Garnát: Mořský poklad na vašem talíři
Garnát: Mořský plod
Garnát je drobný korýš, který obývá slané i sladké vody po celém světě. Patří mezi oblíbené mořské plody a vyznačuje se jemnou, lehce nasládlou chutí. Garnáti se loví v moři, ale i chovají v akvakulturách. Na trhu jsou k dostání čerství, mražení i konzervovaní. Při nákupu čerstvých garnátů je důležité dbát na jejich vzhled a vůni. Měli by mít lesklý krunýř bez skvrn a svěží mořskou vůni. Garnáti jsou bohatí na bílkoviny, vitamíny a minerály, jako je selen, zinek a jód. Jsou také nízkokalorické a vhodné pro dietní stravování. V kuchyni se garnáti uplatní v mnoha receptech. Lze je grilovat, smažit, vařit, dusit i zapékat. Hodí se do salátů, těstovin, rizota, polévek i omáček.
Výskyt a druhy garnátů
Garnáti, tihle malí, obrnění tvorové, se vyskytují v mořích a oceánech po celém světě. Od chladných vod Arktidy až po teplé tropické korálové útesy, garnáti se adaptovali na rozmanité životní podmínky. Některé druhy preferují mělké pobřežní vody, zatímco jiné se cítí jako doma v hlubokých mořských příkopech. Druhová rozmanitost garnátů je ohromující. Existují stovky druhů, lišících se velikostí, tvarem, zbarvením i chutí. Mezi nejznámější druhy patří garnát obecný, tygří garnát, královský garnát a argentinský garnát. Každý druh má své specifické vlastnosti a využití v gastronomii. Zatímco menší druhy se hodí spíše do salátů a těstovin, ty větší, jako je královský garnát, se často grilují nebo smaží.
Anatomie garnáta
Garnát, tento drobný korýš, skrývá pod svým krunýřem fascinující anatomii. Jeho tělo, rozdělené do dvou hlavních částí - hlavohrudi a zadečku, je chráněno pevným exoskeletem z chitinu. Na hlavohrudi se nachází pět párů kráčivých končetin, z nichž první pár je opatřen klepety, sloužícími k lovu a obraně. Zadeček garnáta je tvořen šesti články, z nichž každý nese jeden pár pleopodů, malých končetin sloužících k plavání. Poslední článek zadečku, telson, je zakončen vějířovitým útvarem, který garnát používá k prudkému pohybu vzad. Zajímavostí je, že garnáti dýchají žábrami, které jsou umístěny pod krunýřem v žaberní dutině.
Vlastnost | Garnát | Kreveta |
---|---|---|
Velikost | Menší | Větší |
Tvar těla | Zakřivenější | Rovnější |
Klepeta | 3 páry kráčivých nohou s klepety | 2 páry kráčivých nohou s klepety |
Výživové hodnoty
Garnely jsou překvapivě bohaté na živiny. Jsou skvělým zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku a kalorií. 100 gramů vařených garnátů obsahuje přibližně 99 kalorií a 20 gramů bílkovin. Navíc jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínu B12, selenu a zinku. Vitamín B12 je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a správnou funkci nervového systému. Selen působí jako antioxidant a chrání buňky před poškozením. Zinek je důležitý pro imunitní systém a hojení ran. Je však důležité si uvědomit, že obsah živin se může lišit v závislosti na druhu garnátů a způsobu jejich přípravy. Například smažené garnáty budou mít vyšší obsah tuku a kalorií než vařené nebo grilované garnáty.
Lov a chov garnátů
Garnáti, tyto drobné a chutné mořské plody, jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. Existují dva hlavní způsoby, jak se garnáti dostávají na naše stoly: lov a chov. Lov garnátů probíhá ve volném moři pomocí sítí tažených po dně. Tento způsob lovu však s sebou nese rizika pro mořské ekosystémy, jelikož dochází k poškození mořského dna a nechtěnému odlovu jiných druhů. Z důvodu udržitelnosti a ochrany moří se proto stále více prosazuje chov garnátů. Ten probíhá v umělých nádržích s kontrolovaným prostředím, kde jsou garnátům poskytovány optimální podmínky pro růst. Chov garnátů má i své nevýhody, například riziko šíření nemocí v chovech a znečištění vody odpadními látkami. Je proto důležité dbát na zodpovědný a udržitelný přístup jak k lovu, tak i k chovu garnátů, abychom si i v budoucnu mohli pochutnávat na tomto delikatesním mořském plodu.
Gastronomie: úprava a recepty
Garnely, ty něžné a lahodné mořské plody, nabízejí nepřeberné možnosti kulinářského využití. Před samotnou přípravou je důležité garnely správně očistit. Pokud jsou čerstvé, je třeba je nejprve zbavit hlavy a skořápky. U mražených garnelí záleží na tom, zda jsou syrové nebo předvařené. Syrové garnely je nutné po rozmrazení oloupat a odstranit trávicí trakt. Předvařené garnely stačí pouze rozmrazit a dle potřeby oloupat. Garnely lze upravovat na mnoho způsobů – vařením, dušením, grilováním, smažením či pečením. Doba tepelné úpravy je krátká, aby si zachovaly svou jemnou chuť a strukturu. Převáření by mělo za následek gumovou konzistenci. Garnely se skvěle hodí do salátů, těstovin, rizota, polévek, ale i jako samostatný pokrm s dipem.
Garnát, ten malý mořský tvor s krunýřem tvrdým jako kámen, v sobě skrývá překvapivě jemné a delikátní maso. Jeho chuť, tak specifická a nezaměnitelná, dokáže potěšit chuťové pohárky i těch nejnáročnějších gurmánů.
Bořivoj Král
Zajímavosti o garnátech
Garnáti, tihle drobní korýši, ukrývají mnohá překvapení. Věděli jste například, že srdce garnáta se nachází v jeho hlavě? Nebo že garnáti plavou pozadu, a to tak, že prudce vymršťují ocasní ploutev pod sebe? Zajímavé je i to, že garnáti se vyskytují v téměř všech mořích světa, a to od mělkých pobřežních vod až po hluboké oceánské příkopy. Barva garnátů se liší v závislosti na druhu a prostředí, ve kterém žijí. Některé druhy garnátů jsou dokonce průhledné. Garnáti jsou také velmi důležitou součástí potravního řetězce. Slouží jako potrava pro mnoho druhů ryb, mořských ptáků a savců. A samozřejmě, garnáti jsou i oblíbenou pochoutkou pro lidi po celém světě.
Publikováno: 01. 11. 2024
Kategorie: gastronomie