Stripsy: Rychlá večeře, která vás nikdy neomrzí
Stripsy: Oblíbená surovina v kuchyni
Stripsy, proužky masa nebo zeleniny, se staly stálicí moderní kuchyně. Jsou všestranné, snadno se připravují a hodí se k široké škále chutí a ingrediencí. Ať už smažené, pečené nebo grilované, stripsy vždy potěší chuťové pohárky. Oblíbené jsou kuřecí stripsy v křupavé krustě, ale experimentovat se dá i s vepřovým, hovězím masem nebo rybami. Pro vegetariánskou variantu jsou ideální stripsy z tofu, tempehu nebo zeleniny, jako je cuketa, lilek nebo paprika. Křupavosti stripsů docílíte obalením v mouce, vejcích a strouhance, případně v kukuřičné mouce nebo těstíčku z piva. Stripsy se skvěle hodí jako hlavní chod s přílohou, například s hranolky, americkým bramborovým salátem nebo zeleninovým salátem. Jsou také skvělou volbou pro party občerstvení, finger food nebo jako součást wrapů a tortill.
Druhy stripsů: Kuřecí, vepřové, hovězí
Kuřecí stripsy, stálice fast foodových menu a oblíbená pochoutka malých i velkých, jsou důkazem, že i jednoduché jídlo může být králem kuchyně. Kuřecí maso nakrájené na proužky, obalené v křupavé krustě a usmažené dozlatova, je sázkou na jistotu. Neméně lákavou variantou jsou vepřové stripsy. Šťavnaté vepřové maso si v kombinaci s kořeněným obalem a křupavou krustou získává zcela nový rozměr. Ať už zvolíte klasiku v podobě řízků, nebo dáte přednost exotickému aroma, vepřové stripsy vás zaručeně uspokojí. Pro milovníky výraznějších chutí jsou tu hovězí stripsy. Hovězí maso, známé svou intenzivní chutí, se pro přípravu stripsů hodí skvěle. V kombinaci s bylinkami, česnekem a dalšími ingrediencemi se stává hovězí maso delikatesou, která uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky.
Zeleninové stripsy: Alternativa k masu
Zeleninové stripsy si získávají na popularitě jako chutná a zdravější alternativa k masovým pokrmům. Zatímco masové stripsy jsou obvykle smažené a kaloricky vydatné, zeleninové stripsy nabízejí lehčí a nutričně bohatší variantu. Připravují se z různých druhů zeleniny, jako je cuketa, lilek, mrkev nebo celer. Zelenina se nakrájí na proužky, obalí v těstíčku z cizrnové mouky, strouhanky nebo kukuřičné mouky a poté se upeče v troubě nebo osmaží na pánvi. Výsledkem jsou křupavé stripsy plné chuti, které si můžete vychutnat jako hlavní chod s dipem, přílohu k masu nebo součást salátu. Zeleninové stripsy jsou skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit více zeleniny a užít si lahodný pokrm bez zbytečných kalorií.
Rychlá a snadná příprava
Příprava lahodných a atraktivních jídel nemusí být žádná věda. S pomocí jednoduchých triků proměníte obyčejné maso nebo zeleninu v lákavé stripsy a proužky, které ocení celá rodina. Základem úspěchu je kvalitní a ostrý nůž, se kterým bude krájení hračka. Maso před krájením lehce předmrazte, půjde to snadněji a proužky budou pravidelnější. Zeleninu naopak krájejte čerstvou a plnou vitamínů. Délku a tloušťku proužků přizpůsobte vašemu receptu a fantazii se meze nekladou.
Všestranné využití v kuchyni
Stripsy a proužky masa nebo zeleniny jsou jako stvořené pro rychlou a chutnou večeři. Stačí je krátce orestovat, ogrilovat nebo zapéct a máte hotovo. Skvěle se hodí do asijských wok jídel, kde se propojí s exotickými omáčkami a zeleninou. Můžete z nich připravit také chutné a rychlé těstoviny, rizoto nebo salát. Kreativitě se meze nekladou. Kuřecí stripsy v medové marinádě s rýží a zeleninou? Nebo raději hovězí proužky na pepři s domácími hranolky? A co takhle zeleninové stripsy z cukety, lilku a papriky s dipem? Možností je nepřeberné množství a zaručeně si vybere každý.
Vlastnost | Stripsy | Klasický řízek |
---|---|---|
Tvar | Proužky | Plátek |
Doba smažení | 5-7 minut | 8-10 minut |
Tipy na dochucení stripsů
Stripsy, ty lahodné proužky masa nebo zeleniny, si žádají dokonalé dochucení. Sůl a pepř jsou sice základ, ale proč se zastavit u obyčejnosti? Pro pikantní říz sáhněte po chilli, kajenském pepři nebo mleté paprice. Exotické chutě vám zase vykouzlí kari, kurkuma, zázvor nebo římský kmín. Pokud máte rádi bylinkové variace, vsaďte na tymián, oregano, bazalku nebo rozmarýn. Nebojte se experimentovat a kombinovat různé druhy koření. Pro originální chuť můžete přidat i mletou skořici, badyán nebo hřebíček. Pamatujte, že koření se nejlépe rozvine, když ho do stripsů vetřete ještě před tepelnou úpravou. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv kombinaci, nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása.
Recepty se stripsy: Inspirace
Stále tápete, co s kuřecím masem? Stripsy jsou jasná volba! Tyhle šťavnaté kousky masa v křupavé krustě si zamiluje celá rodina. Ať už je smažíte, pečete v troubě nebo grilujete, fantazii se meze nekladou. Klasikou jsou samozřejmě kuřecí stripsy s hranolkami a domácí tatarkou. Pro lehčí variantu zkuste stripsy z krůtího masa s dušenou zeleninou a bylinkovým dipem. Proužky masa se ale dají připravit i na asijský způsob – osmahněte je na sezamovém oleji s jarní cibulkou, zázvorem a sójovou omáčkou. Podávejte s rýží a posypané sezamem. A co teprve proužky zeleniny? Mrkev, cuketa, paprika, lilek – to vše nakrájejte na proužky, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a upečte dozlatova v troubě. Budou skvělou přílohou k masu, ale i samy o sobě si je zamilujete.
Stripsy jsou jako malé chuťovky, každý kousek je plný chuti a lžíce omáčky je promění v symfonii na jazyku.
Radomír Novotný
Stripsy pro děti: Zdravá volba?
Stripsy, proužky masa nebo zeleniny obalené v křupavé krustě, jsou oblíbenou součástí dětských jídelníčků. Ale jsou stripsy pro děti skutečně zdravou volbou? Odpověď není tak jednoduchá. Záleží na složení a způsobu přípravy. Kuřecí stripsy z kvalitního masa, obalené v celozrnné strouhance a upečené v trouba, mohou být zdrojem bílkovin a vlákniny. Naopak stripsy smažené v tuku a připravené z průmyslově zpracovaného masa s vysokým obsahem soli a nezdravých tuků, jsou pro dětský organismus velkou zátěží. Důležité je sledovat složení a vybírat stripsy s nízkým obsahem soli, tuku a cukru. Ještě lepší variantou je připravovat si stripsy doma, kde máte kontrolu nad použitými surovinami. Zeleninové stripsy, například z mrkve, cukety nebo celeru, jsou skvělou alternativou k těm masovým a dodají dětem potřebné vitamíny a minerály.
Skladování a trvanlivost stripsů
Pro uchování křupavosti a chuti stripsů je důležité správné skladování. Po usmažení nebo upečení nechte stripsy zcela vychladnout. Teplé stripsy v uzavřené nádobě změknou a ztratí svou texturu. Skladujte je v suchu a chladu, ideálně v lednici v uzavřené nádobě. Takto vám vydrží křupavé 2–3 dny. Pro delší uchování je vhodné stripsy zamrazit. Před zamrazením je nechte zcela vychladnout a rozložte je na plech tak, aby se nedotýkaly. Vložte plech do mrazáku na 1–2 hodiny, dokud stripsy nebudou zmrzlé. Poté je můžete přesunout do sáčku nebo nádoby vhodné do mrazáku. Zmrazené stripsy si uchovají svou chuť a texturu až 2–3 měsíce. Pro opětovné ohřátí je jednoduše dejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10–15 minut, dokud nebudou prohřáté a křupavé.
Publikováno: 13. 12. 2024
Kategorie: jídlo a pití