Bageta: Tajemství křupavé dokonalosti

Bageta

Historie bagety

Ačkoliv se zdá, že bageta je symbolem francouzské kuchyně odjakživa, její historie není tak jednoznačná. Existuje několik teorií o jejím původu. Jedna z nich sahá až do 17. století, kdy se ve Francii začaly péct dlouhé a úzké chleby pro vojáky. Tyto chleby se snadněji nosily a vešly se do kapes uniforem. Jiná teorie připisuje vynález bagety pekařům císaře Napoleona Bonaparte. Ti údajně vytvořili tento tvar chleba, aby ho vojáci mohli nosit zastrčený v nohavici a mít tak volné ruce pro zbraně. Ať už je pravda jakákoliv, moderní bageta, jak ji známe dnes, se stala populární až ve 20. století, zřejmě v Paříži. Její obliba prudce vzrostla díky rychlému a snadnému pečení v parních pecích, které se v té době staly běžnou součástí pekařství. Křupavá kůrka, nadýchaná střídka a lahodná chuť bagety si rychle získaly srdce Francouzů a staly se nedílnou součástí jejich jídelníčku. Dnes je bageta oblíbená po celém světě a existuje v nespočtu variant a kombinací.

Tradiční receptura

Pečení baget je tradice, která se předává z generace na generaci. Tajemství spočívá v jednoduchosti a kvalitě surovin. Používá se pouze hladká mouka, voda, droždí a sůl. Důležité je správné zadělání těsta a jeho dostatečně dlouhé kynutí. To dodá bagetám jejich charakteristickou chuť a texturu. Pečou se v peci s párou, která jim dodá křupavou kůrku a vláčnou střídku. Tradiční bageta je sama o sobě delikatesou, ale skvěle se hodí i k různým jídlům a pitím. Můžete si ji vychutnat s máslem a marmeládou k snídani, naplnit ji šunkou a sýrem k obědu nebo si ji dát k vínu s různými druhy sýrů a oliv.

Typy baget

Svět baget je rozmanitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Klasickou bílou bagetu všichni známe, ale co taková celozrnná bageta, která je plná vlákniny a má výraznější chuť? Nebo ciabatta, italská bageta s křupavou kůrkou a vzdušným vnitřkem, ideální pro panini? A co teprve bagety s různými příchutěmi, například s olivami, rajčaty nebo bylinkami? Ty dodají vašemu jídlu nový rozměr a chuť. Výběr je široký a záleží jen na vaší chuti a fantazii, jakou bagetu si pro své jídlo a pití vyberete.

Nutriční hodnota

Bagety se staly oblíbenou součástí jídelníčku po celém světě. Jsou rychlé, snadno se konzumují a dají se naplnit nejrůznějšími ingrediencemi. Nutriční hodnota bagety se ale může značně lišit v závislosti na druhu použité mouky, náplně a způsobu přípravy. Klasická bílá bageta z pšeničné mouky má sice vysoký obsah sacharidů, ale nízký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů.

Naopak celozrnná bageta je bohatší na vlákninu, která je důležitá pro správné trávení a zasycení. Vláknina také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Při výběru bagety je tedy důležité dbát na složení a upřednostňovat celozrnné varianty. Důležitou roli hraje i náplň. Volte raději libové maso, ryby, sýry s nižším obsahem tuku a dostatek zeleniny. Vyhněte se tučným dresinkům a majonézám, které zbytečně zvyšují kalorickou hodnotu. Bagety si můžete připravit doma z čerstvých surovin nebo si je koupit již hotové. Vždy je ale důležité sledovat složení a vybírat si ty zdravější varianty.

Bageta ve světě

Bageta, tenhle křupavý zázrak z mouky, vody, droždí a soli, si podmanil celý svět. Není divu, vždyť její krusta lákavě křupe a nadýchaná střídka přímo vybízí k nakousnutí. Ve Francii, kolébce bagety, ji najdete na každém rohu. Ať už si dáte klasickou bageta tradition, nebo sáhnete po variantě s cereáliemi, vždycky si pochutnáte. Francouzi si na čerstvosti potrpí, a tak není výjimkou, že si pro bagetu do pekárny odběhnou i několikrát denně. Bageta ale zdaleka nepatří jenom Francouzům. Svou popularitu si získala i v dalších koutech světa. V Itálii se s ní setkáte pod názvem baguette, ve Španělsku jako barra, a i v České republice už se stala běžnou součástí pekařského sortimentu. Ať už si bagetu vychutnáte samotnou, nebo ji použijete jako základ sendviče, jedno je jisté – tenhle kousek pekařského umění si vás získá.

Oblíbené náplně

Bagety jsou jako bílé plátno pro kulinární umělce. Možnosti náplní jsou nekonečné a uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Mezi nejoblíbenější klasiky patří bezespochyby šunka, sýr a zelenina. Tato kombinace je sázkou na jistotu a nikdy neomrzí. Pro milovníky výraznějších chutí je tu možnost zvolit pikantní salám, nakládaný hermelín nebo třeba uzený losos. Vegetariáni se nemusí bát, že by si z nabídky nevybrali. Grilovaná cuketa, lilek, paprika v kombinaci s hummusem nebo sýrem feta uspokojí i ty největší gurmány. A co sladká tečka? Nutela, marmeláda nebo ovoce s tvarohem promění obyčejnou bagetu v neodolatelný dezert. Důležité je nezapomenout na kvalitní pečivo, které je základem každé dobré bagety. Křupavá kůrka a nadýchaná střídka jsou zárukou dokonalého chuťového zážitku.

Vlastnost Bageta Rohlík
Tvar Dlouhý a tenký Kulatý nebo oválný
Kůrka Křupavá Měkčí

Tipy pro přípravu

Bagetu si můžete vychutnat na mnoho způsobů. Skvěle se hodí k různým druhům jídla a pití. Nebojte se experimentovat a najít si svou oblíbenou kombinaci. Záleží na vaší chuti a příležitosti.

Pokud chcete bagetu podávat teplou, můžete ji krátce ohřát v troubě nebo na grilu. Dbejte na to, aby se bageta nezačala připalovat. Teplá bageta je vynikající s různými druhy masa, sýrů a zeleniny.

Pro osvěžující letní svačinu zkuste bagetu naplnit čerstvou zeleninou, sýrem feta a bylinkovým dresinkem. Bagetu můžete také rozkrojit, potřít olivovým olejem a ogrilovat. Takto připravená bageta se skvěle hodí k dipům, jako je hummus nebo guacamole.

Ať už se rozhodnete bagetu naplnit čímkoli, nezapomeňte na pití. K bagetě se hodí různé druhy nápojů, jako je víno, pivo, limonáda nebo studený čaj.

Skladování baget

Bagety jsou neodmyslitelnou součástí francouzské kuchyně a oblíbenou svačinkou i u nás. Aby si ale vaše bageta zachovala svou křupavou kůrku a vláčnou střídku co nejdéle, je potřeba ji správně skladovat. Čerstvě upečená bageta je nejlepší ihned , ale pokud si ji chcete vychutnat i později, existuje několik způsobů, jak ji uchovat. Pro krátkodobé skladování, maximálně do druhého dne, stačí bagetu zabalit do utěrky a nechat ji v pokojové teplotě. Utěrka absorbuje přebytečnou vlhkost a zabrání tak zvlhnutí kůrky. Pro delší dobu je vhodné bagetu zamrazit. Před zamrazením ji nechte zcela vychladnout a poté ji pevně zabalte do potravinové fólie nebo sáčku. Takto skladovaná bageta vydrží v mrazáku až 3 měsíce. Před konzumací ji nechte rozmrazit při pokojové teplotě a poté ji krátce ohřejte v troubě, aby byla opět křupavá.

Zajímavosti o bagetách

Bagety jsou neodmyslitelnou součástí francouzské kuchyně a symbolem Paříže. Málokdo ale ví, že jejich historie sahá až do 17. století, kdy je pekaři připravovali pro vojáky. Dlouhý a tenký tvar baget usnadňoval jejich přenášení. Dnes existuje nespočet variant baget, od klasických bílých po celozrnné, s olivami, sýrem či bylinkami. Chuť bagety se liší také podle použité mouky a délky kynutí. Francouzi si potrpí na čerstvost pečiva a bagety si tak kupují i vícekrát denně. Bagety se hodí k nespočtu jídel a pití. Skvěle chutnají s máslem a marmeládou k snídani, sýrem a vínem k večeři nebo jako sendviče naplněné masem, zeleninou či různými pomazánkami. K bagetám se skvěle hodí lehčí červená vína, například Beaujolais, nebo suchá bílá vína, jako je Sauvignon Blanc.

Publikováno: 31. 10. 2024

Kategorie: gastronomie