Hřeje i chutná: 7x batáty recept pro podzimní večeře
Batáty v české kuchyni
Sladké brambory, nebo taky batáty, se pomalu zabydlují v našich kuchyních a není divu. Jejich jemná, nasládlá chuť a měkká struktura přímo vybízí k vaření. I když je pořád bereme jako něco neobvyklého, receptů s batáty přibývá každým dnem. Když chcete zkusit něco nového, batáty jsou skvělá volba - perfektně se snoubí třeba s chilli, římským kmínem nebo skořicí.
Co se týče přípravy, batáty jsou fakt vděčná surovina. Hodí se jak do slaných, tak do sladkých jídel, takže s nimi můžete pěkně experimentovat. Upečte je, uvařte, osmažte, poduste nebo hoďte na gril - vždycky dopadnou skvěle. Skvěle fungují jako příloha k masu, můžete je přidat do zeleninové směsi nebo z nich uvařit krémovou polévku.
Nejlepší na tom je, že recepty s batáty jsou většinou jednoduché a rychlé. Když nemáte moc času na vaření, jsou batáty jasná volba. Ať už si dáte práci s domácími hranolkami, uvaříte polévku nebo upečete batátový koláč, určitě nebudete litovat.
Výběr a skladování batátů
Jak vybrat a skladovat ty nejlepší batáty? Je to vlastně docela jednoduché. Když jste v obchodě, sáhněte po batátech, které jsou na omak pěkně pevné. Neměly by mít žádné ošklivé skvrny, plesnivá místa nebo být někde měkké. Slupka musí být krásně hladká, žádné scvrklé kousky. A pozor na klíčky - když je batát má, znamená to, že už je přezrálý. Barva může být různá, od světle béžové přes oranžovou až po fialovou, to záleží na druhu.
Vlastnost | Pečené batáty | Batátová polévka |
---|---|---|
Obtížnost | Velmi snadná | Střední |
Doba přípravy | 15 minut | 30 minut |
Doba vaření | 45 minut | 20 minut |
A kam s nimi doma? Určitě je dejte někam, kde je chladno, sucho a tma, ale musí tam dobře proudit vzduch. Nejlíp jim bude při teplotě 10-15 stupňů. Do lednice je ale nedávejte, to by jim neprospělo - pokazila by se jim chuť i struktura. Když je správně uskladníte, vydrží vám v pohodě několik týdnů. A kdyby vám náhodou nějaké přebývaly? Oloupejte je, nakrájejte a šup s nimi do mrazáku. Pak se budou skvěle hodit do polévky, na pyré nebo třeba na nějaký sladký dezert.
Pečené batáty
Hledáte jednoduchý recept na batáty? Zkuste je upéct v troubě! Je to nejen snadné, ale výsledek je naprosto božský. Sladká chuť batátů se při pečení krásně rozvine a vytvoří dokonalou přílohu k jakémukoliv jídlu.
Na tenhle recept nepotřebujete nic složitého - stačí batáty, trocha olivového oleje a klasické koření. Batáty pořádně umyjte pod tekoucí vodou a osušte utěrkou. Pak je nakrájejte na podobně velké kousky, aby se pěkně rovnoměrně propekly. Pokapejte olejem a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Batáty rozložte na plech a pečte zhruba 20-25 minut, dokud nezměknou a nechytnou zlatavou barvu. V polovině pečení je můžete promíchat, aby byly křupavé ze všech stran.
Tyhle voňavé pečené batáty si užijete jako přílohu k masu nebo rybě, skvěle se hodí do salátů a polévek. Můžete je použít i jako základ pro různé dipy. Prostě si s nimi pohrajte podle vlastní chuti!
Batátová polévka
Sladký brambory, nebo taky batáty, si u nás v Česku získávají čím dál větší oblibu. A není se čemu divit - jejich příjemně sladká chuť a hebká struktura se perfektně hodí do spousty jídel. Hledáte-li nějaký fajn recept s batáty nebo třeba návod na batátovou polívku, možností máte opravdu hodně. Co třeba vyzkoušet krémovou batátovou polívku s kokosákem a kari? Ta vám přijde vhod zejména když venku přituhuje. Nebo si uvařte vydatnou polívku z batátů a červený čočky - ta vás spolehlivě zasytí a ještě je plná všeho, co tělo potřebuje. Ať už si vyberete kteroukoliv variantu, s batátovou polívkou rozhodně nešlápnete vedle.
Batátové hranolky
Sladké brambory, neboli batáty, jsou úžasnou surovinou pro spoustu chutných receptů. Jejich typická oranžová dužina dodá jídlu nejen barvu, ale i jedinečnou chuť. Pokud hledáte jednoduchý batátový recept, vyzkoušejte domácí hranolky. Je to opravdu hračka - batáty oloupejte, nakrájejte na podlouhlé hranolky, pokapejte olivovým olejem a dochuťte podle své chuti. Skvěle funguje kombinace s bylinkami jako je rozmarýn nebo tymián, a pokud máte rádi pikantní, přihoďte trochu chilli. Stačí je rozprostřít na plech a péct, dokud nezezlátnou. Tyhle křupavé batátové hranolky budou perfektně ladit s jakýmkoliv hlavním chodem - ať už si dáte maso, rybu nebo třeba grilovanou zeleninu.
Batáty na sladko
Batáty jsou úžasná surovina, která se v posledních letech zabydlela i v našich domácnostech. Jejich přirozeně sladká chuť a hedvábná struktura z nich dělá perfektní ingredienci pro přípravu různých sladkých dobrot. Když batáty upečete s trochou skořice a zakápnete medem, vznikne jednoduchý, ale božský dezert. Z rozmixovaných batátů můžete připravit skvělé těsto na pečení - ať už plánujete upéct báječný koláč, nadýchané muffiny nebo třeba netradiční cheesecake. Pokud rádi objevujete nové chutě, zkuste batáty zkombinovat s kokosem, kvalitní čokoládou nebo křupavými ořechy. Možností je spousta a s trochou představivosti vytvoříte dezerty, které si doma nikdo nenechá ujít.
Tipy a triky
Když připravujete batáty, je fajn znát pár užitečných fíglů. V troubě je nechte klidně péct o něco dýl - budou pak nádherně měkké a vláčné. S kořením se nebojte trochu pohrát. Sladkost batátů si parádně rozumí třeba s chilli, římským kmínem nebo když přidáte uzenou papriku. Ať už z nich chcete uvařit polívku, nachystat křupavé hranolky nebo udělat hladké pyré, nezapomeňte je pořádně umýt a oloupat. Pokud chcete, aby chuť byla zajímavější, můžete je klidně nechat ve slupce - jen ji pořádně vydrhněte kartáčkem.
Batáty jsou jako prázdné plátno, čekající na váš kulinářský um. Sladké i slané, pečené i smažené, v salátech i polévkách – možnosti jsou nekonečné!
Zdeněk Polívka
Sladké brambory jsou prostě super! Jejich příjemně sladká chuť a jemná struktura vám otevřou úplně nový svět vaření. Hledáte zdravější variantu klasických hranolek nebo chcete zkusit něco nového? Batáty jsou ta správná volba. Můžete je upéct v troubě, uvařit nebo osmažit - fantazii se meze nekladou. Pusťte se do objevování nových chutí a kombinací! S batáty v kuchyni připravíte spoustu báječných jídel, která oživí váš jídelníček. Tahle úžasná zelenina vám ukáže, že zdravé může být i neskutečně chutné.
Publikováno: 05. 02. 2025
Kategorie: gastronomie