E limonáda: Osvěžující nápoj z citrusových plodů

Elimon

Co je to ovoce?

V běžné řeči slovem „ovoce“ označujeme sladké plody rostlin, které s chutí jíme. Z botanického hlediska je ale definice ovoce přesnější. Ovoce je vlastně zralý vaječník květu, který v sobě ukrývá semena. Jeho úkolem je chránit semena a pomáhat jim v šíření. A co tedy elimon? Elimon, známý také jako citroník limetový, plodí plody, které běžně nazýváme limetky. Limetka, stejně jako pomeranč nebo grep, spadá do kategorie ovoce. Je to proto, že limetka je zralý vaječník květu citroníku limetového a obsahuje semena.

Druhy ovoce

Elimone, i když se řadí mezi citrusové plody, není ovocem v pravém slova smyslu. Jedná se o křížence citroníku a pomerančovníku, který se pěstuje především pro svou aromatickou kůru. Ovoce, na rozdíl od elimone, se vyvíjí z květu a obsahuje semena. Mezi nejoblíbenější druhy ovoce patří jablka, hrušky, jahody, meruňky a broskve. Každý druh ovoce má své specifické vlastnosti, chuť a využití v kuchyni. Jablka jsou bohatá na vitamíny a vlákninu, hrušky jsou vhodné pro diabetiky a jahody jsou známé vysokým obsahem vitamínu C. Ovoce je důležitou součástí zdravé výživy a mělo by být konzumováno denně.

Výhody ovoce pro zdraví

Citrusové plody, jako jsou citrony, jsou bohatým zdrojem vitamínu C, silného antioxidantu, který pomáhá chránit naše buňky před poškozením volnými radikály. Vitamín C hraje také důležitou roli při tvorbě kolagenu, bílkoviny, která udržuje zdravou pokožku, kosti a chrupavky. Pravidelná konzumace ovoce, včetně citrusových plodů, může přispět k posílení imunitního systému. Ovoce je plné vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují celkové zdraví. Konzumace pestré škály ovoce nám poskytuje širokou škálu živin, které potřebujeme pro optimální fungování organismu. Kromě vitamínu C jsou citrony dobrým zdrojem draslíku, který je důležitý pro regulaci krevního tlaku.

Sezónní ovoce v České republice

Česká republika se může pochlubit bohatou úrodou ovoce v závislosti na ročním období. Léto je synonymem pro šťavnaté ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky a třešně. Tyto plody se konzumují čerstvé, ale také se z nich připravují lahodné marmelády, koláče a kompoty. Podzim přináší jablka, hrušky a švestky. Z jablek se lisuje mošt, pečou se koláče a připravuje se tradiční pomazánka zvaná povidla. Hrušky jsou vynikající čerstvé, ale i pečené s medem a ořechy. Švestky se používají do buchet, knedlíků a suší se na křížaly. Zimní měsíce jsou obdobím pro skladované ovoce, jako jsou jablka a hrušky, ale i pro citrusové plody dovážené z teplejších krajin.

Tipy pro nákup a skladování ovoce

Při výběru citronů hledejte plody s pevnou, lesklou slupkou bez známek poškození. Citrony by měly být těžké do ruky, což značí šťavnatost. Vyhněte se plodům s měkkými místy nebo nahnědlými skvrnami. Pro dlouhodobější skladování uchovávejte citrony v chladničce, kde vydrží až několik týdnů. Pokud potřebujete skladovat citrony jen krátkodobě, postačí jim chladnější a temnější místo v kuchyni. Obecně platí, že ovoce by se mělo skladovat odděleně od zeleniny, jelikož některé druhy ovoce, například jablka, produkují etylen, který urychluje zrání a kažení ostatních plodin. Pro zachování čerstvosti a chuti ovoce je důležité ho správně skladovat.

Kreativní recepty s ovocem

Citrony a další ovoce tvoří skvělou dvojici nejen v nápojích, ale i v kuchyni. Citrusová svěžest citronu dokáže pozvednout chuť jahod, malin, borůvek, broskví nebo třeba manga. Vyzkoušejte osvěžující ovocný salát s medovým dresinkem a lístky máty, do kterého přidáte pár kapek citronové šťávy. Nebo se pusťte do pečení a připravte si nadýchaný citronový koláč s ovocem.

Feature Elimon Apple
Category Ovoce (Fruit) Ovoce (Fruit)

Základem může být klasický piškotový korpus, na který po upečení navrstvíte krém z mascarpone, smetany a citronové kůry. Vršek dortu ozdobte čerstvým ovocem, které se bude krásně vyjímat na bílém krému. Pro ještě intenzivnější chuť můžete ovoce před přidáním na dort krátce zkaramelizovat na pánvi s trochou másla a cukru. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, kombinace citronu a ovoce vás zaručeně nezklame.

Zajímavosti ze světa ovoce

Citrony, ty žluté zázraky přírody, v sobě ukrývají více, než by se na první pohled mohlo zdát. Věděli jste například, že citron vlastně není ovoce, ale bobule? A to rodu citrusů, kam patří i pomeranče, mandarinky nebo grapefruity. Původem jsou tyto kyselé pochoutky z jihovýchodní Asie, odkud se postupně rozšířily do celého světa. Dnes si bez nich nedokážeme představit nejen osvěžující limonády, ale i dezerty, slané pokrmy a dokonce i úklidové prostředky. Citrony jsou doslova nabité vitamínem C, který posiluje imunitu a chrání organismus před volnými radikály. Kromě toho obsahují i draslík, vápník a hořčík. Šťáva z citronu má antibakteriální účinky a pomáhá při trávení. Takže až si budete příště vychutnávat sklenici citronády, vzpomeňte si, jaký poklad zdraví v sobě ukrývá!

Publikováno: 16. 10. 2024

Kategorie: gastronomie