Švestky: Modré poklady podzimu plné vitamínů!

Švestky

Švestky: Chuť podzimu

Švestky, ty neodmyslitelně patří k babímu létu a prvním podzimním dnům. Když se zakousnete do jejich sladké dužiny a tmavě modrá slupka se vám rozplyne na jazyku, vybaví se vám hřejivé odpoledne a příjemně chladné večery. Švestky nejsou jen lahodné ovoce, ale hotový poklad pro naše zdraví. Najdete v nich spoustu vitamínů C a K, nechybí draslík a blahodárná vláknina. Jsou tak univerzální, že si na nich můžete pochutnat čerstvých, nebo si z nich uvařit voňavá povidla, zavařit je do kompotu či připravit domácí džem. A co teprve když z nich upečete nadýchané buchty, křehké koláče nebo si uvaříte pravé české knedlíky! Švestky si prostě zamiluje každý člen rodiny. Ať už si je dáte jen tak k svačině, nebo z nich vykouzlíte nějakou dobrotu, v téhle době by určitě neměly chybět na vašem stole.

Původ a historie švestek

Švestky jsou naprosto úžasné ovoce, které zdobí naše zahrady a sady už od nepaměti. Tyhle nádherné modrofialové peckovice mají fakt zajímavý příběh - představte si, že původně rostly někde v daleké oblasti Kavkazu a Malé Asie. Postupem času si našly cestu do všech koutů světa. Už ve starém Řecku a Římě si na nich pochutnávali a naučili se je i sušit. K nám do střední Evropy je přivezli římští obchodníci a od té doby si získávaly stále větší oblibu. V českých zemích se zabydlely během středověku a dneska si bez nich neumíme představit tradiční recepty našich babiček.

Vlastnost Švestky
Barva Modrá, fialová, žlutá, červená
Chuť Sladká, mírně nakyslá
Tvar Kulatý až oválný
Sezóna Pozdní léto, začátek podzimu

Odrůdy švestek v Česku

Švestky jsou u nás doma odjakživa a každý je dobře zná. Nejvíc se pěstuje klasická švestka domácí, co nesmí chybět snad v žádné zahradě. Je sladká akorát a dá se z ní připravit všechno možné. Když dozraje, tak se z ní vaří voňavá povidla nebo se z ní pálí pravá domácí slivovice, co zahřeje v zimě. Hodně lidí má rádo taky durancii - to jsou ty větší, tmavě modré švestky, co z nich teče šťáva už při rozkrojení. Jsou báječné jen tak na mlsání nebo když je zavařujete na zimu. A kdo má rád opravdu sladké ovoce, tomu učarují karlátka. Jsou menší, červené a tak akorát do pusy. Sníst je můžete rovnou ze stromu nebo z nich udělat výborný kompot či džem. Švestky prostě k české zahrádce patří odnepaměti a vypadá to, že to tak ještě dlouho zůstane.

"Švestky, modré drahokamy podzimu, skrývající ve svém srdci sladkost slunce."

Anežka Malá

Zdravotní benefity švestek

Švestky patří mezi nejoblíbenější ovoce a není divu - jsou totiž hotovým pokladem pro naše tělo. Jsou nabité vitamínem C, který nám pomáhá bojovat s nemocemi a chrání naše buňky. Když mluvíme o švestkách, nesmíme zapomenout na draslík - ten je nepostradatelný pro naše srdce a svaly. Pravidelné mlsání švestek může dokonce pomoct udržet zdravý krevní tlak a chránit naše srdce. Co je na švestkách super? Obsahují spoustu vlákniny, která dělá dobře našemu zažívání a brání zácpě. Navíc díky vláknině se cukr ze švestek uvolňuje do krve postupně, takže nehrozí prudké výkyvy. V švestkách najdeme i antioxidanty, které chrání naše tělo před škodlivými látkami a pomáhají předcházet různým nemocem. Tak co říkáte - dáte si švestky? Jsou nejen výborné, ale udělají i něco dobrého pro vaše zdraví.

Švestky v kuchyni: Recept na knedlíky

Švestky, ty nádherný tmavý skvosty, co dozrávají koncem srpna, jsou v kuchyni prostě k nezaplacení. Ať už je zavařujete, sušíte nebo z nich děláte voňavá povidla či sladkou marmeládu - vždycky vám připomenou, jak to vonělo u babičky. No a když přijde řeč na knedlíky! Švestkové knedlíky, to je prostě taková naše česká klasika, co udělá radost každýmu od děcka po dědečka. Základ je vlastně docela jednoduchej - nastrouhaný brambory, hrubka a vajíčka. Jen to nesmíte moc hníst, aby knedlíky nebyly jak z gumy. Vypeckovaný švestky, pěkně sladký a zralý, zabalíte do tenkýho těsta. Ovoce pak knedlíky krásně šťavnatě provlhčí a dodá jim tu pravou chuť. Uvaříte je v osolený vodě a navrch dáte rozpuštěný máslo, tvaroh a cukr. A kdo chce něco extra, může přihodit strouhanej perník nebo osmahnutou strouhanku. Švestkový knedlíky prostě nikdy nezklamou, to je tutovka.

Tipy na výběr a skladování

Když vybíráte švestky, ať už v krámě nebo na farmářském trhu, koukejte hlavně po těch, co jsou na omak pevné a krásně vybarvené. Radši se vyhněte takovým, co jsou potlučené, začínají hnít nebo mají nějaké šrámy. Jak vlastně poznáte, že jsou švestky akorát? Stačí je lehce zmáčknout - měly by trochu povolit, ale ne moc. Když jsou jako kámen, tak ještě potřebují dozrát, a když se pod prsty úplně propadají, už jsou přezrálé. Nejlíp švestky uchováte v lednici, kde vám v pohodě vydrží i pár týdnů. A kdybyste je chtěli mít na později, šoupněte je do mrazáku nebo z nich uvařte domácí džem, povidla nebo kompot. Švestky jsou fakt zdravé - obsahují spoustu vitamínů a minerálů, takže je super zařadit je do jídelníčku spolu s dalším ovocem a zeleninou.

Švestkové slavnosti a tradice

Švestky patří neodmyslitelně k našim zahradám a každý podzim nám přinášejí radost i užitek. V českých vesnicích se kolem jejich sklizně točí spousta veselí a oslav. Když se léto pomalu loučí a nastupuje podzim, lidé se scházejí, aby společně oslavili tuhle sladkou úrodu, stejně jako to dělávali naši předkové. Ze švestek se u nás dělá snad úplně všechno - voňavá povidla na buchty, kompoty na zimu, a samozřejmě ta vyhlášená slivovice, bez které se neobejde žádná pořádná oslava. Na švestkových slavnostech můžete ochutnat všechny tyhle dobroty a užít si přitom spoustu zábavy. Celou vesnicí se line vůně švestkových knedlíků, hraje muzika k tanci, všude je plno smíchu a soutěžení. Je to vlastně taková perfektní výmluva, jak strávit příjemné chvíle s blízkými a načerpat tu správnou podzimní atmosféru.

Publikováno: 09. 02. 2025

Kategorie: jídlo a pití