Odpověď: Dokonalé ananasové řezy: Recept, který si zamilujete
Klasické ananasové řezy
Ananasové řezy patří mezi stálice české cukrařiny a jejich obliba rozhodně neklesá. Naopak, jejich jednoduchá příprava a lahodná chuť z nich dělá ideální dezert pro každou příležitost. Základem klasických ananasových řezů je křehké máslové těsto, které se rozdělí na dvě poloviny. Jedna polovina se rozprostře na dno plechu a poslouží jako základ pro šťavnatou náplň z ananasu. Druhá polovina těsta se nastrouhá na hrubém struhadle a vytvoří tak křupavou drobenku, která dodá řezům texturu. Ananasová náplň se připravuje z kvalitního ananasového kompotu, který se smíchá s pudinkovým práškem a cukrem. Pro ještě intenzivnější chuť ananasu je možné přidat i trochu ananasové šťávy. Po upečení se řezy nechají vychladnout a poté se krájí na kostky. Pro ozdobu a zvýraznění chuti se často potírají rozpuštěnou čokoládou nebo zdobí šlehačkou. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, klasické ananasové řezy vás zaručeně potěší svou lahodnou chutí a připomenou vám sladké vzpomínky na dětství.
Ingredience na těsto
Na dokonalé těsto na ananasové řezy budete potřebovat kombinaci několika ingrediencí, které mu dodají tu správnou chuť a konzistenci. Začněte s 250 gramy hladké mouky, která je základem těsta a zajistí jeho pevnou strukturu. Pro jemnější texturu přidejte 125 gramů másla, které by mělo být změklé na pokojovou teplotu. Máslo dodá těstu vláčnost a křehkost. Dále budete potřebovat 80 gramů moučkového cukru, který těsto osladí a dodá mu jemnost. Pro spojení ingrediencí a vláčnost přidejte 1 vejce a pro typickou chuť 1 vanilkový cukr. Nakonec přidejte špetku soli, která zvýrazní sladkou chuť těsta. Všechny ingredience smíchejte a vypracujte v hladké těsto, které nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Po odpočinku je těsto připravené k dalšímu zpracování a vytvoření lahodných ananasových řezů.
Vlastnost | Ananasové řezy |
---|---|
Oblíbenost v Česku | Vysoká |
Náročnost přípravy | Střední |
Ingredience na náplň
Na krémovou náplň, která dodá řezům tu pravou svěžest, si připravte: 400 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%), 250 g mascarpone, 1 vanilkový cukr, 5 lžic moučkového cukru (nebo dle chuti) a 1 plechovku (cca 500 g) ananasového kompotu. Nezapomeňte, že smetana musí být dobře vychlazená, aby šla snadno vyšlehat do tuhého krému. Ananas slijte a šťávu z kompotu si schovejte – budete ji potřebovat na pokapání korpusu. Ananas nakrájejte na malé kousky, které se pak krásně rozloží v krému.
Postup přípravy těsta
Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete těsto. Těsto by mělo být rovnoměrně rozprostřeno po celém plechu. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu 15-20 minut. Těsto by mělo být zlatavé a pevné na dotek. Po upečení nechte těsto zcela vychladnout. Během chladnutí si můžete připravit náplň a polevu.
Pečení korpusu
Než se pustíme do krému a zdobení, čeká nás pečení korpusu, základu našich ananasových řezů. Troubu si předehřejeme na 180 °C a dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. V míse smícháme změklé máslo s cukrem a šleháme do nadýchané pěny. Postupně zašleháváme vejce, jedno po druhém, a nakonec vmícháme vanilkový extrakt. V jiné míse smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Suché ingredience pak postupně přidáváme k tekutým a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto vlijeme do připravené formy a rovnoměrně ho rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě 30–35 minut, dokud korpus nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Upečený korpus necháme krátce vychladnout ve formě a poté ho vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Teprve na vychladlý korpus budeme nanášet krém, aby se nám nevsákl a řezy hezky držely tvar.
Příprava ananasové náplně
Ananasovou náplň si připravíme z konzervovaných ananasových plátků, které necháme dobře okapat v sítu. Šťávu z ananasu nevyléváme, použijeme ji později do krému. Okapané ananasy nakrájíme na menší kousky. Pokud použijeme čerstvý ananas, musíme ho oloupat, zbavit tvrdého středu a nakrájet na kostičky. Čerstvý ananas je třeba povařit s cukrem a nechat vychladnout. Pro ještě intenzivnější chuť ananasu můžeme kousky ananasu krátce podusit na pánvi s máslem a třtinovým cukrem. Takto karamelizovaný ananas dodá řezům úžasnou chuť a vůni. Důležité je nechat ananasovou náplň zcela vychladnout, než ji budeme nanášet na těsto. Teplá náplň by mohla způsobit, že těsto příliš změkne a řezy by se pak špatně krájely.
Vrstvení řezu
Vrstvení je u ananasových řezů klíčové pro dosažení dokonalé harmonie chutí a textur. Začínáme křehkým korpusem, který by měl být po upečení zlatavý a rovnoměrně propečený. Na vychladlý korpus rozetřeme vrstvu lahodné náplně, která může být tvarohová, pudinková nebo smetanová, záleží na vašich preferencích. Ananas, čerstvý nebo kompotovaný, nakrájený na kostičky nebo plátky, poklademe na náplň. Poslední vrstvu tvoří jemný krém, který může být buď máslový, nebo šlehačkový. Pro dekoraci můžeme použít hoblinky čokolády, ořechy, nebo kousky ananasu. Vrstvy by měly být rovnoměrně rozetřené, aby se řezy dobře krájely a každý kousek obsahoval všechny složky.
Ananasové řezy jsou jako letní den – sladké, svěží a plné slunce. Stačí jeden kousek a hned je vám lépe.
Hana Veselá
Finální úprava a zdobení
Nyní přichází ta nejméně trpělivá, ale o to zábavnější část – finální úprava a zdobení našich ananasových řezů. Než se do toho pustíme, je důležité nechat řezy zcela vychladnout. Teplý krém by se s polevou mohl nepěkně smíchat a ztratil by na své kráse. Pro tradiční vzhled potřeme vychladlé řezy tenkou vrstvou čokoládové polevy. Tu si snadno připravíme rozpuštěním kvalitní hořké čokolády s trochou másla ve vodní lázni. Pro ty, kteří se nebojí experimentovat, se nabízí nepřeberné množství dalších možností. Řezy můžeme ozdobit například čerstvým ovocem, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky. Skvěle se hodí i plátky ananasu, které dodají dezert svěží chuť. Pro ještě slavnostnější vzhled můžeme použít i jedlé květy, nasekané oříšky nebo hoblinky čokolády. Fantazii se meze nekladou a záleží jen na vás, jakou finální podobu vašim ananasovým řezům dáte. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, věřím, že si na tomto lahodném dezertu pochutnáte.
Tipy a variace receptu
Ananasové řezy skýtají nepřeberné možnosti obměn. Pokud máte rádi sladší dezerty, můžete do krému přidat více moučkového cukru nebo ho osladit medem. Pro svěžejší chuť zkuste do krému vmíchat i trochu zakysané smetany. Ananas můžete také nahradit jiným ovocem, například jahodami, malinami, broskvemi nebo mandarinkami. Dbejte však na to, aby ovoce nebylo příliš šťavnaté, mohlo by vám to rozmočit korpus. Pro ty, kteří se vyhýbají lepku, je možné piškot nahradit bezlepkovými sušenkami nebo připravit korpus z mandlové mouky. Recept se dá také snadno upravit pro vegany. Stačí použít rostlinnou alternativu másla a vajec a zvolit rostlinnou šlehačku. Ananasové řezy můžete také ozvláštnit různými způsoby. Posypte je například kokosem, nasekanými oříšky, čokoládovou polevou nebo čerstvým ovocem. Fantazii se meze nekladou! Nebojte se experimentovat a vytvořte si vlastní variaci na tento oblíbený dezert.
Publikováno: 04. 11. 2024
Kategorie: jídlo a pití