Hříšně jednoduchý a rychlý jablečný koláč, který si zamilujete.

Rychlý Jablečný Koláč

Rychlý jablečný koláč: Klasika

Jablečný koláč, to je synonymum pro útulný domov a vůni babičky. Ať už se jedná o klasický koláč z křehkého těsta s jablky nebo o jeho rychlejší varianty, jedno je jisté: tento dezert nikdy nezklame. Rychlý jablečný koláč je ideální volbou, když vás honí mlsná, ale nemáte čas na zdlouhavé pečení. Základ tvoří jednoduché těsto, které se snadno smíchá a nemusí kynout. Stačí smíchat mouku, cukr, máslo a vejce, přidat špetku soli a prášku do pečiva a těsto je hotové. Jablka se oloupou, nakrájí na plátky a smíchají s cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Takto připravená náplň se pak rovnoměrně rozloží na těsto a koláč se peče dozlatova. Výsledek? Nadýchaný a vláčný koláč s lahodnou jablečnou náplní, který potěší celou rodinu.

Potřebné ingredience

Na přípravu lahodného a rychlého jablečného koláče, který potěší vaše chuťové pohárky, budete potřebovat několik základních ingrediencí. Pro přípravu těsta si připravte 200 gramů hladké mouky, která dodá koláči jemnou a nadýchanou texturu. Dále budete potřebovat 100 gramů másla, které dodá koláči bohatou chuť a křehkost. Pro sladkost přidejte 80 gramů cukru krupice, ale pokud máte raději sladší koláče, můžete přidat o trochu více. Do těsta dále přidejte 1 vejce, které mu dodá vláčnost a pomůže spojit všechny ingredience dohromady. Nakonec přidejte špetku soli, která zvýrazní sladkou chuť koláče. Na náplň si připravte 1 kilogram jablek, které oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Jablka můžete dle chuti posypat skořicí, která dodá koláči příjemnou aromatickou vůni. Pro zjemnění chuti a zahuštění náplně můžete přidat 2 lžíce vanilkového pudinku.

Vlastnost Rychlý jablečný koláč
Doba přípravy cca 1 hodina
Náročnost Snadný

Jednoduchý postup

Tento recept na rychlý jablečný koláč je ideální, když vás honí mlsná a nemáte moc času. Začněte s přípravou těsta. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Poté přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a pomocí prstů ho zapracujte do mouky, dokud nevznikne drobenka. Přidejte jedno vejce a rychle vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Mezitím si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. V misce je promíchejte s cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na pomoučeném vále do kruhu o něco většího, než je vaše forma na koláč. Přečnívající těsto odřízněte. Na těsto navrstvěte jablečnou náplň a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud koláč nezzezlátne a jablka nezměknou. Před podáváním nechte koláč vychladnout. Dobrou chuť!

Tipy pro dokonalý koláč

Při pečení rychlého jablečného koláče nebo klasického koláče z jablek a těsta existuje několik tipů, které vám zaručí dokonalý výsledek. Používejte kvalitní máslo s vyšším obsahem tuku, dodá koláči skvělou chuť a texturu. Před přidáním do těsta nechte máslo změknout při pokojové teplotě. Jablka volte sladší a šťavnatější odrůdy, jako je například Golden Delicious nebo Jonagold. Pro intenzivnější chuť jablka před přidáním do těsta krátce poduste na másle s cukrem a skořicí. Pečte koláč v předehřáté troubě na teplotu uvedenou v receptu a zkontrolujte propečenost špejlí. Pokud po zapíchnutí do středu koláče vyjde špejle suchá, je koláč hotový.

Varianty s ovocem

Jablečný koláč, to není jen o jablkách a těstě. Existuje nepřeberné množství variací, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Chcete-li experimentovat s chutěmi, zkuste do jablečného koláče přidat další ovoce. Skvěle se hodí například hrušky, švestky, meruňky nebo borůvky. Ovoce dodá koláči sladkokyselou chuť a svěží aroma. Můžete je přidat přímo do náplně s jablky, nebo je použít jako ozdobu na povrchu koláče. Pro zajímavější texturu zkuste ovoce nakrájet na různé tvary a velikosti. Fantazii se meze nekladou!

Servírování a skladování

Rychlý jablečný koláč se nejlépe podává ještě teplý, kdy jsou jablka měkká a karamelizovaná. Můžete ho podávat samostatně, nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačky pro extra dávku lahodnosti. Pokud vám nějaký koláč zbude, uchovávejte ho v chladničce, kde vydrží čerstvý až 3 dny. Před podáváním ho nechte ohřát na pokojovou teplotu, nebo ho krátce zahřejte v mikrovlnné troubě.

Koláč z jablek a těsta chutná skvěle jak teplý, tak studený. Teplý koláč má krásně křupavou krustu a šťavnatou náplň. Studený koláč je zase osvěžující a jeho chuť se lépe rozvine. Záleží jen na vaší preferenci. Koláč skladujte v chladničce, kde vydrží čerstvý až 4 dny. Před podáváním ho můžete nechat ohřát na pokojovou teplotu, nebo ho krátce ohřát v troubě, aby se krusta opět stala křupavou.

Oblíbený dezert pro každého

Jablečný koláč, to je synonymum pro domácí pohodu a vůni, která se line celým bytem. Ať už dáváte přednost rychlé verzi z jablek a těsta, nebo si rádi vychutnáte klasický jablečný koláč, jedno je jisté – tento dezert si zamiluje každý. Rychlý jablečný koláč je ideální volbou, když vás honí čas, ale přesto se chcete potěšit něčím sladkým. Stačí smíchat pár základních surovin, přidat jablka a šup s tím do trouby. Během chvilky máte na stole voňavý a lahodný koláč, který zachutná malým i velkým. Pro ty, kteří si rádi pochutnají na něčem extra, je tu pak klasický jablečný koláč. Křehké těsto, lahodná náplň z jablek a skořice, to je kombinace, které nelze odolat. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, jablečný koláč vás nikdy nezklame.

Publikováno: 23. 10. 2024

Kategorie: jídlo a pití