Osvěžte svůj jídelníček: Lahodné recepty s fenyklem

Fenykl Recept

Fenykl: Král zeleniny?

Fenykl je fakt super zelenina - taková sladší, trochu jako anýz, a lidi ji začínají čím dál víc používat. V kuchyni s ním můžeš dělat fakt spoustu věcí. Hoď ho do salátu, když chceš něco svěžího, dej ho k masu při pečení, ať to krásně voní, nebo si z něj udělej čajík, když tě bolí břicho - prostě funguje všude. Je fakt hodně receptů, jak fenykl použít. Třeba zkus upéct lososa s fenyklem a pomerančem, nebo si udělej super osvěžující salát s fenyklem, pomerančema a olivama, případně uvař krémovku z fenyklu. Můžeš experimentovat, jak chceš. Fenykl je prostě bomba zelenina, co umí tisíc věcí, a určitě by ti neměl chybět v kuchyni.

Výběr a skladování fenyklu

Když kupujete fenykl, koukejte po pevných bulvách, co jsou bíle nebo světle zeleně zbarvený a nejsou nijak pochroumaný. Nať by měla být pěkně zelená a čerstvá. Menší bulvy chutnaj jemněji, takže na saláty a syrový jídla berte radši ty menší kousky. Fenykl pak šoupněte do lednice, ideálně v děrovaným sáčku, a snězte ho do pěti dnů. A ty lístky nevyhazujte! Maj super výraznou chuť a hoděj se vám do polívek, omáček nebo salátů jako koření.

Klasika: Fenyklový salát

Hele, fenyklovej salát je fakt super volba, když chceš něco lehkýho k jídlu. Je to rychlovka a chutná fakt božsky. Fenykl má takovej sladkej nádech po anýzu, kterej parádně ladí s citrusy a bylinkami. Když ho chceš udělat, prostě nakrájíš fenykl na tenký plátky, přidáš kousky pomeranče, pokapeš to oliváčem a citrónem. Aby to mělo grády, můžeš tam hodit nasekanou červenou cibulku, kapary, černý olivy nebo opražený piniový oříšky. Mega dobře se tam hodí i čerstvý bylinky jako kopr, petržel nebo máta. Nejlepší je to pěkně vychlazený a navrchu ozdobený čerstvejma bylinkama.

Fenkl, ten umí divy! Stačí ho jen lehce orestovat na olivovém oleji s trochou česneku a soli a máte základ pro úžasnou přílohu k masu i rybám.

Božena Vacková

Pečený fenykl s bylinkami

Hele, chceš si dát fakt dobrej fenykl? Zkus ho upíct, je to božská pochoutka! Když ho dáš do trouby, úplně změkne a dostane takovou sladší chuť. Je to fakt easy recept - stačí ti čerstvej fenykl, oliv. olej, sůl, pepř a nějaký bylinky, co máš po ruce. Nejdřív fenykl pořádně opláchni a osuš. Odkroj ten tvrdej spodek a zbytek nakrájej na takový trojúhelníčky. Pak to všechno promíchej s olejem, osolíš, opepříš a přihodíš bylinky. Rozhoď to na plech (nezapomeň na pečicí papír!) a šup s tím do trouby na 180 stupňů. Za nějakejch 20-25 minut by to mělo bejt zlatavý a hotový. Můžeš to pak hodit k masu nebo rybě, nebo třeba do salátu - jak se ti zachce!

Srovnání receptů s fenyklem
Vlastnost Recept 1: Pečený fenykl s česnekem Recept 2: Fenyklová polévka
Obtížnost Jednoduchý Středně těžký
Doba přípravy 15 minut 30 minut
Doba vaření 25 minut 45 minut

Krémová fenyklová polévka

Fenykl je fakt super zelenina, kterou spousta lidí přehlíží, i když má super sladkou chuť a dá se z ní uvařit hodně dobrejch věcí. Nemusíte ho cpát jenom do salátu, jde z něj udělat i teplý jídlo. Třeba taková krémovka z fenyklu je naprostá bomba! Stačí fenykl lehce osmažit, přihodit brambory, aby to bylo pěkně jemný, a pak tam šoupnout smetanu, aby to bylo tak akorát krémový. Muškáťák a pepř tomu dají ten správnej šmrnc. Jestli máte rádi výraznější chutě, klidně tam hoďte česnek nebo cibulku. Nakonec můžete přidat krutony, opražený fenyklový semínka nebo trochu smetany navrch. Jestli chcete vědět, jak na to, mrkněte na náš web - najdete tam celej recept na tuhle dobrotu, co vás zahřeje a ještě se u toho pořádně nadlábnete.

Fenykl v kombinaci s rybami

Hele, fenykl a ryby, to je fakt bomba kombo v kuchyni! Ten anýzovej nádech fenyklu prostě parádně sedí k jemný rybičce a dává jí takovej svěží, lehce sladkej šmrnc. Fenykl můžeš k rybám přihodit různě - jak tě napadne. Nakrájej ho na tenký plátky a dej ho syrovej k upečený rybě, grilovanýmu lososovi nebo třeba tuňákovi. Mega dobrej je taky fenykl hozenej na pánev. Stačí ho nasekat na kostičky, osmažit na oliváčku do zlatava a šoupnout k uvařenejm bramborám nebo kuskusu jako přílohu k rybě. Když chceš, aby to mělo víc šťávy, tak ten fenykl před smažením ještě krátce opeč nasucho na pánvi. Neboj se to rozjet a zkus i další fištróny s fenyklem a rybama. Třeba fenyklovej salát s uzeňákem z pstruha, rybí polívku s fenyklem a rajčatama nebo upečenou rybu s fenyklem a citronama.

Tipy pro dokonalý fenykl

Hele, fenykl je fakt super zelenina, co umí parádně vylepšit každý jídlo! Ale aby to stálo za to, musíš vědět, jak na to. Když ho kupuješ, koukej po pevnejch bulvách, co nejsou nijak pomlácený, a nať by měla vypadat svěže.

Doma ho pak šoupni do lednice - nejlíp zabalenej v utěrce nebo papírovým sáčku. Ale bacha, vydrží tam tak tejden, pak už to není ono. Než začneš vařit, pořádně ho opláchni a zbav se tvrdších částí.

Ať už z něj chceš udělat pečenej fenykl, hodit ho do salátu nebo z něj uvařit polívku, měj na paměti, že vařením jeho chuť trochu zeslábne a zjemní. Neboj se experimentovat s různejma kombinacema - fenykl toho zvládne hodně a určitě tě překvapí!

Recepty s fenyklem pro inspiraci

Hele, fenykl je fakt super zelenina! Voní trochu jako anýz a dá se z něj uvařit fakt hodně věcí. Je příjemně křupavý a můžeš ho použít skoro všude. Do salátů, polívek nebo jako přílohu k masu. Mám pro tebe super tip na rychlý salát - nakrájej fenykl na tenký plátky, přihoď pomeranč a pár vlašáků, zakápni citronem a oliváčem. Hotovo! Jestli máš radši teplou kuchyni, zkus fenykl upéct. Je to jednoduchý - pokapej ho olejem, osolíš, opepříš a šup s ním do trouby. Počkej, až bude pěkně zlatavý. S rybama je fenykl úplně božská kombinace. Třeba takovej losos s fenyklem a rajčatama, to je paráda! Fakt se neboj s fenyklem experimentovat, určitě si najdeš svůj oblíbenej recept.

Publikováno: 20. 01. 2025

Kategorie: jídlo a pití