Skleněné nudle: Exotická lahůdka, která vás dostane!
Co jsou skleněné nudle
Průhledné, tenounké nudle se vyrábí z mungo fazolí, ne z běžné pšenice. Skleněné nudle, kterým se taky říká celofánky nebo prostě fazolové nudle, najdete hlavně v asijské kuchyni. Po uvaření jsou příjemně kluzké a jejich jemná, neutrální chuť skvěle nasaje všechny okolní vůně a chutě. Proto se s nimi dá kouzlit na spoustu způsobů. Hoďte je do polévky, osmažte je, přidejte do salátu nebo zabalte do křupavých jarních závitků. Udělat je zvládne každý - stačí je na chvilku namočit do horké vody, počkat až změknou, scedit a máte hotovo. Pak už jen přidat k jídlu podle vaší chuti.
Z čeho se vyrábějí
Skleněné nudle patří mezi ty nejzajímavější druhy asijských nudlí. Když se na ně podíváte, hned pochopíte, proč se jim říká skleněné - jsou totiž průhledné jako sklo. Vyrábí se z mungo fazolí, přesněji ze škrobu, který se z nich získává. Stačí ho smíchat s vodou, vytvořit těsto a to pak vytvarovat do tenkých proužků. Po usušení získají nudle svůj typický průsvitný vzhled. To je docela rozdíl oproti běžným těstovinám, které známe třeba z italské kuchyně. Ty se dělají z obyčejné pšeničné mouky a vody, občas se přidají vajíčka pro lepší chuť. Těsto se musí pořádně propracovat, aby bylo vláčné, a pak se z něj vytvoří různé tvary. Italské těstoviny se vaří tak akorát, aby byly na skus - tomu se říká al dente.
Chuť a textura
Skleněné nudle jsou úplně jiné než běžné těstoviny, které známe. Když je uvaříte, překvapí vás jejich hedvábná struktura a schopnost převzít chuť čehokoli, s čím je připravíte. Jsou příjemně pružné a přitom si zachovávají lehounký křupavý charakter. Právě proto se tak skvěle hodí do asijských pokrmů - ať už je přidáte do osvěžujícího salátu, horké polévky nebo je osmažíte na pánvi. Můžete je směle kombinovat s pikantními omáčkami, křehkým masem, čerstvou zeleninou nebo třeba lesními houbami.
Použití v kuchyni
Průsvitné skleněné nudle jsou v asijské kuchyni naprostou klasikou. Tahle zajímavá pochoutka z mung fazolí nebo tapiokového škrobu po přípravě získá svůj typický lesklý vzhled. Nemusíte je vařit jako běžné těstoviny - stačí je na pár minut zalít horkou vodou a nechat změknout. Jejich jemná chuť se skvěle hodí k různým omáčkám a dalším přísadám. Ať už je přidáte do polévky, salátu, smažených nudlí nebo jarních závitků, vždycky dodají jídlu příjemnou strukturu, aniž by přehlušily ostatní chutě. Doba namáčení se může lišit podle velikosti nudlí, takže je dobré sledovat pokyny na obalu. A nezapomeňte je po změknutí propláchnout studenou vodou - díky tomu se nebudou lepit a zůstanou krásně oddělené.
Oblíbené recepty
Skleněnky, jak se jim u nás často říká, patří k nejvděčnějším surovinám z asijské kuchyně. Tyhle průsvitné nudle z mungo fazolí si zamilujete nejen kvůli jejich zajímavému vzhledu. Do čeho je přidáte, to obohatí svojí jedinečnou strukturou. Ať už je hodíte do horké polévky, zamícháte do osvěžujícího salátu nebo je osmažíte na pánvi, nikdy nezklamou.
Když přemýšlíte, jaké nudle zvolit, máte spoustu možností. Do lehkých letních salátů se nejvíc hodí tenounké rýžové nudle - ty se vám neslepí a zůstanou pěkně oddělené. Pořádná polévka si zase žádá silnější pšeničné nudle, co vás příjemně zasytí. A pokud rádi objevujete nové chutě, určitě vyzkoušejte pohankové soba nebo klasické udonky. Klidně různé druhy kombinujte, ať si pochutnáte podle svého gusta.
Tipy na vaření
Skleněné nudle patří k nejzajímavějším přísadám, které nám asijská kuchyně nabízí. Jsou to tenké průsvitné nudle z mungových fazolí, které najdete snad v každé asijské prodejně. Po uvaření vypadají jako průhledné provázky a chutnají výborně v polévkách, salátech nebo třeba smažené s masem a zeleninou. Když je připravujete, mrkněte na obal - každý druh se vaří trochu jinak podle své tloušťky. Většinou stačí je zalít vařící vodou a počkat pár minut, než změknou. Pak už jen scedit, propláchnout studenou vodou a můžete je použít.
Správně zvolené těstoviny dokážou pozvednout každý pokrm. Do lehkých letních salátů nebo k jemným omáčkám se skvěle hodí tenké špagety nebo andělské vlasy. Naopak do vydatných jídel, jako jsou lasagne nebo těžší masové omáčky, sáhněte po penne, fusilli nebo rigatoni - prostě po něčem robustnějším. Nebojte se zkoušet různé druhy těstovin, každý má svoje kouzlo. Časem určitě najdete svoje oblíbené, které vám budou nejvíc sedět.
Skleněné nudle, průsvitné jako slzy, ale chutnající po radosti z exotických dálek.
Bořivoj Král
Kde je koupit
Skleněnky, jak se jim u nás často říká, patří mezi nejoblíbenější asijské nudle vůbec. Jsou tenounké a průhledné jako sklo, však taky proto ten název. Dělají se hlavně ze škrobu z mungo fazolí a když je uvaříte, jsou příjemně klouzavé a hebké. Chuťově jsou vlastně docela neutrální, takže se s nimi dá kouzlit - hodí se do polívek, salátů, můžete je osmažit nebo zabalit do závitků. Skleněné nudle už dneska seženete celkem běžně, stačí zajít do asijských obchůdků nebo i do větších supermarketů, kde mají exotické potraviny.
Vlastnost | Skleněné nudle | Rýžové nudle | Vaječné nudle |
---|---|---|---|
Základní surovina | Mung fazole / Tapioka | Rýžová mouka | Pšeničná mouka, vejce |
Barva (neuvařené) | Průhledná / bílá | Bílá | Žlutá |
Textura (uvařené) | Kluzké, pružné | Měkké, lehce lepivé | Pevné, pružné |
Když je budete kupovat, mrkněte na obal, z čeho vlastně jsou. Některé se dělají třeba z hrachu nebo z tapiokového škrobu. Na chuti to není moc poznat, ale může to změnit, jak dlouho se budou vařit. A samozřejmě si pohlídejte, jestli nejsou prošlé a že je obal v pořádku.
Zajímavosti a fakta
Skleněnky, jak se jim občas u nás říká, nejsou vlastně vůbec z pšenice jako klasické těstoviny, ale dělají se z mungo fazolí. Když je uvaříte, stanou se z nich průhledné, jemňoučké nudle, které samy o sobě moc nevoní ani nechutnají - zato skvěle nasáknou chuť všeho, co k nim přidáte. Proto se tak skvěle hodí do asijských polévek, osvěžujících salátů nebo třeba do křupavých jarních závitků. A víte, co je na nich super? Že neobsahují lepek, takže si na nich můžou pochutnat i lidé, kteří normální těstoviny jíst nesmějí. Jen si dejte pozor při vaření - stačí je namočit do horké vody na pár minut, než změknou. Pak už jen scedit, opláchnout studenou vodou, aby se neslepily, a máte hotovo. A když počítáte kalorie, potěší vás, že jsou mnohem lehčí než běžné nudle a téměř bez tuku.
Publikováno: 31. 01. 2025
Kategorie: gastronomie