Hovězí maso: Tipy a triky pro dokonalou chuť
Hovězí maso: Král české kuchyně
Když přijde řeč na hovězí maso, těžko byste v české kuchyni hledali větší stálici. Na našich stolech se objevuje už po generace a není divu - jeho výrazná chuť a využití v kuchyni nemá konkurenci. Kvalitní hovězí, ať už mluvíme o šťavnaté svíčkové, křehkém roštěnci nebo voňavých žebrech, se dá připravit na tisíc způsobů. V hrnci ho můžeme dusit do měkka, v troubě pomalu péct, na grilu opékat nebo z něj vyvařit silný vývar do polévek a omáček. Hovězí není jen pochoutkou - je to doslova pokladnice živin. Najdeme v něm spoustu bílkovin, železa a vitaminů B, které naše tělo potřebuje. Při nákupu se vyplatí sáhnout po mase od našich chovatelů - je čerstvější a navíc tím podpoříte místní farmáře. Ať už z hovězího připravíte cokoliv, jeho vůně a chuť vám vždycky připomene domácí pohodu a maminčinu kuchyni.
Výživové hodnoty a benefity
Kvalitní hovězí maso patří mezi nejcennější potraviny, které můžeme jíst. Je plné důležitých bílkovin, bez kterých by naše tělo nemohlo správně fungovat a regenerovat. Hovězí je prostě zásobárnou všech základních aminokyselin, které si neumíme sami vytvořit. V hovězím mase najdeme spoustu vitamínů béčkového komplexu, hlavně B12, bez kterého by nám nefungovala krevní tvorba a nervová soustava. Tenhle druh masa nám dodá i potřebné železo pro okysličení krve, zinek na posílení imunity a hojení, a taky selen, který chrání naše buňky před škodlivými látkami. Když si dopřejeme libové hovězí jako součást pestré stravy, uděláme pro své zdraví opravdu hodně. Jen je fajn vybírat si ty méně tučné části a připravovat je šetrně - třeba vařit, dusit nebo péct.
Hovězí maso, to je pro mne symbol české kuchyně. Svíčková na smetaně, hovězí vývar s nudlemi, guláš... To jsou chutě, které mi vždycky připomenou domov.
Anežka Nováková
Hovězí maso z lokálních chovů
Hovězí maso patří k nejoblíbenějším druhům masa v české kuchyni. Pro skutečný kulinářský zážitek si vyberte hovězí od místních farmářů a chovatelů. Maso z lokálních chovů vám dává jistotu, že je opravdu čerstvé a víte přesně, odkud pochází. V menších farmách se chovatelé starají o své krávy s láskou a péčí, dopřávají jim kvalitní krmivo a dostatek prostoru, což se promítá do výjimečné chuti a šťavnatosti masa. Nákupem hovězího od českých farmářů nejen podpoříte místní zemědělce, ale přispějete i k rozvoji našeho venkova. Navíc děláte něco dobrého pro životní prostředí, protože maso z blízkého okolí necestuje stovky kilometrů. Kvalitní hovězí z lokálních chovů seženete u poctivých řezníků, na farmářských trzích nebo můžete zajet přímo na farmu.
Nejlepší kusy masa na gril
Když přijde na grilování, není nad pořádný kus hovězího. V české kuchyni má svoje pevné místo a dá se připravit na spoustu různých způsobů. Pokud toužíte po šťavnatém a chutném masu, je fakt důležité vědět, který kus vybrat. Roštěná je jasná jednička mezi milovníky grilování - díky tuku, který je v mase krásně rozložený, je po upečení neskutečně křehká a chutná. Dalším favoritem je vysoký roštěnec, ze kterého uděláte parádní steaky. Je jemný a nikdy nezklame. Jestli máte rádi výraznější chuť, sáhněte po flank steaku z břišní části. Je sice trochu tužší, ale jeho chuť vás dostane. Ať už si vyberete kterýkoliv kus, hlavně nezapomeňte na kvalitní maso a správný postup při grilování. Jedině tak si užijete opravdu skvělý grilovací zážitek.
Tipy pro přípravu hovězího
Když přijde řeč na hovězí maso, většina z nás si vybaví nedělní oběd u babičky. Tahle klasika české kuchyně nám nabízí spoustu možností, jak si na ní pochutnat. Abyste si ale opravdu pochutnali, je dobré vědět, jak na to. Základ je vybrat správné maso - mělo by mít sytě červenou barvu a být hezky prorostlé tenkými proužky tuku. Než se pustíte do vaření, nechte maso chvíli venku z lednice. Hodinka při pokojové teplotě udělá svoje a maso se pak lépe propečte. Každý kousek hovězího potřebuje jiný přístup - třeba svíčková je hotová raz dva a je skvělá na rychlou přípravu, zatímco zadní musíte nechat pomalu dusit, aby změklo. S kořením se nemusíte držet při zemi - hovězímu skvěle sedne klasický pepř nebo bylinky jako tymián a rozmarýn, ale klidně zkuste i pikantní papriku nebo chilli.
Hovězí maso ve světové kuchyni
Když se řekne hovězí maso, každému se vybaví něco jiného. Pro Američany je to šťavnatý burger v housce, Francouzi si zase pochutnávají na dokonale propečeném steaku. V Argentině bez hovězího prakticky neexistuje pořádná hostina - jejich asado, grilované maso nad ohněm, je národní pýchou. Zajímavé je, že v Indii hovězí prakticky nenajdete, protože kráva je tam posvátná. To v muslimských zemích je to přesně naopak - hovězí tam patří k nejoblíbenějším masům vůbec. Třeba v Turecku si bez šťavnatého döner kebabu z hovězího na otáčivém grilu neumí představit běžný den. Je fascinující, jak jedno maso dokáže mít tolik podob a chutí podle toho, v jaké části světa zrovna jste. Každá země si ho upravuje po svém a vznikají tak jedinečné pochoutky typické pro danou kulturu.
Druh masa | Obsah bílkovin (g/100g) | Obsah tuku (g/100g) | Cena za kg (Kč) |
---|---|---|---|
Hovězí maso (libové) | 26 | 10 | 300 |
Kuřecí prsa (bez kůže) | 30 | 4 | 150 |
Vepřová panenka | 20 | 7 | 200 |
Zajímavosti o hovězím mase
Hovězí maso je klasika, kterou najdete snad v každé české domácnosti. Málokdo ale ví, že pod pojmem hovězí se neskrývá jen maso z krávy. Může pocházet také z býka, vola nebo třeba z mladé jalovice. Hovězí je pro naše tělo hotový poklad - obsahuje spoustu vitamínů B, železa a zinku, které potřebujeme pro energii a silnou imunitu. Když si vybíráte hovězí v obchodě, sledujte jeho barvu. Čerstvé maso poznáte podle jasně červené barvy, zatímco starší kusy jsou tmavší. Zkuste maso také lehce zmáčknout - kvalitní hovězí je na dotek pevné a pružné. Ať už z něj chcete připravit šťavnatý steak, voňavý guláš nebo silný vývar, vždycky je lepší nakupovat u osvědčených řezníků, kde máte jistotu kvality.
Publikováno: 10. 02. 2025
Kategorie: gastronomie