Nadýchaný Croissant Recept: Tajemství Pařížských Pekařů

Croissant Recept

Ingredience pro dokonalý croissant

Na dokonalý croissant ti stačí pár běžnejch věcí z kuchyně. Nejdůležitější je sehnat fakt dobrou hladkou mouku s vysokým obsahem lepku - díky ní budou croissanty parádně nadejchaný. Musíš mít taky čerstvý droždí, bez toho by to prostě nešlo, těsto by nevyběhlo. A máslo? To je základ! Vem si radši to tučnější v kostce, ne to měkký na mazání. Právě máslo dělá croissanty tak křupavý a voňavý. Cukru tam dej jen trochu, hlavně kvůli kynutí a aby to mělo lehce sladkou chuť. A nezapomeň na špetku soli - ta tam musí bejt, aby to celý pěkně chuťově šlapalo a nebyl to jen nějakej sladkej mazanec.

Příprava kynutého těsta

Chceš si upéct fakt dobrý croissanty? Tak koukej! Nejdřív si připrav kynutý těsto - to je základ všeho. Vezmi hladkou mouku, přidej cukr a špetku soli. Do vlažnýho mléka nadrob droždí a počkej, až začne pracovat. Když už to pěkně pění, přimíchej to do mouky společně s rozpuštěným máslem a vajíčkem. Pak z toho všeho vymíchej hezky hladký těsto, který se ti nelepí na ruce. Musíš ho pořádně propracovat, tak aspoň 10 minut, aby bylo pak pěkně nadýchaný. Pak ho přikryj utěrkou a nech ho odpočívat někde v teple. Za hodinku by mělo nabýt tak na dvojnásobek - to poznáš, že je ready. Během tý doby se tam dějou různý věci s kvasinkami, který dělaj v těstě bublinky, a díky tomu budou croissanty krásně načechrané. Až to všechno vykyne, ještě jednou to krátce prohněť a můžeš se vrhnout na tvarování.

Vlastnost Hodnota
Jazyk receptu Čeština
Typ pokrmu Pečivo

Vrstvení másla a těsta

Teď přichází ta nejdůležitější část při výrobě croissantů. Díky vrstvení másla a těsta budou croissanty tak krásně nadýchané a křupavé, jak je známe. Nejdřív rozválejte těsto do čtverce. Pak vezměte máslo (nechte ho předtím trochu povolit při pokojové teplotě) a dejte ho doprostřed těsta. Přeložte všechny okraje těsta přes máslo, ať je pěkně zabalené. Pak to celé opatrně rozválejte do obdélníku. Bacha - válejte jenom jedním směrem a netlačte moc, ať vám máslo nikde neuteče. Pak to složte jako dopis - nejdřív pravou stranu do půlky a pak přes to přehoďte levou stranu. První vrstva je hotová! Zabalte těsto do fólie a hoďte ho na půl hodinky do lednice. Tenhle postup (válení, skládání a chlazení) zopakujte ještě aspoň 2x, nejlíp 3x nebo 4x. Čím víc vrstev uděláte, tím budou croissanty nadýchanější. A hlavně na to mějte čas a nikam nespěchejte, to je fakt důležitý!

Skládání a chlazení těsta

Hele, s těstem na croissanty to musíš fakt v klidu. Když ti poprvý vykyne, přijde to nejdůležitější - skládání, díky kterýmu budou mít ty croissanty ty super vrstvy. Těsto si rozválej do obdélníku a pak ho přelož jako když skládáš dopis. Otoč to o čtvrtku a zase rozválej. Takhle to uděláš třikrát, ale mezi tím musíš dát těsto aspoň na půl hoďky do lednice. To chlazení je fakt důležitý, protože se těsto uklidní a máslo ztuhne - pak se s tím líp pracuje a croissanty budou parádně listový. Nakonec to celý zabal do fólie a šup s tím do lednice aspoň na 8 hodin, nejlíp přes noc. Čím dýl to tam necháš, tím víc se rozvinout všechny chutě a těsto bude před pečením luxusně připravený.

Croissanty jsou jako vločky sněhu – žádné dva nejsou stejné, ale všechny přinášejí radost.

Božena Černá

Tvarování croissantů

Po vykynutí těsta se dostáváme k nejlepší části - budeme dělat croissanty! Posypte si kuchyňskou linku trochou mouky a vyválejte těsto do obdélníku, asi tak na půl cenťáku. Koukněte, ať máte rovný okraje, pak se vám budou líp krájet trojúhelníčky. Z obdélníku udělejte dlouhý trojúhelníky. Každej z nich můžete ještě trochu rozválet, ať máte víc místa na náplň. Začněte od toho širšího konce a zarolujte to ke špičce. Pak to jemně ohne do tvaru půlměsíce. Croissanty dávejte na plech s pečícím papírem, ale nechte mezi nima dost místa, protože ještě nakydnou.

Pečení dozlatova

Když dáš croissanty do trouby, tak se z toho těsta stane něco neskutečnýho - nadejchaný a křupavý. Peč je tak, aby byly pěkně zlatý, ale bacha, ať je nespálíš! Prostě rozpal troubu na 180-190 stupňů. Jak dlouho je tam nechat? To záleží na tom, jak velký jsi je udělal, ale většinou stačí tak 15-20 minut. A hele, během pečení nechoď furt koukat do trouby, jinak ti splasknou! Pak je nech chvilku vychladnout na mřížce, ať nejsou mokrý. A víš co? Nejlepší jsou ještě teplý, když na ně plácneš máslo, marmeládu nebo med. To je teprve dobrota!

Tipy pro křupavé croissanty

Jak udělat fakt dobrý křupavý croissanty? Je to hlavně o pořádnym lepku v těstě. Musíš to fakt pořádně zpracovat a pak překládat s máslem. Neboj se do toho jít naplno a hněť těsto tak 10 minut, až bude pěkně hladký a pružný. Hlavně si pohlídej, aby máslo bylo pěkně studený a všude stejně. Jedině tak budou croissanty parádně listový. Než je strčíš do trouby, musej pořádně nakynout někde v teple, ideálně až budou dvakrát tak velký. Pak je šoupni do pořádně rozpálený trouby, ať hezky naběhnou a chytnou zlatavou barvu. Nakonec je nech chvilku vystydnout na mřížce, aby se z nich vypařila přebytečná vlhkost a zůstaly pěkně křupavý.

Publikováno: 18. 01. 2025

Kategorie: jídlo a pití