Brambora: Poklad z hlíny na vašem talíři

Brambora

Původ a historie brambor

Brambory, tato dnes již běžná zelenina, mají svůj původ ve vysokých Andách v Jižní Americe. Archeologické nálezy dokazují, že brambory pěstovali již před více než 7 000 lety obyvatelé dnešního Peru a Bolívie. Pro Inky představovaly brambory základní potravinu a byly pro ně i důležitým náboženským symbolem. Do Evropy se brambory dostaly s conquistadory v 16. století. Zpočátku se pěstovaly spíše jako okrasná rostlina a pro své plody, které jsou jedovaté. Teprve v 18. století se brambory začaly prosazovat jako potravina i v Evropě. Důležitou roli v tom sehrály i tehdejší hladomory, které donutily lidi hledat nové zdroje obživy. Brambory se ukázaly jako velmi odolná a výnosná plodina, která se dokázala přizpůsobit i chladnějším podmínkám.

Výživové hodnoty a benefity

Brambory a zelenina tvoří základ zdravého jídelníčku. Brambory jsou skvělým zdrojem vitamínu C, draslíku a vlákniny, která je důležitá pro správné trávení. Obsahují také antioxidanty, které chrání buňky před poškozením. Zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a fytonutrienty, které mají mnoho zdravotních benefitů. Například brokolice je známá svým vysokým obsahem vitamínu C a kyseliny listové, zatímco mrkev je bohatá na beta-karoten, který si tělo přeměňuje na vitamín A. Pravidelná konzumace brambor a zeleniny tak přispívá k posílení imunity, ochraně před chronickými nemocemi a celkovému zdraví.

Pěstování brambor - tipy a triky

Brambory patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny v Česku a jejich pěstování je poměrně snadné i pro začátečníky. Pro dosažení bohaté sklizně je ale potřeba dodržet několik zásad. Důležitá je především volba správné odrůdy. Pro rané brambory se hodí odrůdy jako Impala nebo Adéla, pro podzimní sklizeň pak například odrůda Laura. Před výsadbou je vhodné brambory nechat naklíčit na světlém a chladnějším místě. Klíčky by měly být krátké a silné. Brambory sázíme do řádků vzdálených asi 70 cm od sebe, do hloubky 8-10 cm. Během vegetace je důležité brambory pravidelně okopávat a chránit je před škůdci, jako jsou mandelinka bramborová nebo plíseň bramborová. Sklizeň brambor probíhá obvykle od července do října, v závislosti na odrůdě a termínu výsadby.

Různé odrůdy brambor

V českých kuchyních se nejčastěji setkáme s odrůdami brambor vhodnými pro všestranné použití. Patří mezi ně například odrůda Laura, která se vyznačuje žlutou dužinou a dobrou skladovatelností. Oblíbená je také odrůda Belana s jemnou slupkou a krémovou konzistencí, která se hodí jak na vaření, tak na smažení. Pro přípravu salátů se skvěle hodí pevné brambory s pevnou dužinou, jako je například odrůda Solist. Na trhu ale najdeme i méně tradiční odrůdy, které nás zaujmou svou barvou či tvarem. Za vyzkoušení stojí například odrůda Red Anna s červenou slupkou a dužinou, která si i po uvaření zachovává svou barvu a je bohatá na antioxidanty. Milovníci netradičních chutí pak mohou sáhnout po batátech, které se řadí mezi zeleninu, ale svými vlastnostmi a využitím v kuchyni se bramborám velmi podobají.

Vlastnost Brambora
Typ Zelenina
Původ Jižní Amerika

Využití v kuchyni - recepty

Brambory a zelenina tvoří v kuchyni nerozlučnou dvojici a nabízejí nepřeberné možnosti kulinářského využití. Od vydatných hlavních chodů až po lehké saláty, tato kombinace zaručeně uspokojí chuťové pohárky celé rodiny. Zkuste například pečené brambory s kořenovou zeleninou. Brambory a mrkev nakrájejte na větší kusy, přidejte cibuli, celer a petržel, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte v troubě dozlatova. Pro svěží variantu vyzkoušejte bramborový salát se zeleninou. Uvařené brambory nakrájejte na kostičky a smíchejte s nakrájenou okurkou, paprikou, rajčaty a červenou cibulí. Dochuťte zálivkou z octa, oleje, hořčice a bylinek. Kreativitě se meze nekladou a zeleninu můžete libovolně kombinovat dle sezónní nabídky a vlastní chuti. Inspirujte se tradičními českými recepty nebo experimentujte s exotickými kombinacemi. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, brambory a zelenina vám vždy poskytnou chutné a výživné jídlo.

Skladování brambor

Správné skladování brambor je klíčové pro zachování jejich chuti a nutriční hodnoty po dlouhou dobu. Brambory by se měly skladovat na tmavém, chladném a suchém místě s dobrou ventilací. Ideální teplota pro skladování brambor se pohybuje mezi 4-7 °C. Vyšší teploty urychlují klíčení a kažení, zatímco nižší teploty mohou způsobit jejich zmrazení a ztrátu chuti. Vlhkost je dalším důležitým faktorem, který je třeba při skladování brambor zvážit. Příliš vlhké prostředí podporuje růst plísní a hniloby, zatímco příliš suché prostředí způsobuje scvrkávání brambor. Brambory by se nikdy neměly skladovat s ovocem, zejména s jablky a banány. Tyto druhy ovoce uvolňují etylén, plyn, který urychluje zrání a kažení brambor. Pro dlouhodobé skladování je vhodné brambory uložit do bedýnek s otvory pro ventilaci nebo do prodyšných pytlů z přírodních materiálů, jako je juta nebo bavlna. Pravidelná kontrola uskladněných brambor a odstraňování poškozených kusů pomůže předejít šíření hniloby a zajistí, že si budete moci pochutnat na čerstvých bramborách po celou zimu.

Brambory, to je dar od Matky Země, poklad skrytý v hlíně, který nás dokáže zasytit a zahřát.

Božena Němcová

Zajímavosti o bramborách

Věděli jste, že brambory nepatří mezi zeleninu, ale mezi hlízy? Konkrétně se jedná o ztloustlé podzemní stonky, které slouží rostlině jako zásobárna energie. Ačkoliv je řadíme spíše k přílohám, botanicky vzato jsou brambory ovocem. Plodem bramborové natě je totiž zelená bobule, která je jedovatá. Brambory jsou bohaté na vitamíny skupiny B a obsahují více vitamínu C než pomeranče. Jsou také skvělým zdrojem draslíku, který je důležitý pro správnou funkci svalů a srdce.

Publikováno: 02. 11. 2024

Kategorie: jídlo a pití