Osvěžující bezová šťáva: Letní hit, který si zamilujete!

Bezova Stava

Sezóna bezových květů

Když se na konci května objeví bílé květy bezu, přichází nejkrásnější období roku. Omamná vůně těchto květů se nese vzduchem a láká k výrobě domácích dobrot. Bezová šťáva patří mezi nejoblíbenější letní nápoje, které si můžeme sami připravit. Je to vlastně úplně jednoduché - natrháme si voňavé květy, zalijeme je horkou vodou, přidáme šťávu z citronu a cukr podle chuti. Po vyluhování získáme lahodný nápoj, který osvěží a navíc obsahuje spoustu prospěšných látek. Z bezové šťávy pak můžeme namíchat různé letní drinky nebo si ji jen tak vychutnat s kostkami ledu. Každý doušek nám připomene vůni rozkvetlých zahrad a teplé letní dny, kdy se příroda ukazuje v plné kráse.

Sběr a výběr květů

Bezové květy jsou pro mnohé z nás symbolem přicházejícího léta a jejich sběr je oblíbenou rodinnou tradicí. Nejlepší doba na sběr přichází s koncem května, kdy se větve bezu obsypou sněhobílými květy, které krásně voní do daleka. Květy sbírejte pouze za suchého počasí - mokré by ztratily své kouzlo a výsledná bezová šťáva by nebyla tak dobrá. Vybírejte si jen čerstvé a plně rozkvetlé květenství bez známek poškození či napadení škůdci. Myslete při tom na přírodu a nechte část květů na keřích, ať mají včely co opylovat a bez může dál růst. Nasbírané květy zpracujte nejlépe hned, jak přijdete domů. Když to nejde, rozprostřete je na papír a nechte je mírně zavadnout na vzdušném místě. Když květy správně usušíte, zachovají si svou charakteristickou vůni i barvu a můžete si z nich připravovat voňavý čaj po celý rok.

Srovnání nápojů z bezových květů
Vlastnost Bezová šťáva (domácí) Bezová limonáda (kupovaná)
Cena za litr cca 50 Kč cca 80 Kč
Obsah bezových květů Vysoký (závisí na receptu) Nízký (často jen aroma)
Obsah cukru Střední (závisí na receptu) Vysoký

Recept na domácí bezinkový sirup

Bezová šťáva je neodmyslitelnou součástí začínajícího léta. Je to vlastně úplně jednoduchá záležitost, kterou hravě zvládnete. Nejdřív si nasbírejte čerstvé bezové květy, nejlépe když svítí sluníčko dopoledne. Květy musí být krásně rozkvětlé a musí vonět. Dávejte si pozor, ať nesbíráte u cest nebo na polích, kde by mohly být znečištěné. Do velkého hrnce nalijte vodu a vsypte cukr. Zahřejte to a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přisypte kyselinu citronovou a přidejte oloupané citrony nakrájené na kolečka. Jakmile nálev vychladne, vložte do něj bezové květy. Pořádně to promíchejte a nechte odpočívat aspoň jeden den v chladu a tmě. Druhý den šťávu přeceďte přes čisté plátno nebo jemné sítko. Hotovou šťávu nalijte do vymytých lahví a schovejte do tmavého a chladného místa. Tuhle dobrotu si pak můžete vychutnat s vodou jako osvěžující limonádu, nebo ji přidat do dezertů a míchaných drinků.

Vůně bezové šťávy, to je jako závan pozdního jara, sladká vzpomínka na slunce a bezstarostné dny.

Anežka Nováková

Zdravotní benefity bezové šťávy

Bezová šťáva patří k těm nejlepším přírodním nápojům, co znám. Naši předkové ji připravovali z voňavých květů černého bezu a tahle tradice se předává z generace na generaci. Není divu - chutná skvěle a navíc má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. Je plná antioxidantů, hlavně flavonoidů a antokyanů, které chrání naše tělo před škodlivými látkami. Vědci zjistili, že když pravidelně pijeme nápoje s antioxidanty, můžeme tím předcházet různým zdravotním problémům včetně srdečních potíží. V bezu najdeme taky hodně vitamínu C, který je super pro naši imunitu a pomáhá nám bojovat s nemocemi. Tento vitamín je důležitý i pro zdravé kosti a kůži, protože podporuje tvorbu kolagenu. Lidé odjakživa věřili, že bezová šťáva pomáhá při zánětech a podporuje močení, i když tohle ještě není úplně vědecky potvrzené.

Tipy na servírování

Bezová šťáva chutná nejlíp pořádně vychlazená, a když do ní hodíte pár kostek ledu, bude ještě lepší. Podle toho, jak silnou ji máte rádi, můžete ji namíchat s vodou půl na půl, nebo si poměr upravit. Když děláte nápoj přímo z bezových květů, ten už neřeďte. Vypadá moc hezky, když do sklenice přidáte větvičku čerstvého bezu nebo kolečko citronu či limetky. V parném létě není nic lepšího - ať už si ji vychutnáte na zahradní párty, pikniku, nebo jen tak pro radost.

Variace na bezinkové nápoje

Bezová šťáva je hotový poklad z naší přírody. Ty voňavé květy černého bezu v ní ukrývají něco kouzelného. V kuchyni ji využijete na tisíc způsobů a každý doušek vás potěší svou lehkou a svěží chutí. Když vás v létě trápí žízeň, není nic lepšího než si nalít bezovou šťávu s vodou a pár kapkami citronu. A jestli máte rádi bublinky, šup tam se sodovkou!

Nebojte se trochu experimentovat. Bezová šťáva si skvěle rozumí i s jinými ovocnými šťávami. Zkuste ji smíchat třeba s jablečnou, rybízovou nebo tou z čerstvých malinek. Vznikne vám tak báječná domácí limonáda plná vitamínů.

A co v zimě? I tehdy si na bezové šťávě pochutnáte. Skvěle se hodí do všech druhů čaje - černého, zeleného i bylinkového. A až budete připravovat svařák, přilijte tam trochu bezové šťávy. Ta chuť vás příjemně překvapí.

Uskladnění bezové šťávy

Bezová šťáva je hotový poklad, ale co když jí máme víc, než stihneme vypít? Naštěstí existuje několik fíglů, jak si tuhle dobrotu uchovat na později. Když ji zavařím do skleniček, vydrží mi klidně do zimy. Jen musím dát pozor, aby byly skleničky pořádně čisté a vyvařené. Pokud mám místo v mrazáku, naliju šťávu do krabiček nebo ji zamrazím v podobě kostek ledu. V mrazáku zůstane chutná a voňavá celý rok. Ať už si ji schovám jakkoli, před pitím ji vždycky nechám pořádně vychladit. Pak si můžu připravit báječný bezový drink, který přijde vhod hlavně v parném létě. Je to prostě božská pochoutka, kterou si díky správnému skladování můžu dopřát kdykoli se mi zachce.

Publikováno: 27. 06. 2025

Kategorie: gastronomie