Osvěž se letním Aperol spritz: Recept na dokonalou chuť Itálie

Aperol Recept

Klasický Aperol Spritz

Aperol Spritz, ten osvěžující nápoj s jasně oranžovou barvou, se stal synonymem pro letní pohodu a příjemně strávené chvíle s přáteli. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Základem je samozřejmě Aperol, italský hořkosladký likér s jemnými tóny hořkého pomeranče, rebarbory a bylin. Pro přípravu klasického Aperolu Spritz smíchejte v objemovém poměru 3:2:1 Prosecco, Aperol a sodovku. Do sklenice s ledem nalijte nejprve Prosecco, poté Aperol a nakonec dolijte sodovkou. Nezapomeňte na důkladné promíchání, aby se všechny chutě dokonale propojily. Ozdobte plátkem pomeranče a vychutnejte si ten osvěžující zážitek. Ať už si Aperol Spritz vychutnáváte na terase restaurace, nebo v pohodlí domova, vždy vám připomene slunečné dny a bezstarostnou atmosféru.

Aperol Sour: Sladkokyselá harmonie

Aperol, ten zářivě oranžový likér s hořkosladkou chutí, je ideální základnou pro osvěžující koktejly, ať už je slunečný letní den nebo chladný zimní večer. Ať už hledáte jednoduchý recept s Aperolem nebo toužíte po sofistikovanějším zážitku, Aperol Sour si vás z guaranteedly získá. Tato klasika mezi koktejly je dokonalou harmonií sladké a kyselé chuti, která potěší vaše chuťové pohárky. Tajemství Aperol Souru tkví v dokonalé rovnováze ingrediencí: hořkosladký Aperol, kyselá citronová šťáva a sladký cukrový sirup se snoubí v lahodný celek, který doplňuje jemná pěna z bílku. Ať už se rozhodnete pro klasický recept s Aperolem nebo si jej upravíte dle vlastní chuti, Aperol Sour se stane vaším oblíbeným drinkem pro každou příležitost. Nebojte se experimentovat s různými druhy ginu nebo přidat kapku vašeho oblíbeného sirupu pro originální twist.

Aperol Betty: S grapefruitovým zákrutem

Tento twist na klasický Aperol Spritz, kterýmu říkáme Aperol Betty, si zamilujete pro jeho osvěžující chuť s nádechem hořkosti. Tajemství se skrývá v jednoduché, ale geniální variaci – nahrazení prosecca grapefruitovou šťávou. Aperol Betty je ideální volbou pro horké letní dny, kdy toužíte po něčem lehkém a osvěžujícím. Příprava je navíc tak snadná, že ji zvládne i úplný začátečník. Do sklenice s ledem nalijte 4 cl Aperolu a dolijte grapefruitovou šťávou. Jemně promíchejte a ozdobte plátkem grapefruitu. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat i kapku ginu. Experimentujte a objevte svůj oblíbený poměr ingrediencí. Na zdraví!

Aperol, ten hořkosladký elixír, je jako léto v poháru. Stačí pár kostek ledu, kapka pomeranče a nechat se unášet na vlně osvěžující chuti.

Zdeněk Dvořáček

Aperol Negroni: Hořkosladký zážitek

Aperol Negroni je variací na klasické Negroni, kde se gin nahrazuje Aperolem. Tento koktejl si v posledních letech získal velkou popularitu a není divu. Jeho hořkosladká chuť a osvěžující charakter z něj dělají ideální aperitiv. Aperol, italský likér s hořkosladkou chutí pomerančů, se skvěle doplňuje s Campari, dalším italským likérem, který je známý svou bylinnou a hořkou chutí. Přidáním červeného vermutu vzniká komplexní a vyvážený koktejl, který uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Pro přípravu Aperol Negroni budete potřebovat 3 cl Aperolu, 3 cl Campari a 3 cl červeného vermutu. Všechny ingredience nalijte do sklenice s ledem a promíchejte. Koktejl ozdobte plátkem pomeranče. Pokud chcete experimentovat, můžete vyzkoušet i další recepty s Aperolem. Skvěle se hodí do ovocných salátů, dezertů nebo letních limonád. Jeho hořkosladká chuť dodá vašim pokrmům a nápojům originální a svěží nádech.

Nápoj Obsah alkoholu (%) Hlavní ingredience Barva
Aperol Spritz 11-15 Aperol, Prosecco, Soda Oranžová

Aperol Hugo: Svěží s bezovým sirupem

Aperol Hugo je ideální volbou pro horké letní dny. Tento osvěžující koktejl s nádechem Itálie si vás získá svou jemnou chutí a snadnou přípravou. Základem je samozřejmě Aperol, italský likér s hořkosladkou chutí pomerančů. K němu se přidává prosecco, suché šumivé víno, které dodá koktejlu lehkost a perlivost. Tajemstvím nezaměnitelné chuti Aperol Hugo je však bezový sirup. Ten dodá nápoji jemnou květinovou vůni a sladkost, která dokonale vyvažuje hořkost Aperolu. Příprava Aperol Hugo je velmi snadná. Do vinné sklenice naplněné ledem nalijte 3 cl Aperolu, 1 cl bezového sirupu a dolijte proseccem. Nezapomeňte ozdobit lístky máty a plátkem limetky, které dodají koktejlu svěžest a aroma. Existuje mnoho variací na tento oblíbený nápoj. Místo prosecca můžete použít například sodovku pro méně alkoholickou verzi, nebo přidat další ovoce, jako jsou jahody či maliny. Ať už si zvolíte jakoukoli variantu, Aperol Hugo vás zaručeně osvěží a naladí na letní vlnu.

Tipy pro dokonalý Aperol drink

Pro vytvoření osvěžujícího Aperolu, který vás přenese do slunné Itálie, je důležité dodržet několik základních kroků. Začněte s kvalitním Proseccem, suchým šumivým vínem, které dodá nápoji lehkost a perlivost. Doporučujeme vybírat Prosecco s označením DOC nebo DOCG, které zaručuje jeho původ a kvalitu. Dále budete potřebovat Aperol, italský hořkosladký likér s charakteristickou oranžovou barvou. Důležité je dodržet správný poměr Aperolu a Prosecca, ideálně v poměru 3:5. Do sklenice s ledem nalijte nejprve Aperol a poté Prosecco. Jemně promíchejte a dozdobte plátkem pomeranče. Pro osvěžující nádech můžete přidat i kapku sodovky. Ať už si Aperol vychutnáváte s přáteli na zahradě nebo jako osvěžení po náročném dni, nezapomeňte na jeho hořkosladkou chuť a příjemnou atmosféru, kterou s sebou přináší.

Variace a experimenty s Aperolem

Ať už patříte mezi skalní fanoušky Aperol Spritz, nebo rádi objevujete nové chutě, existuje nespočet variací a experimentů, které můžete s Aperolem vyzkoušet. Základem je samozřejmě klasický recept s proseccem, sodou a plátkem pomeranče, ale proč se držet při zemi, když můžete létat? Místo prosecca zkuste šumivé víno s ovocnou příchutí, například s jahodovou nebo broskvovou. Pro svěžejší variantu přidejte do sklenice pár lístků máty nebo bazalky. A pokud máte chuť na něco ostřejšího, kápněte do Aperolu pár kapek Campari. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete vytvořit vlastní originální drink, který perfektně vystihne vaši náladu a chuť.

Publikováno: 13. 10. 2024

Kategorie: gastronomie