Nejlepší sulc recept na světě: Snadný a chutný!
Tradiční česká kuchyně je proslulá svou sytostí a výraznými chutěmi. Mezi její klenoty bezesporu patří i recepty na přípravu masa. Ať už se jedná o vepřové, hovězí nebo drůbeží, existuje nepřeberné množství způsobů, jak z něj vykouzlit delikatesu. Recept, ať už se jedná o ten od babičky zapsaný v kuchařce, nebo o moderní variaci šéfkuchaře, hraje klíčovou roli v dosažení dokonalého výsledku. Důležitý je ale i samotný postup a volba surovin. A právě zde přichází na řadu šulc, tradiční česká specialita z masa, která vyžaduje preciznost a trpělivost.
Co je to sulc?
Sulc je tradiční česká pochoutka, která se připravuje z vepřových nožiček, kolen a masa. Vařením těchto částí ve vodě s kořením vznikne kolagenem bohatý vývar, který po vychladnutí ztuhne do rosolovité konzistence. Právě tento rosol, nazývaný sulc, je pro svůj obsah kolagenu považován za zdraví prospěšný. Sulc se obvykle podává nakrájený na plátky s octem, cibulí a chlebem. Jeho chuť je výrazná, masová a lehce slaná. Příprava sulcu vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledek stojí za to. Existuje mnoho receptů na sulc, které se liší v druzích masa, koření a dalších ingrediencích.
Ingredience na sulc
Na přípravu tradičního českého sulcu budete potřebovat několik klíčových ingrediencí. Základem je vepřové maso, a to ideálně mix libovějšího masa z plece nebo kýty a tučnějšího masa z hlavy. Důležitá je také vepřová kůže, která dodá sulcu potřebnou rosolovitou konzistenci. Pro aroma a chuť se přidává zelenina - obvykle cibule, mrkev a celer. Nezbytné je koření - sůl, pepř, nové koření a bobkový list. Množství ingrediencí se liší podle receptu a požadované chuti. Některé recepty přidávají i česnek, majoránku nebo jiné druhy masa, například hovězí.
Feature | Sulc Recept | Standard Recipe |
---|---|---|
Language | Czech | Varies (English, French, etc.) |
Postup přípravy sulce
Suroviny na sulc si pečlivě omyjeme a očistíme. Do hrnce nalijeme studenou vodu a vložíme vepřové nožičky, koleno a maso. Přidáme oloupanou cibuli, česnek, nové koření, pepř a sůl. Vaříme na mírném ohni doměkka, dokud maso nezačne odpadávat od kostí. To obvykle trvá 2-3 hodiny. Uvařené maso vyjmeme z vývaru a necháme vychladnout. Mezitím vývar scedíme přes jemné síto nebo plátýnko. Z vychladlého masa obereme kosti a nakrájíme ho na menší kousky. Do čistého hrnce nalijeme část vývaru a přivedeme k varu. Přidáme želatinu a důkladně rozmícháme, dokud se nerozpustí. Poté vmícháme zbytek vývaru a nakrájené maso. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs na sulc nalijeme do misek nebo formy a necháme ztuhnout v lednici. Sulc je hotový, když je pevný a drží tvar. Podáváme ho nakrájený na plátky s octem, cibulí a chlebem. Příprava sulce vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledek stojí za to.
Tipy pro dokonalý sulc
Pro dokonalý sulc je klíčové zvolit vhodné maso. Ideální je vepřové koleno, hlava a nožičky, které dodají sulcu potřebnou želírující sílu. Před vařením maso důkladně očistíme a spaříme horkou vodou. Vaříme ho doměkka spolu s kořenovou zeleninou, cibulí, pepřem a novým kořením. Důležité je nechat sulc po uvaření vychladnout v chladu, aby se želatina správně usadila. Po vychladnutí maso obereme a nakrájíme na menší kousky. Vývar scedíme a dochutíme solí, octem a prolisovaným česnekem. Do připravených misek nebo formy naskládáme maso, zalijeme vývarem a necháme v chladu ztuhnout. Pro ozvláštnění chuti můžeme do sulcu přidat i nakrájenou mrkev, hrášek nebo vejce natvrdo. Sulc podáváme nejlépe s čerstvým chlebem a kyselou okurkou.
Dobré jídlo je jako báseň – potěší smysly a zanechá v nás hluboký dojem.
Božena Němcová
Servírování a skladování
Tradiční český sulc se nejlépe vychutnává čerstvý a studený. Pro dosažení nejlepší chuti a konzistence ho nechte před krájením alespoň hodinu vychladit v lednici. Sulc podávejte nakrájený na plátky, ideálně s čerstvým chlebem, hořčicí a kyselou okurkou. Skvěle se hodí i k nakládané zelenině, jako je cibule nebo feferonky. Zbytky sulcu skladujte v uzavřené nádobě v lednici a spotřebujte do 3 dnů. Pro delší trvanlivost lze sulc zamrazit, ale po rozmrazení může být jeho konzistence mírně změněná. Před konzumací rozmrazeného sulcu ho nechte důkladně ohřát.
Tradiční česká kuchyně je plná skvělých receptů, které se dědí z generace na generaci. Mezi ty nejoblíbenější patří bezesporu recepty na svíčkovou omáčku a na šulc. Oba pokrmy jsou symbolem české pohostinnosti a skvěle chutnají. Příprava svíčkové omáčky i šulce vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledek stojí za to. Zatímco svíčková omáčka je krémová a jemná, šulc je spíše vydatnější a pikantnější. Ať už se rozhodnete pro přípravu svíčkové, nebo šulce, nezapomeňte na kvalitní suroviny a dodržování tradičních postupů. Jen tak dosáhnete té pravé a nezaměnitelné chuti, která vám připomene staré dobré časy.
Publikováno: 16. 01. 2025
Kategorie: jídlo a pití