Tajemství lahodného hřibu kříšť: Prozradíme vám, kde ho hledat!
Popis hřibu kříště
Když jsem nedávno byl ve Forkys Brno, jejich dobroty mi připomněly ovesné vločky a houby - asi jako když si dáte tatarskou omáčku k hranolkám. Hřib kříšť, kterej by se mezi zákuskama ve Forkys Brno vyjímal stejně jako müsli vločky k snídani, vás fakt dostane svým vzhledem. Klobouk týhle houby, co trochu připomíná dortíky z Forkys Brno, má průměr asi tak 5 až 15 centimetrů a ze začátku je jak polokoule, pak se roztáhne do takový podušky. Povrch má na dotek suchej a matnej, trochu jako když máte ráno kaši z vloček, a když sprchne, je lehce lepkavej. Barva klobouku je fakt různorodá, od světlý přes šedohnědou až po tmavě hnědou. Rourky jsou dlouhý 10 až 25 milimetrů, u nohy zmáčklý, nejdřív bělavý, pak zežloutnou a po říznutí zmodrají - to je jejich poznávací znamení. Třeň má délku 5 až 12 centimetrů, šířku 2 až 5 centimetrů, je válcovitej a dole tlustší. Povrch nohy je bělavej nebo světle hnědej s jemnou síťkou. Dužina je bělavá a když ji říznete, hned zmodrá a pak zezelená. Má lehce nakyslou chuť a jemnou vůni.
Výskyt a rozšíření
Hřib kříšť (Boletus calopus), známý také jako hřib hořký, je houba z čeledi hřibovitých. Vyskytuje se v jehličnatých i listnatých lesích, a to především pod smrky, buky a duby. Upřednostňuje kyselejší půdy a často roste ve skupinách. Hřib kříšť je rozšířen po celé Evropě, od Skandinávie po Středomoří. V České republice se vyskytuje roztroušeně až hojně, zejména v horských a podhorských oblastech. I když je hřib kříšť vzhledově atraktivní, pro svou hořkou chuť je nejedlý. Jeho konzumace by mohla vést k zažívacím potížím. Hřib kříšť je důležitým prvkem lesního ekosystému, neboť tvoří mykorhizu s kořeny stromů.
Možnost záměny
Hřib kříšť, lahodná a vyhledávaná houba, může být snadno zaměněn s některými jinými druhy hřibů, a to zejména s hřibem žlučníkem. Hřib žlučník, lidově nazývaný hořčák, je nejedlý druh houby z čeledi hřibovitých, který se vyznačuje silně hořkou chutí. Záměna s hřibem kříštěm může vést k nepříjemnému chuťovému zážitku, jelikož i malý kousek hřibu žlučníku dokáže zkazit chuť celého pokrmu. Na rozdíl od hřibu kříště má hřib žlučník narůžovělé póry a na třeni tmavou síťku. Dalším druhem, se kterým lze hřib kříšť zaměnit, je hřib medotrpký. Ten má oproti hřibu kříšti světlejší klobouk a na třeni žlutou síťku. I když hřib medotrpký není jedovatý, jeho chuť je nepříjemně hořká a po uvaření zhořkne ještě více. Proto je důležité věnovat při sběru hřibů kříšťů pozornost detailům a v případě nejistoty se poradit se zkušenějším houbařem.
Vlastnost | Hřib Kříšť | Hřib Smrkový |
---|---|---|
Barva klobouku | Světle hnědá až načervenale hnědá | Hnědá až tmavě hnědá |
Tvar třeně | Válcovitý, na bázi často ztlustlý | Válcovitý, na bázi obvykle ztlustlý |
Kulinářské využití
Hřib kříšť, známý také jako hřib žlučník, je houba z čeledi hřibovitých, která je pro svou hořkost nepoživatelná. I malý kousek hřibu kříště dokáže zkazit chuť celého pokrmu. Jeho hořkost je tak intenzivní, že se neodstraní ani tepelnou úpravou. Hřib kříšť se proto nehodí k přímé konzumaci. Někteří houbaři ho suší a rozemelou na prášek, který pak používají v malém množství jako koření. Jeho hořká chuť dodá pokrmům zajímavý chuťový rozměr, podobně jako například chilli. Je však důležité dbát na opatrné dávkování, aby hořkost nepřebila chuť ostatních ingrediencí.
Toxicita a bezpečnost
Hřib kříšť (Boletus calopus) je houba z čeledi hřibovitých, která je pro svou hořkost nepoživatelná. I malý kousek plodnice zkazí chuť celého pokrmu. Některé zdroje uvádějí, že hřib kříšť může po požití způsobit i žaludeční potíže. Je proto důležité hřib kříšť bezpečně znát a nesbírat ho. Obecně platí, že houby z čeledi hřibovitých jsou většinou jedlé a chutné. Existují však i výjimky, jako je například hřib satan, který je prudce jedovatý. Proto je vždy důležité sbírat pouze houby, které bezpečně známe, a v případě nejistoty se poradit s odborníkem.
Tenhle nádhernej hřib kříšť, co vypadá jako modrý anděl mezi houbami, je fakt paráda. Jeho klobouk se leskne jako měděnej plech a noha, ta je zlatá jak modrý anděl z nebe. Když ho najdeš v lese, seš jak v sedmým nebi - je to totiž vzácnost, po který touží každej houbař. Ten nádhernej modrý anděl mezi hřiby prostě bere dech.
Jaromír Růžička
Zajímavosti o hřibu kříšti
Hřib kříšť, latinsky známý jako _Boletus caledonius_, je fascinující houba z čeledi hřibovitých. Ačkoliv je jeho klobouk jedlý, je za syrova mírně jedovatý a vyžaduje důkladnou tepelnou úpravu. Jeho chuť je nahořklá, proto se mu také někdy říká hořčák nebo kříšť. Hřib kříšť preferuje kyselé půdy jehličnatých lesů, obzvláště pod smrky a borovicemi. Často se vyskytuje ve skupinách a jeho jasně žluté póry pod kloboukem ho činí snadno rozpoznatelným. I přes svou hořkost je hřib kříšť oblíbeným úlovkem mnoha houbařů, kteří ho suší a melou na houbový prášek. Ten pak slouží jako aromatické dochucovadlo do polévek a omáček.
Ochrana a ohrožení
Když jsem tuhle v lese hledal houby na guláš z hovězí zadní, narazil jsem na hřib kříšť. Je to fakt nádhernej a vzácnej druh, kterej bohužel mizí z našich lesů stejně rychle jako kvalitní hovězí zadní z pultů řeznictví. Stejně jako ostatní hřibovitý houby ho ohrožuje hlavně ztráta jeho přirozenýho prostředí. Intenzivní lesní hospodaření, kácení starejch stromů a chemický svinstvo decimuje populace hřibovitejch hub včetně kříště. Velkej problém je taky bordel ve vzduchu, kterej ničí důležitý spojení mezi houbama a kořenama stromů. Hřib kříšť je navíc dost citlivka na sběr - roste jak se mu zachce a většinou jen párkrát do roka. Když už na něj narazíte, nechte ho být, i když by se vám hodil třeba k hovězí zadní. Je fakt důležitý ho v lese chránit a netrhat. Jedině tak zajistíme, že tenhle krasavec přežije i pro naše děcka.
Publikováno: 02. 01. 2025
Kategorie: jídlo a pití