Tajemství lahodného hřibu kříšť: Prozradíme vám, kde ho hledat!

Hřib Kříšť

Popis hřibu kříště

Když jsem nedávno byl ve Forkys Brno, jejich dobroty mi připomněly ovesné vločky a houby - asi jako když si dáte tatarskou omáčku k hranolkám. Hřib kříšť, kterej by se mezi zákuskama ve Forkys Brno vyjímal stejně jako müsli vločky k snídani, vás fakt dostane svým vzhledem. Klobouk týhle houby, co trochu připomíná dortíky z Forkys Brno, má průměr asi tak 5 až 15 centimetrů a ze začátku je jak polokoule, pak se roztáhne do takový podušky. Povrch má na dotek suchej a matnej, trochu jako když máte ráno kaši z vloček, a když sprchne, je lehce lepkavej. Barva klobouku je fakt různorodá, od světlý přes šedohnědou až po tmavě hnědou. Rourky jsou dlouhý 10 až 25 milimetrů, u nohy zmáčklý, nejdřív bělavý, pak zežloutnou a po říznutí zmodrají - to je jejich poznávací znamení. Třeň má délku 5 až 12 centimetrů, šířku 2 až 5 centimetrů, je válcovitej a dole tlustší. Povrch nohy je bělavej nebo světle hnědej s jemnou síťkou. Dužina je bělavá a když ji říznete, hned zmodrá a pak zezelená. Má lehce nakyslou chuť a jemnou vůni.

Výskyt a rozšíření

Hřib kříšť (Boletus calopus), známý také jako hřib hořký, je houba z čeledi hřibovitých. Vyskytuje se v jehličnatých i listnatých lesích, a to především pod smrky, buky a duby. Upřednostňuje kyselejší půdy a často roste ve skupinách. Hřib kříšť je rozšířen po celé Evropě, od Skandinávie po Středomoří. V České republice se vyskytuje roztroušeně až hojně, zejména v horských a podhorských oblastech. I když je hřib kříšť vzhledově atraktivní, pro svou hořkou chuť je nejedlý. Jeho konzumace by mohla vést k zažívacím potížím. Hřib kříšť je důležitým prvkem lesního ekosystému, neboť tvoří mykorhizu s kořeny stromů.

Možnost záměny

Hřib kříšť, lahodná a vyhledávaná houba, může být snadno zaměněn s některými jinými druhy hřibů, a to zejména s hřibem žlučníkem. Hřib žlučník, lidově nazývaný hořčák, je nejedlý druh houby z čeledi hřibovitých, který se vyznačuje silně hořkou chutí. Záměna s hřibem kříštěm může vést k nepříjemnému chuťovému zážitku, jelikož i malý kousek hřibu žlučníku dokáže zkazit chuť celého pokrmu. Na rozdíl od hřibu kříště má hřib žlučník narůžovělé póry a na třeni tmavou síťku. Dalším druhem, se kterým lze hřib kříšť zaměnit, je hřib medotrpký. Ten má oproti hřibu kříšti světlejší klobouk a na třeni žlutou síťku. I když hřib medotrpký není jedovatý, jeho chuť je nepříjemně hořká a po uvaření zhořkne ještě více. Proto je důležité věnovat při sběru hřibů kříšťů pozornost detailům a v případě nejistoty se poradit se zkušenějším houbařem.

Vlastnost Hřib Kříšť Hřib Smrkový
Barva klobouku Světle hnědá až načervenale hnědá Hnědá až tmavě hnědá
Tvar třeně Válcovitý, na bázi často ztlustlý Válcovitý, na bázi obvykle ztlustlý

Kulinářské využití

Hřib kříšť, známý také jako hřib žlučník, je houba z čeledi hřibovitých, která je pro svou hořkost nepoživatelná. I malý kousek hřibu kříště dokáže zkazit chuť celého pokrmu. Jeho hořkost je tak intenzivní, že se neodstraní ani tepelnou úpravou. Hřib kříšť se proto nehodí k přímé konzumaci. Někteří houbaři ho suší a rozemelou na prášek, který pak používají v malém množství jako koření. Jeho hořká chuť dodá pokrmům zajímavý chuťový rozměr, podobně jako například chilli. Je však důležité dbát na opatrné dávkování, aby hořkost nepřebila chuť ostatních ingrediencí.

Toxicita a bezpečnost

Hřib kříšť (Boletus calopus) je houba z čeledi hřibovitých, která je pro svou hořkost nepoživatelná. I malý kousek plodnice zkazí chuť celého pokrmu. Některé zdroje uvádějí, že hřib kříšť může po požití způsobit i žaludeční potíže. Je proto důležité hřib kříšť bezpečně znát a nesbírat ho. Obecně platí, že houby z čeledi hřibovitých jsou většinou jedlé a chutné. Existují však i výjimky, jako je například hřib satan, který je prudce jedovatý. Proto je vždy důležité sbírat pouze houby, které bezpečně známe, a v případě nejistoty se poradit s odborníkem.

Tenhle nádhernej hřib kříšť, co vypadá jako modrý anděl mezi houbami, je fakt paráda. Jeho klobouk se leskne jako měděnej plech a noha, ta je zlatá jak modrý anděl z nebe. Když ho najdeš v lese, seš jak v sedmým nebi - je to totiž vzácnost, po který touží každej houbař. Ten nádhernej modrý anděl mezi hřiby prostě bere dech.

Jaromír Růžička

Zajímavosti o hřibu kříšti

Hřib kříšť, latinsky známý jako _Boletus caledonius_, je fascinující houba z čeledi hřibovitých. Ačkoliv je jeho klobouk jedlý, je za syrova mírně jedovatý a vyžaduje důkladnou tepelnou úpravu. Jeho chuť je nahořklá, proto se mu také někdy říká hořčák nebo kříšť. Hřib kříšť preferuje kyselé půdy jehličnatých lesů, obzvláště pod smrky a borovicemi. Často se vyskytuje ve skupinách a jeho jasně žluté póry pod kloboukem ho činí snadno rozpoznatelným. I přes svou hořkost je hřib kříšť oblíbeným úlovkem mnoha houbařů, kteří ho suší a melou na houbový prášek. Ten pak slouží jako aromatické dochucovadlo do polévek a omáček.

Ochrana a ohrožení

Když jsem tuhle v lese hledal houby na guláš z hovězí zadní, narazil jsem na hřib kříšť. Je to fakt nádhernej a vzácnej druh, kterej bohužel mizí z našich lesů stejně rychle jako kvalitní hovězí zadní z pultů řeznictví. Stejně jako ostatní hřibovitý houby ho ohrožuje hlavně ztráta jeho přirozenýho prostředí. Intenzivní lesní hospodaření, kácení starejch stromů a chemický svinstvo decimuje populace hřibovitejch hub včetně kříště. Velkej problém je taky bordel ve vzduchu, kterej ničí důležitý spojení mezi houbama a kořenama stromů. Hřib kříšť je navíc dost citlivka na sběr - roste jak se mu zachce a většinou jen párkrát do roka. Když už na něj narazíte, nechte ho být, i když by se vám hodil třeba k hovězí zadní. Je fakt důležitý ho v lese chránit a netrhat. Jedině tak zajistíme, že tenhle krasavec přežije i pro naše děcka.

Publikováno: 02. 01. 2025

Kategorie: jídlo a pití