný kohout, je opravdová lahůdka mezi drůbeží. Jeho maso je tak šťavnaté a chutné, že běžné kuře se mu nemůže rovnat. I když by se mohlo zdát, že bude tučnější, opak je pravdou - má dokonce méně tuku než kuře a je plný kvalitních bílkovin. Díky tomu, že se mu dá čas pomalu dorůst a vyzrát, získává jeho maso jedinečnou křehkost a jemnou chuť. V mase kapouna najdeme spoustu vitamínů B, které naše tělo potřebuje pro správné fungování nervů a zpracování energie. Je také plný důležitých minerálů jako draslík, hořčík a zinek, které jsou pro naše zdraví nepostradatelné. A i když má kapoun o něco více tuku než kuře, je to vlastně plus - jeho tuk je zdravější a obsahuje ty správné nenasycené mastné kyseliny. Proto může být kapoun skvělou volbou pro zdravé srdce a cévy.
Kapoun v kuchyni: tipy
Kapoun je vyhlášená lahůdka, která si získala oblibu díky své delikátní chuti a mimořádně jemnému masu. Na rozdíl od obyčejného kohouta má šťavnatější strukturu, která přímo vybízí ke kulinářským experimentům. Když se chystáte připravit kapouna, počítejte s tím, že si to vyžádá více času - ale věřte, že každá minuta navíc se vyplatí. Tajemství úspěchu spočívá v dobré marinádě, do které maso naložíte před samotným pečením. Skvěle funguje kombinace kvalitního bílého vína, čerstvé zeleniny a voňavých bylinek, doplněná špetkou vašeho oblíbeného koření. Máte na výběr - můžete péct kapouna vcelku nebo ho naporcovat podle potřeby. Aby bylo maso krásně propečené a přitom zůstalo šťavnaté, průběžně ho polévejte výpekem a nezapomeňte přikrýt alobalem. Pokud nejste zrovna fanouškem pečení, zkuste kapouna podusit - třeba na víně se zeleninou. Ať už zvolíte jakýkoliv způsob přípravy, hlavně dejte pozor, aby se maso nevysušilo.
Vlastnost | Kapoun | Kohout |
---|---|---|
Hmotnost v dospělosti | 4-5 kg | 3-4 kg |
Obsah tuku v mase | Vyšší | Nižší |
Chuť masa | Jemnější, delikátnější | Výraznější |
Recepty s kapouním masem
Kdo by si pomyslel, že se na naše stoly vrátí starý známý kapoun? Tenhle zapomenutý klenot české kuchyně si znovu nachází cestu do našich domácností, zvlášť o Vánocích. Je pravda, že jeho maso není tak poddajné jako obyčejné kuře, ale ta výraznější chuť za to fakt stojí. Když si dáte práci s marinováním v oleji, víně a voňavých bylinkách, maso vám změkne jedna radost. A teprve když ho naplníte domácí nádivkou z jater! To je potom teprve paráda. Někdo nedá dopustit na klasiku - knedlík a zelí, ale kapoun umí překvapit i jinak. Zkuste ho třeba podusit na zelenině s kapkou dobrého vína, nebo z něj uvařte poctivý kaldoun - takovou tu hutnou polévku, co zahřeje až do morku kostí. Hlavně si dejte záležet na výběru masa - nejlíp uděláte, když zajdete přímo za farmářem nebo nakoupíte od někoho, komu můžete věřit. To víte, kvalitní základ je půlka úspěchu.
Dostupnost a cena kapouna
Kapoun není na našich pultech tak běžný jako kuře, krůta nebo kachna. Nejvíc se po něm lidé ptají před Vánocemi, kdy se tato vyhlášená drůbeží pochoutka těší velké oblibě. Pokud toužíte po pořádném kapounovi, zajděte přímo za chovateli, kteří se drží osvědčených postupů. Řada farem už běžně nabízí možnost objednat si kapouna dopředu, hlavně před vánočními svátky. Musíte ale počítat s tím, že za kapouna dáte víc než za obyčejné kuře. Je to proto, že jeho chov je pracnější a trvá déle - kapoun se krmí skoro půl roku. Podle velikosti a způsobu chovu zaplatíte za kilo mezi 250 a 400 korunami. Jestli máte chuť na něco opravdu výjimečného a chcete dodržet štědrovečerní tradici, kapoun je ta správná volba.
Publikováno: 29. 03. 2025
Kategorie: jídlo a pití