Panela: Tajemství lahodného sýra z And

Panela

Co je panela

Panela je nerafinovaný třtinový cukr, který se vyrábí zahušťováním šťávy z cukrové třtiny. Na rozdíl od běžného bílého cukru si panela zachovává vitamíny, minerály a stopové prvky. Má specifickou chuť, která se dá popsat jako karamelová, melasová nebo lehce kouřová. Využití panely je široké, hodí se do sladkých i slaných jídel.

Panela a sýr se na první pohled zdají jako netradiční kombinace, ale opak je pravdou. V některých zemích Jižní Ameriky se panela používá jako sladká poleva na sýrových talířích. Slanost sýra a sladkost panely se vzájemně doplňují a vytváří zajímavou chuťovou harmonii. Panela se také přidává do dezertů se sýrovou náplní, jako jsou cheesecaky nebo koláče.

Původ a historie

Paneláky a sýr, zdánlivě nesouvisející dvojice, ale při bližším pohledu odhalíme zajímavou kapitolu československé historie. V dobách socialismu a centrálně plánované ekonomiky se potraviny, včetně sýrů, potýkaly s nedostatkem. Výroba sýrů, tradičně založená na kvalitním mléce a specifických procesech, se musela přizpůsobit omezeným zdrojům a masové produkci. To vedlo k vývoji nových druhů sýrů, které se od tradičních lišily jak složením, tak chutí.

Současně s tím probíhala masivní výstavba panelových domů, které měly vyřešit bytovou krizi. Paneláky, symbol modernity a pokroku, se staly domovem pro miliony lidí. V kuchyních těchto bytů se tak setkávaly nové druhy sýrů s novými způsoby vaření a stravování. Sýr, dostupný a cenově přijatelný, se stal běžnou součástí jídelníčku v mnoha domácnostech. Ať už v podobě tavených sýrů, bločků či strouhané varianty, sýr se stal symbolem jedné éry a jeho příběh je neodmyslitelně spjat s historií panelových sídlišť a života v nich.

Výroba panely

Panela, tradiční sýr pocházející z Latinské Ameriky, se vyrábí poměrně jednoduchým procesem, který se ale liší od výroby většiny ostatních sýrů. Zatímco sýry jako čedar nebo brie se vyrábějí srážením mléka pomocí syřidla, panela se vyrábí zahříváním mléka na vysokou teplotu a následným okyselením, obvykle citronovou šťávou nebo octem. Tento proces způsobí, že se mléčné bílkoviny, kasein, srazí a oddělí od syrovátky.

Získaná hmota se poté lisuje, aby se odstranila přebytečná tekutina, a výsledkem je pevný, bílý sýr s mírně kyselou chutí. Panela je v Latinské Americe velmi oblíbená a používá se v široké škále pokrmů, od slaných až po sladké. Její popularita pramení z její všestrannosti, dostupnosti a cenové dostupnosti. Navíc je panela dobrým zdrojem vápníku a bílkovin, což z ní činí zdravou a výživnou potravinu.

Nutriční hodnota

Panela a sýr, dva oblíbené potravinářské produkty, se liší nejen chutí a konzistencí, ale i nutričním profilem. Panela, nerafinovaný třtinový cukr, je bohatá na minerály, zejména vápník, draslík a hořčík. Tyto minerály hrají důležitou roli v mnoha tělesných funkcích, včetně zdraví kostí, svalové kontrakce a regulace krevního tlaku. Na druhou stranu sýr, mléčný výrobek, vyniká obsahem bílkovin a vápníku, důležitých pro růst a vývoj. Sýr je také zdrojem vitamínu B12, který je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a správnou funkci nervového systému. Je však důležité si uvědomit, že sýr může mít vysoký obsah tuku a soli, proto by se měl konzumovat s mírou. Při výběru mezi panelou a sýrem je důležité zvážit individuální nutriční potřeby a preference.

Využití v kuchyni

Panela a sýr, dva zdánlivě odlišné světy, se v kuchyni potkávají v překvapivě harmonickém spojení. Panela, nerafinovaný třtinový cukr s karamelovou chutí, dodá slaným pokrmům se sýrem zajímavou sladko-slanou chuťovou dimenzi. Sýry s výraznější chutí, jako je například hermelín, niva nebo parmazán, skvěle doplní jemná sladkost panely. Naopak sladší sýry, jako je ricotta nebo mascarpone, vyniknou v kombinaci s panelem v dezertech. Zkuste například cheesecake s posypkou z rozdrobené panely nebo ricottové noky s karamelizovanou panelem a ovocem. Panela není jen sladidlem, ale i zajímavým dochucovadlem, které dodá sýrovým pokrmům netradiční a lahodný rozměr.

Recepty s panelou

Panelá, neboli mletý sýr, je v české kuchyni stálicí. Její obliba tkví v cenové dostupnosti a všestranném využití. Ať už ji smažíte, zapékáte nebo přidáváte do pomazánek, vždycky zaručí lahodnou chuť. Vyzkoušejte naše recepty s panelou, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky! Hledáte-li rychlou večeři, zkuste osmažit panelu dozlatova a podávat ji s bramborovou kaší a okurkovým salátem. Pro milovníky zapékaných jídel je tu zapečená brokolice s panelou a smetanou, která vás zasytí i zahřeje. A pokud máte chuť na něco pikantnějšího, připravte si pomazánku z panelu, tvarohu a chilli papriček. Fantazii se meze nekladou, experimentujte a objevte kouzlo panelu i vy!

Vlastnost Panela Tvrdý tvaroh
Chuť Sladká, karamelová Kyselejší, mléčná
Textura Tvrdá, zrnité Měkká, drobivá
Barva Zlatavě hnědá Bílá až světle žlutá

Dostupnost a cena

Panela a sýr jsou dostupné v široké škále cenových relací, a to v závislosti na značce, původu a typu. Obecně lze říci, že panela, nerafinovaný třtinový cukr, bývá cenově dostupnější než sýr. Panela se dá pořídit v různých formách, od bloků přes granule až po pastu, a její cena se pohybuje od 50 Kč za kilogram. Sýr, který se vyrábí z mléka a syřidla, nabízí mnohem širší škálu chutí a textur, a proto se jeho cena liší. Levnější varianty, jako je eidam nebo gouda, začínají na 150 Kč za kilogram, zatímco speciality, například zrající plísňové sýry, mohou stát i více než 1000 Kč za kilogram. Při výběru je důležité zohlednit nejen cenu, ale také kvalitu a chuť.

Skladování panely

Panely, ať už se sýrem nebo bez, vyžadují správné skladování, aby si zachovaly svou čerstvost a chuť. Skladování v chladničce je zásadní. Ideální teplota pro skladování panelů je mezi 2-8 °C. Uchovávejte je v uzavřené nádobě nebo zabalené v potravinové fólii, aby nevysychaly a neabsorbovaly pachy z okolí. Pokud máte panely s náplní, jako je například sýr, věnujte pozornost datu spotřeby náplně. Sýr má tendenci se kazit rychleji než samotné panely. Správně skladované panely vydrží v chladničce čerstvé 3-5 dní. Pokud plánujete panely konzumovat později, můžete je zmrazit. Zmrazené panely vydrží v mrazáku až 2 měsíce. Před konzumací je nechte rozmrazit v chladničce.

Panela, sýr pocházející z Jižní Ameriky, je pro nás v České republice stále ještě exotickou pochoutkou. Jeho specifická chuť a konzistence si ale pomalu nachází své příznivce i u nás.

Zdeněk Dvořák

Alternativy k panele

Panela je v Latinské Americe oblíbená surovina, ale co když ji nemůžete sehnat nebo hledáte alternativu s jinou chutí? Naštěstí existuje několik možností, jak nahradit panelu v receptech, a některé z nich už možná máte doma.

Pro sladké recepty můžete panelu nahradit třtinovým cukrem, medem nebo javorovým sirupem. Tyto alternativy dodají vašemu jídlu podobnou sladkost a karamelovou chuť. Pokud chcete zachovat texturu panely, můžete přidat trochu strouhaného kokosu.

V případě slaných receptů, kde se panela používá pro svou zemitou chuť, můžete sáhnout po hnědém cukru, melasě nebo datlové pastě. Tyto ingredience dodají pokrmu hloubku a komplexnost.

A co se týče sýru, ten se s panelou příliš nekombinuje. Panela je sladká surovina, zatímco sýr je slaný a tučný. Pokud hledáte sýr, který by se hodil k latinskoamerickým jídlům, zkuste spíše queso fresco, cotija nebo Oaxaca.

Publikováno: 27. 12. 2024

Kategorie: jídlo a pití