Příběh za japonským pokladem: Objevte tajemství sake, japonského nápoje s bohatou historií
Úvod do saké jako japonského nápoje Saké je tradiční japonský nápoj, který se vyrábí z rýže a vody pomocí speciální fermentační...
Úvod do saké jako japonského nápoje Saké je tradiční japonský nápoj, který se vyrábí z rýže a vody pomocí speciální fermentační...
Skleničky na víno jsou nezbytným prvkem při každé společenské události, kde se podává víno. Tyto sklenice mají svůj význam nejen...
Úvod do Döneru jako jídla Döner je tradiční turecké jídlo, které se za posledních pár let stalo velmi populárním po celém světě....
Historie dortů Dorty a sladké pečivo nás provází už po staletí. Již staří Egypťané si oslazovali život medovými koláčky a Římané zase pekli placky slazené datlemi a medem. Středověk pak přinesl rozvoj pekařského řemesla a s ním i první předchůdce dnešních dortů. V klášterech se začaly péct bohatě zdobené...
17. 10. 2024
Tajemství dokonalých placiček Květákové placičky, tyhle voňavé a křupavé dobroty, skrývají pár triků, díky kterým budou vždycky stát za to. Základem je správně připravený květák. Po uvaření ho nechte dobře okapat a vychladnout, přebytečná voda by placičky zbytečně rozředila. Pro extra křupavou kůrčičku...
16. 10. 2024
Co je kuskus? Kuskus je vlastně těstovina, i když se často řadí mezi obiloviny. Vyrábí se z tvrdé pšenice, konkrétně z krupice zvané semolina. Ta se zvlhčí a formuje na drobné kuličky, které se následně propařují. Výsledkem je lehký a nadýchaný kuskus, který má jemně nasládlou chuť. Kuskus je velmi oblíbený v...
16. 10. 2024
Co je to ovoce? V běžné řeči slovem „ovoce“ označujeme sladké plody rostlin, které s chutí jíme. Z botanického hlediska je ale definice ovoce přesnější. Ovoce je vlastně zralý vaječník květu, který v sobě ukrývá semena. Jeho úkolem je chránit semena a pomáhat jim v šíření. A co tedy elimon? Elimon, známý...
16. 10. 2024
Co je Flapjack? Flapjack je v podstatě sladký ovesný plátek pečený v troubě. Je to oblíbená pochoutka ve Velké Británii, kde se často podává k snídani nebo jako svačina. Flapjacky jsou známé svou sytou a energizující povahou, která z nich dělá skvělou volbu pro aktivní jedince nebo jako rychlé doplnění energie během...
15. 10. 2024
Prašivá: Ryba s tajemným názvem Prašivá, ryba s tajemným názvem, ve skutečnosti tajemstvím neoplývá. Jde o lidové označení pro rybu plotici obecnou (Rutilus rutilus), která je v našich vodách hojně rozšířená. Název "prašivá" získala pravděpodobně kvůli svému vzhledu. Plotice má totiž na těle drobné, tmavé...
15. 10. 2024
Co je syrovice Syrovátka je tekutina, která zbude po srážení mléka při výrobě sýra. Je to vlastně vedlejší produkt, ale velmi cenný. Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály a bílkoviny. Syrovátka se liší v závislosti na druhu sýra, ze kterého pochází. Například syrovátka ze...
15. 10. 2024
Kouzlo karamelizované cibulky Karamelizovaná cibulka, to není jen tak ledajaká surovina. Je to alchymie chutí, kde se snoubí sladkost s jemnou štiplavostí a vytváří symfonii, která dokáže pozvednout obyčejné jídlo na kulinářský zážitek. Tajemství tkví v trpělivosti. Pomalé restování na mírném ohni promění cibuli v...
15. 10. 2024
Historie těstovin s omáčkou Těstoviny a omáčka, to je zkrátka kulinářská klasika, která si podmanila chuťové pohárky napříč kontinenty. Historie této neodolatelné kombinace sahá až do starověku. Zatímco těstoviny samy o sobě mají kořeny pravděpodobně v Asii, tradice omáček se vyvíjela nezávisle v různých koutech...
14. 10. 2024
Pad thai: Thajská klasika Pad thai je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel thajské kuchyně. Toto smažené nudlové jídlo je dokonalou kombinací sladké, kyselé, slané a pikantní chuti. Jeho původ sahá až do 30. let 20. století, kdy se Thajsko snažilo posílit národní identitu a zároveň čelit nedostatku...
14. 10. 2024