Nadýchané Koblížky Josefem Vařekou: Recept, Který Vždycky Vyjde

Koblížci Josefem Vařekou

Tajemství dokonalých koblížků

Josef Maršálek alias Láďa Hruška proslavil koblížky z trouby, ale na ty pravé, nadýchané a voňavé, si troufá jen málokdo. Tajemství dokonalých koblížků podle receptu Josefa Vařečky se neskrývá v žádných složitých ingrediencích ani postupech, ale v dodržení několika zásad. Důležité je použít kvalitní suroviny – hladkou mouku, čerstvé droždí, plnotučné mléko a vejce. Těsto je třeba hníst dlouho a důkladně, dokud není hladké a nelepí se. Koblížky smažíme v rozpáleném sádle dozlatova z obou stran. Po usmažení je necháme okapat na papírových utěrkách a ještě teplé je plníme povidly nebo marmeládou a sypeme moučkovým cukrem.

Josef Vařeka a jeho recept

Josef Vařeka, známý také jako "Král českých koláčů", se proslavil svými lahodnými recepty na tradiční české dezerty. Mezi jeho nejpopulárnější recepty patří bezesporu ty na koblížky. Vařekovy koblížky jsou proslulé svou nadýchanou konzistencí a lahodnou chutí. Tajemství jeho úspěchu spočívá v použití kvalitních surovin a precizním dodržování tradičních postupů. Recept na koblížky od Josefa Vařeky se stal doslova legendou a dědí se z generace na generaci. Vařeka ve svém receptu zdůrazňuje důležitost kynutí těsta, správné teploty smažení a použití poctivých surovin, jako jsou vejce z volného chovu a plnotučné mléko. Díky jeho pečlivému přístupu a lásce k pečení si tak můžeme i dnes vychutnat koblížky přesně tak, jak je kdysi připravovaly naše babičky.

Vlastnost Koblížky Josefem Vařekou Klasické koblížky
Náročnost Střední Střední
Doba přípravy 60 minut 90 minut

Potřebné ingredience

Na ty nejlepší koblížky jako od Josefa Vařečky budete potřebovat suroviny, které najdete v každé kuchyni. Žádné složité ingredience, vše je to o jednoduchosti a poctivých surovinách. Nejdůležitější je hladká mouka, ta dodá těstu tu správnou strukturu. Doporučuji použít mouku hladkou pšeničnou, ale pro nadýchanější konzistenci můžete klidně přidat i trochu mouky polohrubé. Dále nesmí chybět čerstvé droždí, které zajistí, že koblížky krásně nakynou a budou nadýchané. Použít můžete jak droždí čerstvé, tak i sušené, v tom případě postupujte dle návodu na obalu. A samozřejmě nesmíme zapomenout na vejce, ta dodají těstu vláčnost a krásnou barvu. Vyberte si vejce od slepic z volného chovu, dodají koblížkům lepší chuť i barvu.

Postup přípravy krok za krokem

Nejprve si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte vlažným mlékem. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím si do větší mísy prosejte hladkou mouku se špetkou soli. Přidejte žloutky, změklé máslo, zbytek cukru a citronovou kůru. Jakmile je kvásek hotový, přilijte ho k moučné směsi. Vypracujte hladké a pružné těsto. Pokud se těsto lepí, podsypávejte ho trochou mouky. Těsto důkladně propracujte, alespoň 10 minut, aby bylo nadýchané. Poté ho přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.


Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozválejte ho na plát silný asi 1 cm. Pomocí sklenice nebo kulatého vykrajovátka vykrajujte koblížky. Koblížky nechte na pomoučeném vále ještě asi 15 minut kynout. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte větší množství oleje na smažení. Koblížky opatrně vkládejte do rozehřátého oleje a smažte je z obou stran dozlatova. Usmažené koblížky nechte okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného tuku. Ještě teplé je naplňte marmeládou a pocukrujte moučkovým cukrem.


Dobrou chuť!

Tipy pro nadýchané koblížky

Při přípravě nadýchaných koblížků hraje klíčovou roli správný postup a dodržení pár tipů. Těsto by mělo kynout na teplém místě bez průvanu, ideálně dvakrát, aby bylo krásně provzdušněné. Důležité je také nechat koblížky po usmažení okapat na papírovém ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku. Pro extra nadýchané koblížky můžete do těsta přidat lžíci rumu, která podpoří kynutí. Nebojte se experimentovat s různými druhy náplní a polev, fantazii se meze nekladou! Ať už se rozhodnete pro klasiku v podobě povidel a moučkového cukru, nebo zvolíte modernější variantu s vanilkovým krémem a čerstvým ovocem, nezapomeňte, že nejdůležitější ingrediencí je láska a radost z pečení.

Servírování a zdobení

Koblížky smažené podle receptu od Josefa Vařečky si zaslouží i krásnou tečku na závěr. Ještě horké je nejprve obalíme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Pro extra gurmánský zážitek můžeme část cukru nahradit mletou skořicí. Nebojte se experimentovat a přidat i další koření, jako je badyán nebo kardamom, pro originální chuťový profil. Používáme-li náplň, naplníme koblížky až po vychladnutí. Krém do koblížků vpravíme cukrářským sáčkem s tenkou špičkou, marmeládu zase snadno dávkujeme pomocí lžičky. Zdobení je třešničkou na dortu, která z obyčejných koblížků vykouzlí malé umělecké dílo. Kromě posypání moučkovým cukrem můžeme použít čokoládovou polevu, rozpuštěnou čokoládu na kreslení, oříšky, kandované ovoce nebo jedlé květy. Fantazii se meze nekladou!

Koblížky, to je alchymie vůní a chutí. Tajemství tkví v nadýchaném těstě, které se doslova rozplývá na jazyku. Ať už je smažíte na sádle nebo oleji, s marmeládou nebo skořicí, vždycky vám vykouzlí úsměv na tváři.

Božena Králová

Varianty náplní a polev

Sladké pokušení jménem koblížky nabízí nepřeberné množství variací. Klasikou je bezesporu povidla, ať už švestková, rybízová nebo třešňová. Skvěle se hodí i vanilkový krém, jemný tvaroh nebo nadýchaná nutela. Pro milovníky ovoce jsou tu pak čerstvé jahody, borůvky, maliny nebo kombinace s hruškou a čokoládou. Fantazii se meze nekladou.

Stejně tak si můžete pohrát s polevou. Základ tvoří moučkový cukr, do kterého lze přidat vanilku, skořici nebo kakao. Koblížky výborně chutnají i polité čokoládovou, citronovou nebo karamelovou polevou. Nebojte se experimentovat a ozdobte je sezónním ovocem, oříšky, kokosem či jedlými květy.

Publikováno: 21. 10. 2024

Kategorie: gastronomie