Bulgur: Zdravá a chutná obilovina, kterou si zamilujete

Bulgur

Co je bulgur?

Bulgurek je vlastně předem uvařená, vysušená a rozdrcená pšenka. Je to taková obilovinka z Blízkýho východu. Není to žádnej speciální druh obilí, prostě je to jenom upravená tvrdá pšenice. Je super v tom, že se nemusí dlouho vařit jako normální pšenice - stačí ho jen zalít horkou vodičkou a chvilku počkat. Má takovou fajn oříškovou chuť a můžeš z něj udělat slaný i sladký dobroty. Je to paráda, protože obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin a složitejch sacharidů. A co je nejlepší - dobře se tráví a má nízkej glykemickej index, takže ho můžou jíst i diabetici.

Původ a historie bulguru

Hele, bulgur je fakt super věc, co se hodně používá v blízkovýchodní kuchyni už pěkně dlouho. Není to vlastně žádný speciální obilí, prostě jen předvařená a rozdrcená pšenice, nic víc. Tenhle způsob zpracování znali už naši předci v Mezopotámii, což je dnešní Irák, to je docela hustý, co? Archeologové našli důkazy, že tuhle pochoutku jedli už ve starém Egyptě a Římě. Je to vlastně super praktický jídlo - rychle se udělá a dlouho vydrží, proto se tak rychle rozšířilo po celém Středomoří a Blízkém východě. V Turecku, Libanonu nebo třeba v Sýrii ho používají furt - dávají ho do salátů, polívek, hlavních jídel a dokonce i do dezertů. Je to tam prostě základ.

Nutriční hodnoty a benefity

Bulgur je vlastně předvařená a rozdrcená pšenice, a je to fakt super surovina, kterou používají kuchaři všude na světě. Je nabitý složitými cukry, díky kterým máš energii na dlouho a nebudeš mít za chvíli zase hlad. Má v sobě spoustu vlákniny, což je paráda pro tvoje trávení a pomáhá to držet v normálu cukr v krvi. Když chceš shodit nějaké to kilo, vláknina v bulguru ti pomůže, protože se budeš cítit déle plný. Bulgur ti taky dodá vitamíny a minerály - hlavně mangan, hořčík a železo. Mangan je důležitý pro zdravé kosti a hořčík zase potřebuješ pro svaly a nervy. No a železo? To je zase potřeba pro červené krvinky, které roznáší kyslík po těle. Takže když to shrnu - bulgur je prostě skvělá volba, když chceš jíst něco, co je zdravé a ještě k tomu chutné.

Bulgur v kuchyni: tipy a triky

Hele, bulgur je v podstatě taková předvařená a rozdrcená pšenice, co patří mezi obiloviny. Je s ním super práce, protože ho stačí jen zalít horkou vodou nebo vývarem (dvakrát tolik vody než bulguru) a počkat čtvrt hodinky. Má takovou fajn oříškovou chuť a můžeš z něj udělat jak slaný, tak sladký jídlo. Hodí se místo rýže nebo kuskusu, můžeš ho hodit do polívky, salátu, nebo z něj udělat karbanátky. Dokonce zvládneš i kaše a dezerty. Když ho budeš kupovat, koukni na barvu a jak je hrubý. Ten světlejší je jemnější - super do salátů a na sladký. Tmavší a hrubší dávej spíš do polívek a hlavních jídel. Je to fakt zdravý žrádlo! Má spoustu vlákniny, bílkovin, béčkových vitamínů a minerálů jako hořčík, železo a mangan. Když ho budeš jíst pravidelně, pomůže ti s trávením, sníží cholesterol a podpoří imunitu.

Porovnání bulguru s jinými obilovinami
Vlastnost Bulgur Rýže bílá dlouhozrnná Quinoa
Kalorie na 100 g 342 kcal 365 kcal 399 kcal
Vláknina na 100 g 8 g 2.4 g 7 g
Obsahuje lepek Ano Ne Ne
Doba vaření 10-15 minut 15-20 minut 15-20 minut

Recepty s bulgurem: inspirace

Hele, bulgur je v podstatě taková předvařená pšenice, co se teď docela rozjela mezi lidma. A není se čemu divit - uvaříš ho raz dva a chutná fakt dobře, tak nějak po oříškách. Můžeš ho hodit k jakýkoliv zelenině, fazolím nebo masu. Pozor, není bez lepku, takže celiak by se do něj pouštět neměl. Ale zase obsahuje spoustu vlákniny, což je super pro břicho. Když nevíš, co uvařit k obědu nebo večeři, nebo chceš zkusit něco jinýho než brambory a rýži, s bulgurem se nemůžeš splést. Zkus ho třeba se grilovanou zeleninou a fetou, nebo udělej teplej salát s cizrnou a koriandrem. Můžeš z něj uplácat i karbanátky. Prostě co tě napadne, to s ním můžeš zkusit.

Bulgur, dar přírody, zrníčko k zrníčku poskládané do mozaiky chutí a vůní, je po staletí věrným společníkem na cestách za sytostí a zdravím.

Dobromil Zelený

Kde koupit kvalitní bulgur?

Hele, bulgur je fakt super věc, co se u nás teď docela rozjíždí. Seženeš ho vlastně všude možně, tak se s tím nestresuješ. Když potřebuješ rychlovku, koukni do běžnýho supermarketu, tam maj základní druhy i bio verze. Pokud chceš něco extra, mrkni do zdravý výživy - tam většinou narazíš na různý speciální druhy bulguru, co v běžným obchodě nenajdeš. A jestli jsi fanda do lokálního jídla, určitě zajdi na farmářáky, tam občas narazíš na bulgur přímo od našich farmářů. Ať už ho koupíš kdekoliv, koukni, jestli je čerstvej - měl by vonět po oříškách a bejt pěkně sypkej.

Bulgur vs. kuskus: rozdíly a využití

Hele, bulgurem a kuskusem si často lidi pletou, i když jsou to docela jiný věci. Oba sice pocházejí ze Středomoří a najdete je v hodně místních jídlech. Kuskus je vlastně malá těstovina z tvrdý pšenice, ale bulgur, to je úplně jiná káva - je to předvařená a rozdrcená pšenice, která se pak usuší. Bulgur má super oříškovou chuť a když ho kousneš, cejtíš, že má grády - není to žádná kaše. Můžeš ho hodit do salátu, polívky, dát jako přílohu nebo z něj udělat hlavní jídlo. Na Blízkém východě ho zbožňujou, dávaj ho třeba do tabbouleh nebo kibbeh. Kuskus je oproti tomu takovej mdlej a jemnější. Nasákne všechno, co k němu přidáš, takže je dobrej do salátů, jako příloha nebo dokonce i do sladkejch věcí.

Publikováno: 21. 01. 2025

Kategorie: jídlo a pití