Švestky: Modré poklady podzimu plné vitamínů!
Švestky: Chuť podzimu
Švestky, ty neodmyslitelně patří k babímu létu a prvním podzimním dnům. Když se zakousnete do jejich sladké dužiny a tmavě modrá slupka se vám rozplyne na jazyku, vybaví se vám hřejivé odpoledne a příjemně chladné večery. Švestky nejsou jen lahodné ovoce, ale hotový poklad pro naše zdraví. Najdete v nich spoustu vitamínů C a K, nechybí draslík a blahodárná vláknina. Jsou tak univerzální, že si na nich můžete pochutnat čerstvých, nebo si z nich uvařit voňavá povidla, zavařit je do kompotu či připravit domácí džem. A co teprve když z nich upečete nadýchané buchty, křehké koláče nebo si uvaříte pravé české knedlíky! Švestky si prostě zamiluje každý člen rodiny. Ať už si je dáte jen tak k svačině, nebo z nich vykouzlíte nějakou dobrotu, v téhle době by určitě neměly chybět na vašem stole.
Původ a historie švestek
Švestky jsou naprosto úžasné ovoce, které zdobí naše zahrady a sady už od nepaměti. Tyhle nádherné modrofialové peckovice mají fakt zajímavý příběh - představte si, že původně rostly někde v daleké oblasti Kavkazu a Malé Asie. Postupem času si našly cestu do všech koutů světa. Už ve starém Řecku a Římě si na nich pochutnávali a naučili se je i sušit. K nám do střední Evropy je přivezli římští obchodníci a od té doby si získávaly stále větší oblibu. V českých zemích se zabydlely během středověku a dneska si bez nich neumíme představit tradiční recepty našich babiček.
Vlastnost | Švestky |
---|---|
Barva | Modrá, fialová, žlutá, červená |
Chuť | Sladká, mírně nakyslá |
Tvar | Kulatý až oválný |
Sezóna | Pozdní léto, začátek podzimu |
Odrůdy švestek v Česku
Švestky jsou u nás doma odjakživa a každý je dobře zná. Nejvíc se pěstuje klasická švestka domácí, co nesmí chybět snad v žádné zahradě. Je sladká akorát a dá se z ní připravit všechno možné. Když dozraje, tak se z ní vaří voňavá povidla nebo se z ní pálí pravá domácí slivovice, co zahřeje v zimě. Hodně lidí má rádo taky durancii - to jsou ty větší, tmavě modré švestky, co z nich teče šťáva už při rozkrojení. Jsou báječné jen tak na mlsání nebo když je zavařujete na zimu. A kdo má rád opravdu sladké ovoce, tomu učarují karlátka. Jsou menší, červené a tak akorát do pusy. Sníst je můžete rovnou ze stromu nebo z nich udělat výborný kompot či džem. Švestky prostě k české zahrádce patří odnepaměti a vypadá to, že to tak ještě dlouho zůstane.
"Švestky, modré drahokamy podzimu, skrývající ve svém srdci sladkost slunce."
Anežka Malá
Zdravotní benefity švestek
Švestky patří mezi nejoblíbenější ovoce a není divu - jsou totiž hotovým pokladem pro naše tělo. Jsou nabité vitamínem C, který nám pomáhá bojovat s nemocemi a chrání naše buňky. Když mluvíme o švestkách, nesmíme zapomenout na draslík - ten je nepostradatelný pro naše srdce a svaly. Pravidelné mlsání švestek může dokonce pomoct udržet zdravý krevní tlak a chránit naše srdce. Co je na švestkách super? Obsahují spoustu vlákniny, která dělá dobře našemu zažívání a brání zácpě. Navíc díky vláknině se cukr ze švestek uvolňuje do krve postupně, takže nehrozí prudké výkyvy. V švestkách najdeme i antioxidanty, které chrání naše tělo před škodlivými látkami a pomáhají předcházet různým nemocem. Tak co říkáte - dáte si švestky? Jsou nejen výborné, ale udělají i něco dobrého pro vaše zdraví.
Švestky v kuchyni: Recept na knedlíky
Švestky, ty nádherný tmavý skvosty, co dozrávají koncem srpna, jsou v kuchyni prostě k nezaplacení. Ať už je zavařujete, sušíte nebo z nich děláte voňavá povidla či sladkou marmeládu - vždycky vám připomenou, jak to vonělo u babičky. No a když přijde řeč na knedlíky! Švestkové knedlíky, to je prostě taková naše česká klasika, co udělá radost každýmu od děcka po dědečka. Základ je vlastně docela jednoduchej - nastrouhaný brambory, hrubka a vajíčka. Jen to nesmíte moc hníst, aby knedlíky nebyly jak z gumy. Vypeckovaný švestky, pěkně sladký a zralý, zabalíte do tenkýho těsta. Ovoce pak knedlíky krásně šťavnatě provlhčí a dodá jim tu pravou chuť. Uvaříte je v osolený vodě a navrch dáte rozpuštěný máslo, tvaroh a cukr. A kdo chce něco extra, může přihodit strouhanej perník nebo osmahnutou strouhanku. Švestkový knedlíky prostě nikdy nezklamou, to je tutovka.
Tipy na výběr a skladování
Když vybíráte švestky, ať už v krámě nebo na farmářském trhu, koukejte hlavně po těch, co jsou na omak pevné a krásně vybarvené. Radši se vyhněte takovým, co jsou potlučené, začínají hnít nebo mají nějaké šrámy. Jak vlastně poznáte, že jsou švestky akorát? Stačí je lehce zmáčknout - měly by trochu povolit, ale ne moc. Když jsou jako kámen, tak ještě potřebují dozrát, a když se pod prsty úplně propadají, už jsou přezrálé. Nejlíp švestky uchováte v lednici, kde vám v pohodě vydrží i pár týdnů. A kdybyste je chtěli mít na později, šoupněte je do mrazáku nebo z nich uvařte domácí džem, povidla nebo kompot. Švestky jsou fakt zdravé - obsahují spoustu vitamínů a minerálů, takže je super zařadit je do jídelníčku spolu s dalším ovocem a zeleninou.
Švestkové slavnosti a tradice
Švestky patří neodmyslitelně k našim zahradám a každý podzim nám přinášejí radost i užitek. V českých vesnicích se kolem jejich sklizně točí spousta veselí a oslav. Když se léto pomalu loučí a nastupuje podzim, lidé se scházejí, aby společně oslavili tuhle sladkou úrodu, stejně jako to dělávali naši předkové. Ze švestek se u nás dělá snad úplně všechno - voňavá povidla na buchty, kompoty na zimu, a samozřejmě ta vyhlášená slivovice, bez které se neobejde žádná pořádná oslava. Na švestkových slavnostech můžete ochutnat všechny tyhle dobroty a užít si přitom spoustu zábavy. Celou vesnicí se line vůně švestkových knedlíků, hraje muzika k tanci, všude je plno smíchu a soutěžení. Je to vlastně taková perfektní výmluva, jak strávit příjemné chvíle s blízkými a načerpat tu správnou podzimní atmosféru.
Publikováno: 09. 02. 2025
Kategorie: jídlo a pití