Pohlreichovo vepřové na houbách: Tajemství šťavnatého masa a neodolatelné omáčky
Pohlreichovo vepřové na houbách
Kdo má rád českou klasiku v moderním hávu, tomu sedne vepřové na houbách podle Zdeňka Pohlreicha jako ulité. Tenhle vyhlášený šéfkuchař si zakládá na prvotřídních surovinách a poctivém řemesle, což se odráží i v jeho verzi téhle dobroty. Bere si šťavnatý vepřový bok a nechá ho pozvolna dusit, až dostane krásnou zlatavou barvu. To pravé kouzlo ale spočívá v použití voňavých hub - mix lesních s žampiony dělá divy. K tomu přidává své oblíbené koření: kmín, majoránku a nové koření. Cibulka osmahnutá do zlatova dodá jídlu příjemnou sladkost a šmrnc. Podle Pohlreicha nejlíp chutná s nadýchaným houskovým knedlíkem a kopečkem šlehačky, která krásně zjemní omáčku. A aby to bylo dokonalé, doporučuje zapít vychlazeným českým pivem.
Tajemství dokonalého receptu
Když přijde na vepřové na houbách, málokdo to umí líp než Zdeněk Pohlreich. Tenhle zkušený šéfkuchař si na tomhle klasickém receptu dal opravdu záležet. A v čem je jeho kouzlo? Především v tom, že si potrpí na prvotřídní suroviny. Do hrnce patří jen ty nejlepší houby - hříbky a lišky jsou jasná volba, protože dodají jídlu tu správnou vůni. A maso? Jedině pořádný kus vepřové plece nebo krkovičky. Pohlreich si navíc zakládá na pečlivé přípravě. Maso musíte nakrájet na stejně velké kousky, jinak se nepropeče rovnoměrně. S houbami je to podobné - žádnou vodu pod ně, to by byla škoda té pravé houbové chuti. No a koření? Tam se Pohlreich rozhodně nedrží zpátky. Kromě klasiky jako je sůl, pepř, kmín a majoránka se nebojí přidat i další bylinky podle chuti. Když to všechno dáte dohromady, vznikne jídlo, které sice vychází z tradice, ale má svoje osobité kouzlo. Prostě klasika s originálním šmrncem.
Vlastnost | Popis |
---|---|
Název receptu | Vepřové na houbách Pohlreich |
Typ jídla | Hlavní chod |
Výběr masa a hub
Když chcete připravit luxusní vepřové na houbách podle Zdeňka Pohlreicha, musíte začít správným výběrem masa. Nejlíp se hodí libová kýta nebo panenka, kterou nakrájíte na tenké plátky asi půl centimetru. Nezapomeňte maso pořádně naklepat - díky tomu bude po upečení nádherně měkké a šťavnaté. K masu patří samozřejmě houby, a pokud máte možnost, sáhněte po lesních - hříbky, lišky nebo křemenáče jsou prostě nejlepší. Když sezona není, klidně vezměte žampiony, ale ty nejdřív pěkně dozlatova orestujte. Houby nechte v trochu větších kouskách, ať se v omáčce nerozpadnou. Do téhle dobroty přidejte trochu drceného kmínu a sladkou papriku, a hlavně nezapomeňte na cibulku, česnek a pořádnou smetanu - to je základ té pravé houbové chuti, co vám pak zůstane na jazyku.
Ingredience pro lahodný pokrm
Kdo by nemiloval šťavnatý vepřový plátek s voňavou houbovou omáčkou podle mistra Pohlreicha? Je to prostě klasika, co nikdy nezklame. Na pořádnou porci si připravte hlavně kvalitní maso - nejlíp plec nebo krkovičku, co se vám rozplyne na jazyku. Do omáčky patří poctivé hříbky, co provoní celou kuchyň, ale klidně můžete sáhnout i po směsi lesních hub. Nezapomeňte na cibulku, pár stroužků česneku a koření - sůl, pepř a kmín, bez kterých by to nebylo ono. Nakonec přijde ke slovu smetana na vaření a trocha hladké mouky na zahuštění. Tenhle recept je prostě tutovka - s ním se vám nemůže nic pokazit a výsledek bude pokaždé luxusní.
Vepřové na houbách pohlreich, to je symfonie chutí, kde se šťavnaté maso snoubí s aromatem lesa a jemností smetany. Tajemstvím je trpělivost a kvalitní suroviny, které dodají pokrmu nezaměnitelný charakter.
Zdeněk Špaček
Postup přípravy krok za krokem
Vepřové na houbách podle šéfkuchaře Pohlreicha je famózní klasika, která vás dostane svojí lahodnou chutí. Fakt, tenhle recept zvládne každý, i když vaří poprvé. Co budete potřebovat? Vemte si vepřovou plec pokrájenou na kostky, mix hub (ideálně lesních), cibulku, pár stroužků česneku, sádlo, kmín, pepř, sůl a hladkou mouku. Maso pořádně okořeňte solí, pepřem a kmínem. Na rozpáleném sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku, pak přihoďte maso a pěkně ho ze všech stran opečte dozlatova. Přisypte plátky česneku a houby, a nechte je restovat, dokud nepustí šťávu. Pak zasypte moukou, podlijte vodou a duste, až je maso měkké. Během dušení občas přilijte vodu, aby se maso nepřichytilo. Na závěr dolaďte chuť solí, pepřem, a kdo má rád, může přidat špetku citronu pro osvěžení. Servírujte s houskovým knedlíkem a brusinkami. Mňam, už se těším!
Tipy pro ještě lepší chuť
Chcete vědět, jak připravit to nejlepší vepřové na houbách podle Zdeňka Pohlreicha? Mám pro vás pár fíglů, které z běžného receptu udělají hvězdné jídlo. Nejdřív maso zlehka naklepejte a naložte do marinády z dijonské hořčice, rozetřeného česneku a čerstvého tymiánu - to je základ úspěchu. S houbami zacházejte opatrně. Místo oplachování je jen jemně očistěte kartáčkem nebo vlhkým hadříkem. Když chcete, aby omáčka měla pořádný říz, smíchejte sušené houby s čerstvými. Klidně kombinujte různé druhy - hříbky, lišky nebo žampiony, každé dodají svoje kouzlo. Koření hraje taky důležitou roli. Špetka mletého kmínu, sladké papriky a majoránky - to je ta pravá česká klasika. A poslední mistrovský tah? Do hotové omáčky zamíchejte lžíci másla. Uvidíte, jak krásně zhoustne a získá tu správnou sametovou chuť.
Servírování a vhodné přílohy
Tohle voňavý vepřový na houbách od Zdeňka Pohlreicha si zaslouží pořádný servis. Naservírujte ho na předehřátý talíř, ať vám to jídlo dlouho drží teplotu. K tomu se parádně hodí klasický kynutý knedlík - buď si ho upečte sami, nebo si skočte pro hotový do krámu. Když máte chuť na něco jinýho, zkuste to s bramborovým knedlíkem, klidně se špekem nebo jen tak z brambor. Fajnový je taky karlovarskej knedlík, to vám povím. Hlavně nešetřete omáčkou, ať se vám knedlíky můžou pěkně vymáchat. A jestli chcete jídlo trochu osvěžit, dejte si k tomu lžičku brusinek nebo kopec zakysaný smetany. Ať už si vyberete cokoliv, tahle česká klasika vás určitě nezklame.
Publikováno: 16. 02. 2025
Kategorie: gastronomie