Tajemství dokonalé koprové polévky: Recept, který vás dostane!
Ingredience na koprovku
Dneska vám ukážu, jak uvařit poctivou domácí koprovou polévku podle osvědčeného receptu. Tahle klasická česká polévka je u nás doma velká oblíbenkyně. Základem je samozřejmě čerstvý kopr, který seženete na farmářských trzích nebo v supermarketu. K němu budete potřebovat světlou jíšku z másla a hladké mouky. Jako základ použijte kvalitní zeleninový vývar - nejlepší je domácí, ale v nouzi poslouží i ten z kostky. Do polévky přijde taky smetana na vaření, která ji krásně zjemní. Chuť vyvážíte trochou octa a špetkou cukru. Někdo rád přidává i nakrájené brambory, vařené vejce nebo houby. Ať už si vyberete jakoukoli variantu, s knedlíkem nebo volským okem, tahle voňavá koprovka vás určitě nezklame.
Postup přípravy
Koprová polévka je klasika české kuchyně a její příprava není vůbec složitá. Do velkého hrnce dáme vařit hovězí maso společně s kořenovou zeleninou, cibulkou a klasickým kořením - nové koření a bobkový list nesmí chybět. Pokud chcete, aby polévka měla výraznější chuť, zeleninu předem krátce orestujte na pánvi. Vše osolíme a na mírném ohni vaříme asi dvě hodinky. Měkké maso vyndáme, obereme a nakrájíme na kousky. Vývar přecedíme a maso do něj vrátíme. V druhém hrnci si připravíme světlou jíšku z másla a mouky. Tu pak pomalu zalijeme horkým vývarem a pořádně rozmícháme, ať nemáme žádné hrudky. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme je doměkka. Nakonec vmícháme nasekaný kopr, smetanu a dochutíme trochou octa, špetkou cukru a solí. Krátce provaříme a máme hotovo. Tip na závěr - do talíře můžete přidat lžičku zakysané smetany, polévka bude ještě jemnější.
Vlastnost | Koprová polévka recept |
---|---|
Jazyk receptu | Čeština |
Tipy pro nejlepší chuť
Jak uvařit tu nejchutnější koprovou polévku? Je to vlastně docela jednoduché. Nejdůležitější je začít pořádným vývarem - nejlépe si ho uvařte sami doma. Do polévky pak dejte pěknou porci čerstvého kopru, klidně víc, než si myslíte. Ten kopr je totiž to hlavní, co dělá tuhle polévku tak výjimečnou. S octem si můžete vyhrát - vyzkoušejte třeba jablečný, vinný nebo klasický kvasný. Každý dá polévce trochu jinou chuť. Aby byla polévka pěkně krémová, zamíchejte do ní lžíci zakysané smetany. Když ji chcete mít hustší, připravte si jíšku z másla a mouky. Jen pozor na to, abyste polévku nevařili moc dlouho - kopr by ztratil svoji krásnou barvu a svěžest.
Klíčem k dokonalé koprové polévce je hojnost čerstvého kopru, kvalitní vývar a špetka cukru pro vyvážení chutí.
Božena Dvořáková
Variace koprové polévky
Koprová polévka je naprosto úžasná klasika, kterou můžete připravit na spoustu způsobů. Základní recept s koprem, bramborami a zakysanou smetanou zná asi každý, ale proč to občas nezkusit jinak? Pokud máte rádi masíčko, zkuste do polévky přihodit kostičky hovězího, kousky uzenek nebo kuřecího. A když použijete masový vývar místo vody, bude polévka ještě chutnější. Pro vegetariány je skvělá verze s houbami - stačí přidat žampiony nebo hlívu a polévka dostane příjemně zemitou chuť. Někdo si rád zpestří koprovku domácími knedlíčky z bramborového těsta nebo třeba noky. A jestli patříte k milovníkům krémových polévek, jednoduše ji rozmixujte a přidejte lžíci másla pro extra jemnost. Fantazii se meze nekladou, tak si tuhle českou pochoutku upravte přesně podle svého gusta.
Servírování a dochuzení
Tahle voňavá koprová polévka je naprostá klasika české kuchyně. Servírujeme ji pěkně horkou v hlubokém talíři nebo v polévkové míse. Jestli chcete, aby polévka byla extra dobrá a krásně vypadala, zkuste ji vylepšit. Většina lidí si do ní ráda přidá lžíci zakysané smetany - díky tomu je polévka krásně krémová a jemná. Když máte rádi ostřejší chuť, kápněte do polévky trochu octa. A pokud chcete polévku udělat extra speciální, posypte ji čerstvě nasekaným koprem. Můžete přihodit i další čerstvé bylinky - třeba pažitku nebo petrželku, co máte zrovna po ruce. K téhle dobrotě se skvěle hodí vařené brambory, houskový knedlík nebo kousek čerstvého pečiva.
Skladování koprovky
Koprovka je skvělá, ale nesmíte ji nechat stát dlouho na sporáku. Nejlepší je, když ji po uvaření rychle zchladíte a přelijete do krabičky s víčkem. V lednici vám pak vydrží klidně 3 až 4 dny a bude pořád chutnat jako čerstvá. Když ji chcete mít na později, můžete ji dát do mrazáku. Malý tip - brambory do ní ale před zmrazením nedávejte, po rozmrazení by byly divné. Radši si je uvařte čerstvé, až budete chtít polévku jíst. Takhle vám koprovka zůstane voňavá a chutná, i když ji budete mít schovanou na později.
Časté dotazy
Dá se použít mražený kopr do polévky? Jasně, když nemáte po ruce čerstvý, klidně sáhněte po mraženém. Jen ho rovnou sypte do polévky zmrzlý, ať si zachová svoji vůni.
Do koprovky se nejlíp hodí šlehačka s 33% tuku, díky které bude polévka pěkně krémová a hebká. Když byste chtěli něco lehčího, zkuste zakysanou smetanu nebo třeba rostlinnou variantu.
Co brambory, patří do koprovky? Spousta lidí je tam dává a je to fajn nápad. Polévka je pak víc zasytí a navíc krásně zhoustne. Stačí je nakrájet na kostičky a vařit společně s ostatní zeleninou.
S jíškou si nemusíte lámat hlavu, není potřeba. Polévku zahustíte jednoduše hladkou moukou rozmíchanou ve studeném mléce nebo vodě. Když nechcete lepek, vezměte bezlepkovou mouku nebo rozmixujte uvařenou zeleninu - funguje to stejně dobře.
Publikováno: 14. 02. 2025
Kategorie: jídlo a pití