Odpověď: Dokonalý recept na krevety, který vás ohromí!
Výběr čerstvých krevet
Při výběru čerstvých krevet pro váš recept na krevety nebo pokrm s krevetami se zaměřte na několik klíčových znaků. Čerstvé krevety by měly mít jemnou, mořskou vůni a lesklý, mírně průsvitný vzhled. Vyhněte se krevetám, které mají silný zápach amoniaku, což je známkou toho, že nejsou čerstvé. Důležitá je také textura. Maso čerstvých krevet je pevné a pružné na dotek. Pokud jsou krevety slizké nebo kašovité, je lepší je nekupovat. Všímejte si také barvy. Barva krevet se liší podle druhu, ale obecně platí, že by neměly mít žádné tmavé skvrny nebo žluté zbarvení na skořápce. Pamatujte, že čerstvé krevety jsou klíčem k lahodnému a zdravému jídlu.
Oblíbené druhy krevet
V českých kuchyních se stále častěji objevují rozmanité recepty s krevetami. Pro přípravu těch nejchutnějších pokrmů je důležité vybrat správný druh krevet. Mezi nejoblíbenější patří bezesporu krevety tygří, které se pyšní lahodnou masitou konzistencí a jemnou chutí. Díky své velikosti se hodí pro grilování, smažení i pečení. Další skvělou volbou jsou krevety královské, jež jsou vyhledávané pro svou nasládlou chuť a pevnou texturu. Jsou ideální do salátů, těstovin nebo rizota. Pro milovníky delikátní chuti jsou tu pak krevety argentinské, které se vyznačují jemným masem a sladkoslanou chutí. Skvěle se hodí na pánev, do polévek nebo na přípravu tapas. Při výběru krevet se řiďte vlastními preferencemi a typem pokrmu, který chcete připravovat. Ať už zvolíte jakýkoli druh, s krevetami vždycky připravíte chutné a originální jídlo.
Příprava krevet před vařením
Před samotným vařením je potřeba krevety správně připravit. Nejdůležitějším krokem je jejich rozmrazení. Ideálně je necháme přes noc v lednici, aby se rozmrazily pomalu a rovnoměrně. Pokud spěcháte, můžete je vložit do cedníku a propláchnout studenou vodou. Nikdy je nerozmrazujte v horké vodě, ztratily by na chuti a konzistenci. Po rozmrazení krevety oloupejte. Někdy se prodávají již oloupané, ale i tak je dobré zkontrolovat, zda na nich nezůstala černá linka – střevo. To snadno odstraníte malým řezem na hřbetě krevety a jeho vytažením. Oloupané a očištěné krevety opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Nyní jsou připravené k dalšímu zpracování dle vašeho receptu. Ať už se rozhodnete pro rychlou smaženici, voňavé kari nebo osvěžující salát, správná příprava krevet je základem pro lahodný kulinářský zážitek.
Jednoduché recepty s krevetami
Krevety jsou skvělou volbou pro rychlý a chutný oběd nebo večeři. Jsou plné bílkovin a zdravých tuků a dají se připravit na mnoho způsobů. Pokud hledáte inspiraci, vyzkoušejte některý z našich jednoduchých receptů s krevetami. Pro milovníky asijských chutí doporučujeme krevety na kari s kokosovým mlékem a jasmínovou rýží. Pokud máte raději italskou kuchyni, vyzkoušejte špagety aglio olio s krevetami a cherry rajčaty. A pro ty, kteří hledají něco lehkého a svěžího, je ideální salát s krevetami, avokádem a grepovým vinaigrettem. Nezapomeňte, že klíčem k dokonalým krevetám je jejich správná tepelná úprava. Krevety vařte nebo smažte jen krátce, dokud nezrůžoví a nebudou pevné na dotek. Převařené krevety budou tuhé a gumové. S našimi recepty a tipy zvládne přípravu lahodných krevet i úplný začátečník.
Krevetové těstoviny s česnekem
Těstoviny s krevetami a česnekem, to je klasika, která nikdy neomrzí. Jde o rychlý a jednoduchý recept, který zvládne i úplný začátečník. A výsledek? Ten vás zaručeně ohromí! Jemné krevety, lahodná chuť česneku a bylinek, to vše doplněné o vaše oblíbené těstoviny. Můžete použít špagety, linguine, tagliatelle, fantazii se meze nekladou. Důležité je vybrat kvalitní krevety, ideálně čerstvé, ale poslouží i mražené. Ty nechte před tepelnou úpravou pořádně rozmrazit a osušit.
Recept | Obtížnost | Doba přípravy | Počet porcí |
---|---|---|---|
Smažené krevety s česnekem a chilli | Lehká | 20 minut | 2 |
Krevetové kari s kokosovým mlékem | Střední | 35 minut | 4 |
Základem receptu je správně připravený česnek. Ten stačí nakrájet na tenké plátky a krátce orestovat na olivovém oleji. Pozor, ať ho nespálíte, zhořkl by a zkazil chuť celému jídlu. K orestovanému česneku pak přidáme krevety a restujeme dozlatova. Vše zalijeme bílým vínem, přidáme bylinky dle chuti, například petrželku, tymián nebo oregano, a necháme chvilku probublat. Nakonec vmícháme uvařené těstoviny, promícháme a můžeme servírovat. Pro ještě lahodnější chuť můžete přidat trochu másla a strouhaný parmazán.
Pikantní krevety s chilli a zázvorem
Krevety jsou delikatesa, která se dá připravit na mnoho způsobů. Tento recept na pikantní krevety s chilli a zázvorem je ideální pro milovníky ostřejší kuchyně. Kombinace chilli, zázvoru a česneku dodá krevetám neuvěřitelnou chuť a aroma. Recept je velmi jednoduchý a rychlý, takže je ideální i pro ty, kteří nemají moc času na vaření. Krevety se nejdříve krátce opečou na pánvi s olejem, aby získaly zlatavou barvu. Poté se k nim přidá chilli, zázvor, česnek a další koření podle chuti. Směs se krátce podusí, aby se propojily všechny chutě. Pikantní krevety se skvěle hodí k rýži, nudlím nebo jen tak s pečivem. Pro ty, kteří mají rádi ostřejší jídla, je možné přidat více chilli. Naopak, pokud chcete jemnější chuť, stačí chilli papričky zbavit semínek. Tento recept je skvělou volbou pro ty, kteří hledají rychlý, snadný a chutný pokrm z krevet.
Grilované krevety s bylinkami
Grilované krevety s bylinkami jsou skvělou volbou pro lehký oběd nebo večeři. Krevety jsou bohaté na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, takže jsou nejen chutné, ale i zdravé. Grilování krevetám dodá lahodnou kouřovou příchuť a bylinky zase svěžest. Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat čerstvé krevety, olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a vaše oblíbené bylinky. Skvěle se hodí například petrželka, tymián, rozmarýn nebo bazalka. Krevety nejprve očistěte a osušte. Poté je smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Nechte je alespoň 30 minut marinovat v lednici. Grilujte krevety na rozpáleném grilu asi 2 minuty z každé strany, dokud nezrůžoví a nebudou propečené. Podávejte je ihned s citronovými plátky a vaší oblíbenou přílohou, jako je například grilovaná zelenina, salát nebo pečivo. Grilované krevety s bylinkami jsou jednoduchým, ale efektním pokrmem, který si zamilujete.
Servírování a dochucení krevet
Krevetám to nejvíce sluší s citronem, jehož svěžest krásně vyzdvihne jejich delikátní chuť. Nebojte se experimentovat a podávejte je s různými dipy, ať už s pikantní majonézou, česnekovým máslem nebo svěžím avokádovým dipem. Pro dokonalý gurmánský zážitek krevetky před servírováním pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvými bylinkami, jako je kopr, petrželka nebo pažitka. Fantazii se meze nekladou!
Pokud jste si připravili krevetový recept s omáčkou, servírujte ho s čerstvě upečenou bagetou nebo křupavým pečivem, kterým do omáčky můžete namáčet. Nezapomínejte ani na přílohu. Krevetám to sluší s lehkým zeleninovým salátem, quinoou nebo rýží. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, servírujte krevetky vždy čerstvé a teplé pro maximální chuťový zážitek.
Tipy pro dokonalé krevety
Při přípravě krevet je potřeba mít na paměti pár důležitých bodů, které zaručí jejich dokonalou chuť a texturu. Krevety nikdy nepřevařujte, stačí jim pár minut, aby byly růžové a šťavnaté. Převařené krevety jsou gumové a suché. Před tepelnou úpravou je vhodné krevety osušit papírovou utěrkou, aby se na pánvi zbytečně nepodusily. Pro zvýraznění jejich delikátní chuti je ideální krátké opékání na olivovém oleji s česnekem a bylinkami. Skvěle se hodí i do asijských pokrmů, kde se kombinují s chilli, zázvorem a sójovou omáčkou. Pokud si nejste jistí čerstvostí krevet, raději sáhněte po mražených variantách. Mražené krevety rozmrazujte pomalu v lednici a před vařením je důkladně osušte. S trochou péče a těmito tipy budou vaše krevety vždy neodolatelnou pochoutkou.
Inspirace z celého světa
Krevety, tyto malé mořské plody, skrývají v sobě překvapivě rozmanitou paletu chutí a vůní. Není divu, že si získaly oblibu v kuchyních napříč kontinenty. Italská kuchyně nás láká na lahodné Spaghetti alle vongole, kde se krevety snoubí s pikantní chutí rajčat a česneku. Vzdálená Asie nás zase okouzlí pikantními thajskými kari s kokosovým mlékem a aromatickým zázvorem, kde krevety hrají hlavní roli. Nezapomeňme ani na Španělsko, kde se krevety stávají hvězdou pokrmu Gambas al ajillo, osmažené na olivovém oleji s česnekem a chilli papričkami. Ať už se necháte inspirovat jakoukoliv kulturou, recepty s krevetami vám zaručeně přinesou nezapomenutelný kulinářský zážitek.
Publikováno: 09. 11. 2024
Kategorie: jídlo a pití