Menu Znojmo: Objevte kulinářské poklady jižní Moravy

Menu Znojmo

Co znamená menu Znojmo?

Menu Znojmo není jen tak ledajaké menu. Skrývá se za ním tradice a chuť jižní Moravy, která je proslulá svou gastronomií. Jde o specifickou kombinaci jídel, která odráží bohatou historii a zeměpisnou polohu Znojemska. Co si tedy pod tímto pojmem představit?

Základem menu Znojmo jsou poctivé suroviny z lokálních zdrojů. Maso z okolních chovů, čerstvá zelenina od lokálních farmářů a samozřejmě víno z vinic, které se rozprostírají po celém Znojemsku. Typickým pokrmem, který v menu Znojmo nesmí chybět, je hovězí maso na víně s karlovarským knedlíkem.

Historie a původ názvu

Znojmo, malebné město na jihu Moravy, se pyšní bohatou historií a kulturou, která se odráží i v jeho gastronomii. Samotný název města, poprvé zmiňovaný již v 9. století, je opředen tajemstvím. Podle jedné z legend jej město získalo podle hojnosti vinné révy, která zde od nepaměti rostla. Říkalo se, že víno ze Znojemska bylo tak silné, že po jeho požití lidé „znojemněli“, tedy otupěli. Ať už je původ názvu jakýkoli, jedno je jisté: Znojmo a jeho okolí je již po staletí spjato s lahodným jídlem a pitím. Tradiční znojemská kuchyně je sytá a vydatná, založená na surovinách z místních lesů, polí a řek. Mezi nejznámější speciality patří bezesporu Znojemský guláš, jehož receptura se dědí z generace na generaci. Neméně proslavené jsou i Znojemské okurky, nakládané podle tajných receptur v sladkokyselém nálevu. Tyto delikatesy, stejně jako další pokrmy typické pro Znojemsko, lákají k návštěvě tohoto krásného koutu České republiky.

Vlastnost Menu Znojmo
Typ Jídlo

Typická jídla regionu Znojemska

Znojemsko, malebný region na jihu Moravy, se pyšní nejen krásnou přírodou a bohatou historií, ale také vynikající gastronomií. Znojemská kuchyně je proslulá svou prostotou, sytými chutěmi a využitím lokálních surovin. Mezi ty nejtypičtější pokrmy patří bezesporu znojemská hovězí pečeně, která se připravuje z kvalitního hovězího masa, kořenové zeleniny a šípkové omáčky. Další lahůdkou, která potěší chuťové pohárky, jsou znojemské knedlíky. Tyto nadýchané knedlíky z bramborového těsta se podávají jako příloha k masům, ale výborně chutnají i samotné, pouze přelité máslem a sypané tvarohem. Zapomenout nesmíme ani na sladkou tečku na závěr. Znojemsko je proslulé svými ovocnými sady, a tak není divu, že se zde setkáte s širokou nabídkou ovocných knedlíků, koláčů a buchet.

Sezónní speciality na menu

Znojemsko, proslulé svými víny a malebnou krajinou, nabízí také bohatou gastronomickou scénu. Sezónní suroviny hrají v místní kuchyni klíčovou roli a promítají se do jídelních lístků restaurací po celý rok. Na jaře se tak můžete těšit na svěží pokrmy z chřestu, medvědího česneku a mladé zeleniny. Léto přináší hojnost čerstvého ovoce a zeleniny, které se objevují v podobě lehkých salátů, osvěžujících sorbetů nebo jako příloha k grilovaným masům. Podzim patří ve Znojmě vínu a s ním spojeným specialitám. Hovězí na víně, pečená husa s červeným zelím a knedlíkem, to jsou jen některé z lahůdek, které zahřejí tělo i duši. Zima pak láká na vydatnější jídla, jako je vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, zvěřina na smetaně nebo sladké knedlíky plněné ovocem. Ať už se do Znojma vydáte v kteroukoli roční dobu, místní restaurace vám nabídnou nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Doporučené restaurace ve Znojmě

Znojmo, malebné historické město na jihu Moravy, okouzlí nejen svou architekturou a vinařskou tradicí, ale také pestrou nabídkou gastronomických zážitků. Ať už toužíte po tradiční české kuchyni, moderních kreacích z lokálních surovin nebo po mezinárodních specialitách, ve Znojmě si zaručeně přijdete na své. Milovníci masa by neměli vynechat návštěvu restaurace U Mikuláše, která je vyhlášená svými šťavnatými steaky z hovězího masa z místních chovů. Pokud dáváte přednost lehčí kuchyni, zavítejte do restaurace Na Solné, kde si pochutnáte na sezónních pokrmech z čerstvých surovin od lokálních farmářů. A pro ty, kteří hledají skutečně nezapomenutelný gurmánský zážitek, je tu restaurace Rotunda, která se nachází přímo v historickém centru města a nabízí moderní interpretaci tradiční moravské kuchyně v kombinaci s prvotřídními víny ze Znojemska.

Vinařství a párování s vínem

Znojemsko, proslulé svými malebnými vinicemi a staletou vinařskou tradicí, nabízí jedinečnou gastronomickou zkušenost. Místní vína, s jejich charakteristickou svěžestí a ovocností, se dokonale snoubí s tradičními jídly znojemské kuchyně. Typickým příkladem je kombinace svěžího Veltlínského zeleného s pečenou husou a zelím. Jemná kyselinka vína skvěle vyvažuje tučnost masa a sladkost zelí, čímž vytváří harmonický chuťový zážitek. Pro milovníky červených vín se nabízí možnost ochutnat Modrý Portugal s hovězím gulášem. Plné tělo a kořenité tóny vína perfektně doplňují bohatou chuť guláše. Znojemsko však není jen o tradičních kombinacích. Moderní gastronomie se zde snoubí s vinařskou vášní a vznikají tak neotřelé a inovativní pokrmy, které si žádají stejně originální vinný doprovod. Například Ryzlink rýnský s jeho minerálním charakterem se skvěle hodí k rybám a mořským plodům, zatímco Sauvignon s tóny angreštu a kopřivy podtrhne chuť salátů s kozím sýrem.

Tipy pro gurmánský výlet

Znojmo, malebné historické město na jihu Moravy, neláká jen svými památkami, ale také vynikající gastronomií. Oblast je proslulá víny, zejména aromatickým Sauvignonem a plným Ryzlinkem rýnským, které se skvěle hodí k místním specialitám. Ochutnejte znojemskou pečenou husu s knedlíkem a zelím, která je symbolem znojemské kuchyně. Nezapomeňte ani na další lahůdky, jako jsou bramborové placky, zelňačka s uzeným masem nebo sladké koláče. Znojemsko je rájem pro milovníky dobrého jídla a pití. Vychutnejte si gastronomický zážitek v některé z tradičních restaurací s venkovní zahrádkou s výhledem na vinice nebo navštivte některý z vinných sklípků a ochutnejte vína přímo od vinařů.

Publikováno: 05. 11. 2024

Kategorie: gastronomie