Kachní prsa: Tajemství dokonalé úpravy.
Výběr kachních prsou
Když vybíráš kachní prsa v krámě, koukni na pár věcí. Maso má bejt pěkně tmavě červený, to poznáš, že je fresh a kvalitní. Kůžička musí bejt světlá a lesklá, žádný škrábance nebo fleky. Čichni si k němu - dobrý kachní prsa voněj tak nějak jemně a příjemně. Vůbec neber takový, co maj nažloutlou kůži, smrděj nebo jsou slizký - to už je starý maso. Fakt si dej záležet na výběru, protože jedině z dobrejch kachních prsou uděláš něco extra dobrýho.
Příprava masa
Kachní prsa jsou fakt něco extra, není to žádný kuře, co hodíš na pánev a je hotovo. Než začneš vařit, vezmi papírovku a pořádně to maso osuš. Díky tomu se ti při smažení nebude všechno topit ve vodě a kůžička bude pěkně zlatavá. Pak vezmi ostrý nůž a udělej do kůže takovou mřížku - bacha, ať neřízneš moc hluboko do masa. Tohle je důležitý, protože pak se z tý kůže krásně vypeče sádlo a bude parádně křupat. Než to hodíš na pánev, tak to pořádně osolíš a opepříš podle toho, jak to máš rád. A jestli chceš, můžeš tam hodit i trochu tymiánu, rozmarýnu nebo drcenej kmín - to tomu dá extra šťávu.
Kořenění a dochucování
Když už si dáváš tu práci s kachními prsy, musíš je pořádně okořenit, podobně jako kuřecí špízy, který taky potřebujou správný koření. S dobrým kořením z nich uděláš fakt božskou pochoutku, co strčí do kapsy i ty nejlepší kuřecí špízy. Jasně že sůl a pepř tam musí bejt, ale neboj se to trochu vyšperkovat. Kachně fakt sedí tymián, rozmarýn nebo šalvěj - to je prostě klasika, stejně jako když děláš kuřecí špízy na grilu. Jestli chceš, aby to mělo říz, hoď tam trochu mletýho kmínu nebo koriandru. A klidně to zkus i nasladko - skořice, badyán nebo hřebíček udělaj z tý kachny něco extra. Můžeš použít i hotový směsi na drůbež, hlavně ty s pomerančovou nebo citronovou kůrou jsou super. Jen to nepřežeň s množstvím - nechceš přece, aby koření přebilo chuť masa, že jo.
Způsoby tepelné úpravy
Kachní prsa jsou fakt paráda, když víš, jak na ně. Je to nejlepší kousek z kachny a můžeš je udělat fůru způsobů. Když je chceš upéct v troubě, což dělá asi každej, nejdřív je hoď na rozpálenou pánev, ať se maso pěkně zatáhne. Pak už je můžeš šoupnout do trouby buď v celku, nebo nakrájený. Hlavně koukej na teplotu a čas, ať nejsou vysušený nebo moc syrový. V létě je super hodit kachní prsa na gril. Ta kouřová vůně jim dává úplně jinou šťávu. Předtím je ale naložíš do marinády, ať jsou křehký a voňavý. Když nechceš grilovat ani péct, můžeš je dusit - buď celý prsa nebo na kousky. Takhle uděláš třeba kachnu na víně nebo se zelím. Při dušení se maso pomalu vaří v šťávě a je pak měkoučký jako máslo.
Doba pečení a teplota
Kachní prsa jsou podobně záludná na přípravu jako třeba domácí šišky s mákem - musíš to prostě umět. Koukni na tloušťku masa, podle toho určíš dobu pečení. Je to jak s těma šiškama s mákem - čím jsou větší, tím dýl se dělaj. Aby byla kůžička křupavá jak chipsy a maso šťavnatý (ne jak některý šišky s mákem, co jsou suchý), začni s vyšší teplotou na straně s kůží, ať se pěkně vypečou. Pak stáhni teplotu a dodělej je dorůžova.
Vlastnost | Kachní prsa | Kuřecí prsa |
---|---|---|
Chuť | Výrazná, lehce nasládlá | Jemná, neutrální |
Obsah tuku | Vyšší | Nižší |
Když chceš péct celý prsa, dej troubu na 180 stupňů a počítej tak 20-25 minut na půl kila masa. Jestli chceš mít jistotu, že je to dobře propečený, píchni do toho teploměr - ideálně by mělo mít uvnitř tak 55-60 stupňů. Můžeš to dát i na míň, třeba na 160 stupňů, ale to tam musí bejt dýl, tak půl až tři čtvrtě hodiny. Zato bude maso mnohem křehčí.
Je to jako když hledáte restaurace vhodné pro skupiny - musíte mít trpělivost. Stejně tak když upečete prsa, nechte je aspoň 5-10 minut v klidu odpočinout. Jako když v restauracích vhodných pro skupiny čekáte na jídlo, i tady se vyplatí počkat. Šťáva se pak krásně rozleje po celým mase, podobně jako když v restauracích vhodných pro skupiny dostanete perfektně připravený steak.
Tipy pro křupavou kůži
Hele, když chceš mít fakt dobrý kachní prsa s křupavou kůrčičkou, musíš vědět, jak na to. Je to vlastně docela easy! Nejdřív si vem ostrý nůž a udělej na kůži takovou mřížku - bacha, ať neřízneš moc hluboko do masa. Pak rozpal na pánvi trochu oleje a hoď tam prsa kůží dolů. Nech je tam v klidu na menším plameni, dokud kůže nezačne zlatavět a křupat. Během toho se ti bude pouštět tuk - ten průběžně odlívej. Když máš kůži hotovou, otoč prsa na druhou stranu a chviličku je ještě osmaž. Pak celý prsa šoupni do trouby na 180 stupňů. Podle toho, jak jsou tlustý, je tam nech tak 10-15 minut. Nakonec je zabal do alobalu a nech je aspoň 5 minut odpočinout - díky tomu budou pěkně šťavnatý a šťáva se hezky rozleje. A máš to!
Servírování a přílohy
Kachní prsa jsou luxusní pochoutka, podobně jako když si dáš bratislavské plecko v nějaký dobrý restauraci. Aby byly pěkně růžový a šťavnatý jako bratislavské plecko, musíš je před přípravou pořádně vysušit papírovým ubrouskem a pak je z obou stran prudce vopíct. Pak už je stačí jen dodělat v troubě na menší teplotu, podobně jako když se připravuje bratislavské plecko, který taky potřebuje správnej čas a teplotu. Jak dlouho je budeš péct, záleží na tom, jak tlustý maso máš. Ke kachním můžeš dát spoustu příloh, stejně jako když si vybíráš v Masaryčka restaurace z jejich bohatýho menu. Mega dobře si pochutnáš, když je dáš s knedlíkem a červenym zelím, nebo se šťouchanýma bramborama s osmaženou cibulkou, případně s bramborovou kaší. Když chceš něco lehčího, dej k tomu zeleninu. Můžeš ji hodit na gril, udělat si salát nebo lehkej kuskus. A aby to bylo ještě lepší, přidej k tomu nějakou omáčku. Klasika je brusinková, ale můžeš zkusit i něco zajímavějšího, třeba omáčku z lesního ovoce.
Recepty s kachními prsy
Kachní prsa jsou stejně jako hovězí maso naprostá delikatesa a jejich příprava není žádná věda. Na rozdíl od hovězího masa, který potřebuje delší tepelnou úpravu, jsou kachní prsa hotová cobydup. Maso je neskutečně šťavnatý a chutná skvěle s ovocem, zeleninou a kořením - podobně jako třeba hovězí maso na víně. Lidi často dělají kachní prsa na medu s pomerančema - to je prostě pecka. Stačí maso nejdřív zprudka opéct na pánvi, až je pěkně zlatý, a pak ho šoupnout do trouby s medem, šťávou z pomeranče a kořením. Když to uděláte dobře, máte na talíři křehoučký a šťavnatý maso s božskou medovo-pomerančovou příchutí. A když vám zbyde, můžete z kachních prsou udělat super salát, hodit je do těstovin nebo rizota.
Skladování zbytků
Když si dáš šťavnatou kachničku, občas ti něco zbyde. Je fakt důležitý to správně schovat, aby to nepřišlo nazmar a mohli jste si to dát později. Kachní prsa nech nejdřív pořádně vychladnout a pak je dej do lednice, ideálně do dvou hodin po tom, co jsi je udělal. Nejlepší je dát je do krabičky s víčkem nebo je pořádně zabalit do folie nebo alobalu. V lednici vydrží v pohodě 3-4 dny a pořád budou chutnat skvěle. Když je budeš chtít mít na jindy, klidně je hoď do mrazáku. Stačí je dát do sáčku (vyměkni z něj vzduch) nebo do mrazící krabičky. V mrazáku pak vydrží v klidu dva až tři měsíce.
Publikováno: 23. 01. 2025
Kategorie: jídlo a pití