Syrová roláda: Hit každé oslavy!

Syrova Rolada

Co je syrová roláda?

Kdo by neznal tu báječnou syrovou roládu? Je to takový náš národní poklad mezi zákusky, který nechybí snad na žádné pořádné oslavě nebo v cukrárně. Lidi si ji zamilovali hlavně proto, že chutná božsky a zvládne ji připravit úplně každý. Když se do ní pustíte, začnete rozdrcením dětských piškotů, které pak smícháte s máslem, cukrem a kakaem. Musíte si ale dát záležet, ať jsou piškoty opravdu jemně rozdrcené - nikdo přece nechce kousat do hrudek. Pak už jen stačí těsto pěkně rozetřít na potravinářskou fólii a navrch dát krém podle vašeho gusta - ať už máte rádi vanilkový, čokoládový nebo třeba ovocný. Nakonec to celé opatrně zarolujete a šup s tím do lednice ztuhnout.

Historie a původ

V naší kuchyni mají sladké dobroty své pevné místo už od středověku. Naši předkové pekli jednoduché placky, voňavé koláče a nadýchané buchty, které plnili sezonním ovocem, domácím tvarohem nebo tradičním mákem. Tyhle sladké lahůdky nesměly chybět při žádné významné události nebo svátku. Syrová roláda se mezi oblíbené dezerty zařadila až později, když se v kuchyních začaly objevovat nové postupy a suroviny. K přípravě téhle pochoutky se nejčastěji používají měkké piškoty nebo tenké pláty těsta, které se potřou lahodným krémem a naplní čerstvým ovocem, domácí marmeládou nebo kvalitní čokoládou. Oblíbili jsme si ji hlavně proto, že se dá připravit rychle a pokaždé jinak. Dneska najdete spoustu zajímavých receptů - od osvědčených ovocných variant až po moderní verze s italským mascarpone, křupavými oříšky nebo slaným karamelem. Sladké pečivo včetně rolád proto zůstává nedílnou součástí naší kuchyně a rádi si na něm pochutnáváme při každé příležitosti.

Srovnání syrové rolády s jinými dezerty
Vlastnost Syrová roláda Jablečný závin
Příprava v troubě Ne Ano
Obvyklá doba přípravy 30 minut + chlazení 60 minut + pečení

Typické suroviny

Když mluvíme o mlsání, syrová roláda a sladké pečivo jsou prostě neodolatelná klasika. U pečiva si můžete vymýšlet, jak chcete, ale roláda bez pořádného tvarohu? To prostě nejde. Musí být kvalitní, jemný a ne moc kyselý - nejlíp funguje, když ho pěkně propasírujete nebo rozmixujete. K tomu patří změklé máslo, bez kterého by roláda nebyla tak báječně vláčná a neměla tu správnou chuť. Aby byla tak akorát sladká, přidáte cukr - můžete použít moučku, krupici nebo třeba třtinový. A pak přichází to nejlepší - různé dobroty na dochucení. Třeba vanilkový cukr, nastrouhaná citronová kůra nebo kapka rumu. Někdo má rád kakao, jiný kokos, oříšky nebo čokoládu. No a samozřejmě nesmí chybět piškoty na základ. Ty rozdrtíte, smícháte s rozpuštěným máslem a máte perfektní těsto, se kterým se krásně pracuje.

Různé varianty rolády

Syrové rolády jsou naprostý zázrak v kuchyni. Když máte chuť na něco sladkého, nemůžete šlápnout vedle s nadýchanou rolkou plněnou lahodným krémem. Nejlepší je klasika s mascarpone a čerstvým ovocem - jahůdky, maliny nebo šťavnaté borůvky, to prostě nemá chybu. Pokud nejste zrovna milovníci přeslazených dezertů, zkuste lehčí verzi s tvarohem, bílým jogurtem a kapkou medu. Svěží chuť dodá strouhnutá citronová kůra nebo kokos. A pro všechny čokoholiky je tu božská varianta s kakaovým těstem a pořádnou vrstvou čokoládového krému. Syrová roláda prostě nikdy nezklame - je to zdravější mlsání, které si zamilujete.

Tipy pro přípravu

Když se pouštíte do syrové rolády nebo jiných sladkých dobrot, pár fíglů vám pomůže dosáhnout perfektního výsledku. Do těsta dávejte jen to nejlepší - čerstvá vajíčka přímo od farmáře, poctivé máslo s vysokým obsahem tuku a prvotřídní kakao. Pořádně všechno promíchejte, ať je těsto krásně nadýchané a vláčné. Hlídejte si taky správnou dobu pečení - nejlíp poznáte, že je roláda hotová, když do ní píchnete špejli a ta zůstane čistá. Tyhle jednoduché kroky vám zaručí, že vaše syrová roláda bude pokaždé jako od babičky.

Syrová roláda, to je alchymie chutí, kde se snoubí sladkost s jemností a svěžest s lahodností.

Amálie Černá

Časté chyby

I zkušení pekaři občas tápou, když se pustí do přípravy té správné syrové rolády nebo sladkých dobrot. Když se vám povede těsto moc tekuté, rolování bude hotové trápení a rolada může vypadat jako po válce. A když zase těsto přeženete a je moc tuhé, při rolování vám popraská a výsledek není nic moc. Se sladkým pečivem je to podobné - často se stává, že zůstane uprostřed syrové, protože se dobře nepropeklo. Proto je fajn hlídat čas v troubě a teplotu, a pro jistotu všechno překontrolovat špejlí, jestli je těsto správně propečené.

Servírování a skladování

Syrová roláda je nejlepší pěkně vychladlá. Dejte ji do lednice aspoň na hodinku před tím, než ji budete servírovat - náplň pak krásně ztuhne a půjde vám dobře krájet. Nakrájejte ji na plátky a podávejte třeba jako chuťovku k vínku nebo pivku, skvěle se hodí i na slavnostní stůl. Aby vám vydržela co nejdéle svěží, zabalte ji do potravinářské fólie a schovejte do lednice - takhle si na ní můžete pochutnávat i několik dalších dní.

Co se týče sladkého pečiva, to je prostě nejlepší hned po upečení. Když ale děláte větší dávku a chcete, aby vydrželo déle, je fajn vědět, jak na to. Křehké sušenky a cukroví patří do vzduchotěsné krabičky někam do sucha a chládku, jinak vám zvlhnou. U nadýchaných bábovek a buchet je to naopak - ty dejte do mikrotenového sáčku, ať nevyschnou. Když je takhle správně uskladníte, vydrží vám čerstvé a chutné klidně několik dní po upečení.

Syrová roláda je jako malý zázrak na talíři - hebká krémová náplň se prolíná s šťavnatým ovocem, vše něžně obejmuto v měkkém těstě. Když mlsáme sladké dobroty, ať už to jsou křupavé sušenky, nadýchané buchty nebo voňavé dorty, vracíme se v myšlenkách do dětských let a útulného tepla domova. I když se může zdát, že každá sladkost je jiná, všechny mají společnou kouzelnou moc - umí pohladit naše chuťové buňky a rozzářit obličej radostí. Když si dopřejeme plátek rolády s voňavou kávou nebo se zakousneme do sladkého pečiva s horkou čokoládou, můžeme si být jisti - tyhle dobroty nám vždycky vykouzlí lepší den.

Publikováno: 13. 02. 2025

Kategorie: gastronomie